Πολιτικη & Οικονομια

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συντονισμένη δράση για την κλιματική κρίση - Η ανάρτηση για το Φόρουμ του Bled

Επικοινωνία της ΠτΔ και με τον Βάλτερ Σταϊνμάιερ για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για το Στρατηγικό Φόρουμ του Bled - Επικοινωνία με Σταϊνμάιερ για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.
Στο Bled Strategic Forum στη Σλοβενία συμμετείχε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου © Eurokinissi/Θοδωρής Μανωλόπουλος

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για το Στρατηγικό Φόρουμ του Bled - Επικοινωνία με Σταϊνμάιερ για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Στην ανάγκη συντονισμένης αντίδρασης όλων των χωρών της Μεσογείου για την αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την παρέμβασή της στο Bled Strategic Forum που διεξήχθη στη Σλοβενία.

Με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις συναντήσεις της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Νατάσα Πιρτς Μούσαρ, την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, και την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αλλά και στα συμπεράσματα του πάνελ των Προέδρων του Bled Strategic Forum, με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι.

Όπως σημειώνει στην ανάρτησή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου:

«Στο Στρατηγικό Φόρουμ του Bled, που πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες στην ομώνυμη πόλη της Σλοβενίας, διεξήχθη μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία έλαβα μέρος μαζί με την Πρόεδρο της χώρας Nataša Pirc Musar, την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu και την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatovic, με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.

»Συζητήσαμε για το brain drain, τη φυγή νέων, ιδίως επιστημόνων, σε πιο προηγμένες χώρες, σε αναζήτηση καλύτερων όρων ζωής και εργασίας, τάση που επιδεινώθηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Στο Στρατηγικό Φόρουμ του Bled, που πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες στην ομώνυμη πόλη της Σλοβενίας, διεξήχθη μια πολύ...

Posted by Katerina Sakellaropoulou on Thursday, August 31, 2023

»Συμφωνήσαμε ότι η μαζική εκροή παραγωγικού, ανταγωνιστικού, φιλόδοξου και ικανού μέρους των κοινωνιών μας, είναι ανησυχητικό φαινόμενο και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για τον περιορισμό του. Και αυτό παρά το ότι αρκετοί επιστρέφουν τελικά, φέρνοντας μαζί τους τα εφόδια και την εμπειρία που απέκτησαν στην ξένη χώρα.

»Ακούγοντας τους προβληματισμούς τριών νέων από βαλκανικά κράτη, που ζουν και εργάζονται μόνιμα μακριά από τους τόπους καταγωγής τους, και την απογοήτευσή τους από την έλλειψη ευκαιριών και τα δομικά προβλήματα των κοινωνιών τους, υποστήριξα ότι, για να μείνουν και να προκόψουν οι νέοι στην πατρίδα τους δεν αρκεί να αναστραφεί το οικονομικό κλίμα και να ενισχυθεί η ποιότητα των θεσμών, η αξιοκρατία, η ίση παροχή ευκαιριών, η καταπολέμηση των στερεοτύπων. Πρέπει, παράλληλα, να αντιμετωπιστεί δραστικά το περιβαλλοντικό πρόβλημα.

»Οι μεγάλες πυρκαγιές με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, όπως και οι πρόσφατες σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν τη Σλοβενία, είναι μερικά μόνο από τα φαινόμενα που δημιουργούν μια οδυνηρή πραγματικότητα, η οποία τείνει να διαμορφωθεί σε μια εξαιρετικά απειλητική συνθήκη κυρίως για τη γειτονιά μας, τη Μεσόγειο.

»Σε μια εποχή αβεβαιότητας, πολέμων και πολλαπλών απειλών, χρέος μας είναι η ανάληψη συντονισμένης δράσης για αντιστροφή της κλιματικής κρίσης, προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμο μέλλον. Μόνο τότε οι ιδέες και οι γνώσεις των νέων θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν γόνιμα, για την αναζωογόνηση της οικονομίας και τον παραγωγικό μετασχηματισμό των χωρών τους».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ενημέρωσε τον Βάλτερ Σταϊνμάιερ για τις πυρκαγιές

Για τις πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες ενημέρωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, ενώ τον ευχαρίστησε για την αποστολή συνδρομής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η κ. Σακελλαροπούλου ενημέρωσε τον ομόλογό της για την «Κοινή Έκκληση για την Κλιματική Κρίση στη Μεσόγειο» Προέδρων των μεσογειακών κρατών της Άτυπης Ομάδας Arraiolos, την πρωτοβουλία της οποίας είχε η Ελλάδα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Τέλος, οι δύο Πρόεδροι υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και συμφώνησαν να είναι σε επικοινωνία για το θέμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ