Πολιτικη & Οικονομια

Πόσες μέρες άδειας δικαιούστε και τι ισχύει με το επίδομα αδείας

Πότε καταβάλλεται συνήθως

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ομπρέλα ανοιχτή σε παραλία με δύο ομπρέλες μαζεμένες
Παραλία (φωτογραφία αρχείου) © Unsplash / Ty Finck

Τι ισχύει για το επίδομα αδείας - Όσα πρέπει να ξέρετε

Στη διάρκεια της άδειας των εργαζομένων και στο επίδομα αδείας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πώς υπολογίζονται οι μέρες άδειας

Η διάρκεια της άδειας αναψυχής υπολογίζεται με βάση το ημερολογιακό έτος και τον χρόνο εργασίας. Έτσι λοιπόν κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος ο εργαζόμενος θα λάβει 20 ημέρες αν εργάζεται πενθήμερο και 24 ημέρες αν εργάζεται εξαήμερο. 

Χοντρικά υπολογίζεται ότι είναι 1,7 ημέρες ανά μήνα εργασίας κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος. Στο δεύτερο έτος η αναλογία υπολογίζεται στις 22 ημέρες για το πενθήμερο και στις 26 ημέρες για το εξαήμερο.

Ωστόσο, αν έχουμε συμπληρώσει 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη ή 12 σε οποιονδήποτε εργοδότη, τότε η αναλογία της άδειας αυξάνεται στις 25 ημέρες για τους πενθημέρου και στις 30 ημέρες για τους εξαήμερο.

Από το τρίτο ημερολογιακό έτος ουσιαστικά ο μισθωτός δικαιούται 22 ημέρες στο πενθήμερο ή 26 μέρες στο εξαήμερο. 

Χρόνος χορήγησης

Ως προς τον χρόνο της χορήγησης, κατά κανόνα η άδεια θα πρέπει να δίνεται συνεχόμενα. Ωστόσο, μπορεί με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου να γίνει κατάτμηση της άδειας σε περισσότερα τμήματα.

Το 50% του προσωπικού θα πρέπει να λάβει την άδεια από το διάστημα 1η Μαΐου μέχρι και τις 30/9 και επίσης θα πρέπει η άδεια να έχει εξαντληθεί ολόκληρη μέχρι και τις 31 Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, τότε οφείλεται στο μισθωτό η άδεια μαζί με 100% προσαύξηση, καθώς και ολόκληρο το επίδομα αδείας για το έτος 2023, τώρα 

Μιλώντας για τον χρόνο χορήγησης, η κ. Στολάκη ανέφερε: «Στην ετήσια άδεια υπολογίζονται μάλλον μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Δηλαδή δεν υπολογίζονται αργίες Κυριακές, όπως επίσης και οι ημέρες ασθένειας. Δηλαδή αν μισθωτός κατά τη διάρκεια της κανονικής του άδειας ασθενήσει, είναι τόσο άτυχος, θα πρέπει να διακοπεί η κανονική του άδεια, να μετατραπεί σε άδεια αναρρωτική και από κει και πέρα να συνεχίσει η κανονική».

Εξυπακούεται ότι κατά τη διάρκεια της κανονικής άδειας ο μισθωτός πρέπει να απέχει πλήρως από την παροχή εργασίας.

Τι ισχύει για το επίδομα αδείας

Όσον αφορά στις το επίδομα αδείας, οι αποδοχές αδείας, ουσιαστικά ο μισθός που θα παίρναμε αν εργαζόμασταν, προκαταβάλλονται με την έναρξη της άδειας και φυσικά συμπεριλαμβάνονται στις αποδοχές της άδειας όλα τα μηνιαία επιδόματα και οι προσαυξήσεις που παίρνει ο μισθωτός.

Το επίδομα αδείας είναι ίσο με τις αποδοχές αδείας των ημερών αδείας με ανώτατο όριο το μισό του μισθού για όσους αμείβονται με μισθό και τα 13 ημερομίσθια για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο.

Σημειώνεται ότι το επίδομα αδείας θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρσι, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί με την αύξηση κατώτατου μισθού.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctsa4uveh8m1)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ