Πολιτικη & Οικονομια

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη

Ενδιαφέρον για το λιμάνι του Πειραιά ως μέρος ενίσχυσης των διμερών σχέσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη - Ενδιαφέρον για το λιμάνι του Πειραιά ως μέρος ενίσχυσης των διμερών σχέσεων

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Wion, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi στην Ελλάδα αύριο, Παρασκευή (25.08), ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι Ελλάδα και Ινδία «μοιράζονται έναν ανεκτίμητο δεσμό, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας και η Ινδία είναι σήμερα η μεγαλύτερη Δημοκρατία στον κόσμο».

Να σημειωθεί ότι αύριο στις 11:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Οι δυο πρωθυπουργοί θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Τέλος, στις 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον κ. Modi, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών.

Νέα ώθηση η αυριανή επίσκεψη στις σχέσεις Ελλάδας- Ινδίας

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτηρίζει την επίσκεψη του κ. Modi, «ιστορική», «δεδομένου ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια».

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Modi στην Ελλάδα θα δώσει νέα ώθηση στη δυναμική των σχέσεών μας. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης αναμένει με μεγάλη χαρά να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό Modi», υπογραμμίζει.

Επισημαίνει επίσης ότι «μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές, ενεργό ενδιαφέρον για την προώθηση της Δημοκρατίας και του διαλόγου, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο οι δύο χώρες έχουν διαμορφώσει μια ισχυρή σχέση, την οποία φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε σε στρατηγική εταιρική σχέση».

«Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να ξεκινήσουν μια αμοιβαίως επωφελή στρατηγική εταιρική σχέση»

Ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτει ότι «η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να ξεκινήσουν μια αμοιβαίως επωφελή στρατηγική εταιρική σχέση ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις τους και επενδύοντας στη διασυνδεσιμότητα» και υπογραμμίζει ότι «για το σκοπό αυτό, οι θαλάσσιες υποδομές στην Ελλάδα, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Ευρώπη όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, δύνανται να καταστούν η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη».

Η Μεσόγειος, όπως αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι μια περιοχή τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, καθώς αποτελεί σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η Ελλάδα ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να πρωτοστατήσει στην προώθηση συνεργειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα είναι ναυτικό έθνος και η Ινδία είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να ξεκινήσουν μια αμοιβαίως επωφελή στρατηγική εταιρική σχέση ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις τους και επενδύοντας στη διασυνδεσιμότητα», υπογραμμίζει και τονίζει πως «για το σκοπό αυτό, οι θαλάσσιες υποδομές στην Ελλάδα, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Ευρώπη όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, δύνανται να καταστούν η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη».

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες, ενώ ευελπιστούμε ότι θα διευρύνουμε περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς μας, ενώ αυτό επιβεβαιώνεται από τη συχνή ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου.

Όπως υπενθυμίζει, κατά τη θητεία της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης, και παρά την πανδημία, πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις υπουργών Εξωτερικών των χωρών, καθώς και αρκετές κατ' ιδίαν συναντήσεις τους σε διάφορα διεθνή φόρα. Συνεχίζονται επίσης οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Στις 14 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε ο 13ος γύρος πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών. Ακόμη, η 8η Σύνοδος της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας-Ινδίας, που συνεδρίασε στην Αθήνα το 2022, οδήγησε στην υπογραφή Πρωτοκόλλου για το εμπόριο, την ενέργεια, τον τουρισμό και τη θαλάσσια συνεργασία.

«Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας αυξήθηκε κατά 58% το 2022»

«Η πρόοδος στην εμπορική συνεργασία αντικατοπτρίζεται στα σχετικά στοιχεία, καθώς ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας αυξήθηκε κατά 58% το 2022, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών (1,32 δισ. ευρώ)», αναφέρει ο κ. Γεραπετρίτης.

Ένας άλλος τομέας συνεργασίας είναι η άμυνα, επισημαίνει. «Εκτός από την αμοιβαία συμμετοχή τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν οι δύο χώρες, ο αρχηγός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας επισκέφθηκε την Ινδία, τον Ιούνιο, ενώ πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα και η ηγεσία της Ακαδημίας Αμυντικής Διοίκησης των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Επισημαίνει δε πως το 2019, η συμμετοχή της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «αποτέλεσε ορόσημο για την ενίσχυση της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας μας».

«Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στις θαλάσσιες υποδομές και τα logistics της δίνει την ευκαιρία να γίνει η πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά για τα ινδικά προϊόντα», σημειώνει.

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις στρατηγικές ινδικές επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, στις υποδομές λιμένων και αεροδρομίων, στη ναυτιλία, στην πληροφορική, την υγεία, τη γεωργία, τον τουρισμό, τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική παραγωγή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αμοιβαίως επωφελείς συνέργειες», αναφέρει.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζει πως «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η περιφερειακή θαλάσσια σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας για την Ελλάδα. Έχουμε κοινή αντίληψη για το θέμα αυτό με την Ινδία, η οποία διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού».

«Η Ελλάδα και η Ινδία είναι προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ως θεμελιώδεις πυλώνες ενός διεθνούς θαλάσσιου περιβάλλοντος που βασίζεται σε κανόνες», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της στρατηγικής σημασίας ενός ελεύθερου, ανοικτού και χωρίς αποκλεισμούς Ινδικού-Ειρηνικού και, ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε αυτόν το στόχο. Χαιρετίζουμε, επίσης, την Πρωτοβουλία του Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού (IPOI), η οποία υποστηρίζει πλήρως την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε ένα ασφαλές, σταθερό και βιώσιμο θαλάσσιο πεδίο».

Τι αναφέρει ο κ. Γεραπετρίτης για τις επενδύσεις και την πράσινη ενέργεια

Αναφερόμενος στις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρει πως η «προστασία του πλανήτη και η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησής μας».

«Φιλοδοξούμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Ινδία σε θέματα ενεργειακής μετάβασης για να επιτύχουμε το βιώσιμο εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των οικονομιών μας», σημειώνει.

Τονίζει δε πως «η Ελλάδα απολαμβάνει περισσότερες από 250 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο και διαθέτει ισχυρό αιολικό δυναμικό. Η χώρα μας παρουσιάζει σημαντικό ανεκμετάλλευτο δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

«Η Ελλάδα είναι υπερήφανη που συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη Συμφωνία της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (ISA), μια πρωτοβουλία της Ινδίας και της Γαλλίας με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Ο κ. Γεραπετρίτης σημειώνει πως η Ελλάδα χαιρετίζει την ανάληψη της προεδρίας της G20 σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής και παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

«Η Ελλάδα χαιρετίζει τη φιλοδοξία της Ινδίας να αντιμετωπίσει σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις με συμπεριληπτικό τρόπο, μέσω επωφελών λύσεων συνεργασίας».

Τέλος ερωτηθείς για τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ινδίας στην περιοχή, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρει πως «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο κράτη-μέλη της ΕΕ με σημαντικό αποτύπωμα στο παγκόσμιο εμπόριο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Με αυτή την ιδιότητα, μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας. Η Ελλάδα εκτιμά τη μακροχρόνια συνεπή θέση και υποστήριξη της Ινδίας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», κατάλήγει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ