Πολιτικη & Οικονομια

Η «αποστρατιωτικοποίηση νησιών» επέστρεψε στο λεξιλόγιο του Ερντογάν

Υποστηρίζει ότι το συζήτησε με Μητσοτάκη - Διαψεύδει η Αθήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η «αποστρατιωτικοποίηση νησιών» επέστρεψε στο λεξιλόγιο του Ερντογάν
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι συζήτησε για «αποστρατιωτικοποίηση νησιών» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Διαψεύδει η Αθήνα

Το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου εγείρει εκ νέου η Άγκυρα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ισχυρίζεται πως τέθηκε και συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Το συζητήσαμε πολύ καθαρά αυτό με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Δηλαδή, το θέμα της στρατιωτικοποίησης αυτών των νησιών. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών μου μιλάει και θα μιλήσει γι' αυτά με τον Έλληνα ομόλογό του. Βεβαίως, αυτή η υπόθεση δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι φίλοι τους και το λόμπι τους στον Λευκό Οίκο προκαλούν συνεχώς» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Anadolu.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται τη στιγμή που οι τουρκικές Αρχές δεν έδωσαν την έγκρισή τους για λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της απόφασης.

Διαψεύδει η Αθήνα

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, πάντως, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της τουρκικής προεδρίας περί συζήτησης του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Όπως επισημαίνουν «το επανέλαβε άλλωστε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή».

Κληθείς να απαντήσει ποιες είναι οι «υποχωρήσεις», στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, στο Βίλνιους, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η κυριαρχία είναι απόλυτη, ενιαία και αναφαίρετη, και ως εκ τούτου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δεν επιδέχεται οποιασδήποτε παραχώρησης-συρρίκνωσης».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης, εκείνο που ανέφερε ο πρωθυπουργός, «είναι ότι σε μία συζήτηση, η οποία θα ανοίξει με τη γείτονα, και η οποία προφανώς και δεν μπορεί να αφορά τα θέματα κυριαρχίας, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν κι ορισμένες αποκλίσεις από την αρχική μας σχέση, η οποία όμως απόκλιση, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι επιζήμια για τα εθνικά μας θέματα ούτε μπορεί να αφορά θέματα κυριαρχίας».

«Άρα, η λογική είναι ότι σε μία συζήτηση μπορεί να υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις από την αρχική μας γραμμή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μία συζήτηση ακριβώς αυτό ενέχει: Το στοιχείο της συζήτησης, ώστε σε κάποια στιγμή να μπορέσει να υπάρξει μία κοινή πλεύση, μία σύζευξη. Αυτό, εξάλλου, θα μπορούσε να συμβεί και στο διεθνές δικαστήριο εάν οψέποτε η διαφορά αγόταν ενώπιόν του» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε παραχώρηση σε σχέση με θέματα κυριαρχίας» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.