Πολιτικη & Οικονομια

«Εμείς» ως αντιπολίτευση

Το «Κίνημα της πετσέτας» κατά βάθος έχει αίτημα την ευσυνειδησία και την αξιοπρέπεια. Μένει να δούμε αν θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Επιστήμη Μπινάζη
Επιστήμη Μπινάζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nέο πλαίσιο για τις παραλίες και τη δημόσια περιουσία στον αιγιαλό
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Το «Κίνημα της πετσέτας», η διαφθορά των υπηρεσιών του κράτους και οι εφεδρείες της νέας κοινωνίας

Το «Κίνημα της πετσέτας» ανέδειξε το μέγεθος διαφθοράς των υπηρεσιών του κράτους. Είτε πρόκειται για δημόσιους υπαλλήλους με συστηματική παράβαση καθήκοντος, είτε για δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους που κάνουν τα στραβά μάτια σε παρανομίες διά γυμνού και google map οφθαλμού. Το κίνημα καλά κρατεί και εξελίσσεται σε χιονοστιβάδα ακόμη κι αν καίει και τα χλωρά (αν και πρόκειται για μειοψηφία τελικά). Το αριθμητικό εύρος των καλοκαιρινών επιχειρήσεων που λειτουργούν παρανόμως κάτω από τη μύτη του κράτους –αν όχι με τις ευλογίες του– είναι ακόμη ένας λόγος ο Έλληνας πολίτης να μην εμπιστεύεται την ελληνική πολιτεία. Και απολύτως δικαιολογημένα. Το όνειρο μιας αμερόληπτης, ορθολογικής κεντρικής διοίκησης που ενδιαφέρεται για το γενικό συμφέρον φαίνεται άπιαστο.

Αυτό που είχαμε προβλέψει μετά τις τελευταίες εκλογές επιβεβαιώνεται. Οι Έλληνες πολίτες και μια μερίδα του ελληνικού Τύπου επωμίζονται τις αρμοδιότητες της αντιπολίτευσης. Η ικανότητα των πολιτών να ενώνονται εθελοντικά προς υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος δεν είχε μέχρι πρότινος ελληνική υπογραφή. Στο βιβλίο των Χένρικ Μπέργκρεν και Λαρς Τρέγκορντ με τίτλο «Είναι ο Σουηδός άνθρωπος;» (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης) έχει πολλά παραδείγματα πρωτοβουλιών της σουηδικής κοινότητας εκτός βουλής. Οι αυθόρμητες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τύχαιναν του γνωστού καπελώματος από κόμματα, συνδικαλιστές, σωματεία και εργατοπατέρες. Μια αντιπολίτευση εκτός βουλής έχει μεγαλύτερη δυναμική και ασκεί ουσιαστικότερη πίεση στην κυβέρνηση. Από την άλλη, δεν αποτελεί ακόμη ισχυρό όπλο απέναντι στην πλειοψηφική κυβερνητική παντοδυναμία που σπεύδει να διορθώνει κατόπιν εορτής και έντονης πίεσης. Διαθέτει, ωστόσο, κάτι ισχυρότερο που θα αφήσει το αποτύπωμά του και εντός βουλής τα επόμενα χρόνια. Μας προϊδεάζει για τις εφεδρείες της νέας κοινωνίας.

Το «Κίνημα της πετσέτας» κατά βάθος έχει αίτημα την ευσυνειδησία και την αξιοπρέπεια. Μένει να δούμε αν θα ξεφουσκώσει με τα πρωτοβρόχια και την επιστροφή στη χειμερινή μας ρουτίνα ή θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας. Τομείς συνυφασμένους με την ασφάλεια μας, την υγεία, και την παιδεία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ