Πολιτικη & Οικονομια

Βρέθηκε η λύση και για τις πυρκαγιές: κι άλλες προσλήψεις

Χωρίς αξιολόγηση του υπάρχοντος προσωπικού, της οργάνωσης και του σχεδιασμού αντιμετώπισης των πυρκαγιών κανείς δεν ξέρει αν οι 16.500 πυροσβέστες είναι λίγοι, όσοι πρέπει ή πολλοί

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρέθηκε η λύση και για τις πυρκαγιές: κι άλλες προσλήψεις
© ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI

Οι πυρκαγιές, οι ελλείψεις στο πυροσβεστικό σώμα και οι νέες προσλήψεις πυροσβεστών

Όσοι ονειρεύονται συναίνεση για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας θα ενθουσιάστηκαν ακούγοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλάει για προσλήψεις στο πυροσβεστικό σώμα. «Έχει κάνει κάτι η κυβέρνηση για να έχουμε παραπάνω προσωπικό; Έχει κάνει και έχουμε παραπάνω προσωπικό και πυροσβέστες. Έχουμε φτάσει 16.500 χιλιάδες. Χρειάζονται περισσότεροι; Η απάντηση είναι στο πρόβλημα. Πάντοτε χρειάζονται» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για να συμπληρώσει, προκειμένου να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τις κυβερνητικές προθέσεις: «Θα κάνουμε κι εκεί ό,τι μπορούμε. Θα κάνουμε τις περισσότερες δυνατές προσλήψεις».

Με δεδομένο ότι προσλήψεις ζητά και η αντιπολίτευση νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ευτυχή στιγμή του πολιτικού βίου όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση χέρι χέρι προχωρούν στον δρόμο της ανάπτυξης και της προκοπής. Μπορεί η ανάπτυξη και η προκοπή να είναι με βάση το γνωστό σύστημα «λεφτά υπάρχουν» ή «δώσε κι εμένα, μπάρμπα», αλλά εδώ αυτή την ανάπτυξη και προκοπή ξέρουμε, αυτήν εμπιστευόμαστε.   

«Και πού είναι το πρόβλημα, ρε Βουλαρίνε; Δεν χρειάζονται περισσότερες προσλήψεις στην πυροσβεστική;», θα αναρωτηθεί ο υποψιασμένος συμπολίτης στον οποίο θα απαντήσω ότι δεν έχω ιδέα. Όπως ιδέα δεν πρέπει να έχει και κανένας από την κυβέρνηση στην οποία ετοιμάζονται να προσλάβουν προσωπικό χωρίς καμία απολύτως αξιολόγηση του υπάρχοντος προσωπικού, της οργάνωσης με την οποία αυτό εργάζεται και του σχεδιασμού αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Χωρίς αυτή την αξιολόγηση κανείς δεν ξέρει αν οι 16.500 είναι λίγοι, όσοι πρέπει ή πολλοί, αλλά πιθανότατα αυτό δεν έχει καμία σημασία αφού καμιά κυβέρνηση δεν έχασε προσλαμβάνοντας στο δημόσιο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συμφωνήσουν με την αναγκαιότητα των προσλήψεων και κανένας δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθεί παρότι όλοι ξέρουμε καλά πως πολλά από τα προβλήματα στις υπηρεσίες του δημοσίου (και η πυροσβεστική είναι δημόσιο) δεν οφείλονται στον αριθμό των εργαζομένων, αλλά στην κατανομή τους και την οργάνωση της εργασίας τους. Καμία ευκαιρία ξοδέματος των χρημάτων των φορολογούμενων δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη. Και ποια καλύτερη ευκαιρία από ένα καταστροφικό καλοκαίρι;

Το ότι προσλήψεις έχουν γίνει (όπως λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) και παρ’ όλα αυτά η αποτελεσματικότητα στην πυρόσβεση δεν μοιάζει να βελτιώνεται, συνηγορεί εναντίον των νέων προσλήψεων, τουλάχιστον μέχρι να γίνει κάποια αξιολόγηση του πλαισίου στο οποίο θα κληθούν να εργαστούν, αλλά, όπως πολύ σωστά είπε ο κύριος Μαρινάκης, οι προσλήψεις «πάντα χρειάζονται». Μπορεί αυτός που τις χρειάζεται «πάντα» να είναι η εκάστοτε κυβέρνηση που ψάχνει αφορμές να προσλάβει στο δημόσιο, αλλά και αυτή μια ανάγκη είναι που πρέπει να γίνεται (κι από ό,τι φαίνεται γίνεται και με το παραπάνω σε κάθε ευκαιρία) σεβαστή. Και μπράβο της και καλές προσλήψεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ