Πολιτικη & Οικονομια

Φρέντυ Μπελέρης: Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την αποφυλάκισή του

Mε πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φρέντυ Μπελέρης: Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την αποφυλάκισή του
© JULIEN WARNAND / EPA

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η τροπολογία του ΕΛΚ για την απελευθέρωσή του Φρέντυ Μπελέρη.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπεψήφισε σήμερα Τετάρτη, 12 Ιουλίου, την τροπολογία επί της Έκθεσης του 2022 για την Αλβανία σχετικά με τη σύλληψη του δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, από τις αλβανικές αρχές.

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των όσων έθεσε και στον ίδιο τον Έντι Ράμα κατά την τελευταία συνάντησή τους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τη σύλληψη από τις αλβανικές αρχές του νέου δημάρχου της Χειμάρας, Φρέντη Μπελέρη, την παραμονή των δημοτικών εκλογών του Μαΐου. Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, από τις αρχές της Αλβανίας, οι οποίες παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας και εμπόδισαν τον εκλεγέντα δήμαρχο να αναλάβει τα καθήκοντά του, καθώς παραμένει φυλακισμένος μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται με τον συνολικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το εκκρεμές ζήτημα των περιουσιών των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή του δήμου και τις κατηγορίες για καταπατήσεις από το κράτος.

«Στάλθηκε, έτσι, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ένα ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα, ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές, ούτε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Αλβανία περνάει από την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της» σχολίασε η ΝΔ.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, έθεσε την υπόθεση του Φρέντυ Μπελέρη.

Ο πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους Δικαίου στην Αλβανία.

Υπενθυμίζεται πως ο μετέπειτα εκλεγείς δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρης, συνελήφθη την Πέμπτη 11 Μαΐου με την κατηγορία της «αγοραπωλησίας ψήφων». Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει στη φυλακή εδώ και περισσότερες από 50 ημέρες, με τον ίδιο να καταγγέλλει την κυβέρνηση Ράμα για «καθεστώς τρομοκρατίας» και προσπάθεια να κρύψει στοιχεία, που καταδεικνύουν την υφαρπαγή περιουσιών της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ