Πολιτικη & Οικονομια

Πώς κάθισαν τα κόμματα στη Βουλή

Η θέση για «Πλεύση Ελευθερίας», «Νίκη» και «Σπαρτιάτες»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι βουλευτές έκατσαν στα έδρανα της Βουλής ανάλογα με τις θέσεις που ορίστηκαν για τα κόμματα στα οποία ανήκουν
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Βουλή: Οι θέσεις των κομμάτων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο - Ορκωμοσία για νέους και παλιούς βουλευτές

Τις θέσεις τους στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής πήραν τα κόμματα κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας Βουλής. Οι υπεύθυνοι του Κοινοβουλίου τις προηγούμενες ημέρες έπρεπε να λύσουν το «χωροταξικό» των κομμάτων και των βουλευτών που προέκυψαν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. 

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία των 158 βουλευτών κατέλαβε τις δύο δεξιές πτέρυγες, αλλά και το κέντρο της κεντρικής πτέρυγας. Το ΠΑΣΟΚ και οι 32 βουλευτές του έλαβαν τις θέσεις στα μπροστά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας, ενώ οι 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν στα μπροστινά έδρανα της κεντροαριστερής πτέρυγας. Η «Ελληνική Λύση» τοποθετήθηκε στα ορεινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας της Βουλή και το ΚΚΕ στις θέσεις στην αριστερή πτέρυγα. 

Πίσω από το ΚΚΕ βρίσκονται οι βουλευτές της «Πλεύσης Ελευθερίας», ενώ η Νίκη πίσω και δεξιά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, οι «Σπαρτιάτες» πίσω και αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctseuo0m92sx)

Βουλής - Οι Έδρες των Πολιτικών Αρχηγών

Η πανηγυρική, πρώτη συνεδρίαση της Κ' Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ακολούθως, οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, σύμφωνα με τον τύπο της θρησκείας κάθε βουλευτή ή πολιτικό όρκο. «Καλή σας δύναμη», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Της σημερινής συνεδρίασης προήδρευσε ο επανεκλεγείς βουλευτής Α' Αθηνών και α' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ανακοίνωσε στο σώμα ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων:

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την έδρα της Α' Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την έδρα του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλειος Στίγκας, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτριος Νατσιός, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου την έδρα της Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Αύριο Τρίτη, στις 12:00, έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Προέδρου της Βουλής, καθώς και τριών Αντιπροέδρων, δύο Κοσμητόρων και τεσσάρων Γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα και ενός Γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου και ενός Γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ενός Αντιπροέδρου από κάθε μία από τις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctseafrj8y7d)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ