Πολιτικη & Οικονομια

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Τα SOS για τις αιτήσεις

Tι πρέπει να γνωρίζετε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενοικιαστήρια
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όσα πρέπει να ξέρετε για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα έτους 2022-2023 μίλησε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα ηλεκτρονικών αιτήσεων έχει ανοίξει και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Πέμπτη 3 Αυγούστου.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, είναι δηλαδή αυξημένο κατά 500 ευρώ από πέρυσι, ενώ σε περίπτωση συγκατοίκησης το στεγαστικό επίδομα αυξάνεται ακόμα περισσότερο και γίνεται 2.000 ευρώ.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Την αίτηση για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα την επιβάλλουν ο/η δικαιούχος, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο γονέας του φοιτητή ή της φοιτήτριας.

Σε περίπτωση διαζευγμένων την αίτηση υποβάλλει ο γονέας που δηλώνει τον φοιτητή ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ’ εξαίρεση δικαιούχος είναι ο ίδιος φοιτητής, εφόσον είναι ορφανός και από τους δύο γονείς ή οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή είναι άνω των 25 ετών ή είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, καθώς δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία ως φοιτητής.

Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής

Καταρχάς, υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή δεν θα πρέπει το εισόδημα να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. «Αναφερόμαστε σε εισόδημα οικογενειακό και των δύο γονέων», επισήμανε η κ. Στολάκη.

Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία, αθροιστικά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά. «Θα πρέπει να μισθώνει σπίτι, να μένει σε ξενοδοχείο σε άλλη πόλη από αυτή του τόπου κατοικίας και επίσης θα πρέπει να έχει εξεταστεί στα μισά μαθήματα και παραπάνω επιτυχώς σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών και δεν θα πρέπει να έχει ξεπεράσει τα συνολικά εξάμηνα της φοίτησης του», σημείωσε η φοροτεχνικός.

Τα στοιχεία για την αίτηση

Ως προς την αίτηση, ο δικαιούχος θα πρέπει να γνωρίζει τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή, τους ΑΦΜ των μελών που θα μπουν μέσα στην αίτηση, του ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού όπου θα κατατεθούν τα χρήματα, καθώς επίσης και προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας όπως τηλέφωνο και e-mail σε περίπτωση συγκατοίκησης.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει και τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου. Σε περίπτωση συγκατοίκησης, θα πρέπει να γνωρίζει τον αριθμό ακαδημαϊκής ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή και τον ΑΦΜ του, όπως και τον ΑΦΜ του προσώπου που εμφανίζεται στο μισθωτήριο του φοιτητή.

«Απλώς να πω μόνο ότι πριν την υποβολή της αίτησης θα πρέπει ο φοιτητής να έχει βεβαιωθεί ότι η ακαδημαϊκή του ταυτότητα είναι σε ισχύ και ο δικαιούχος να έχει υποβάλει και να έχει εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση για το έτος 2022», κατέληξε η κ. Στολάκη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.