Πολιτικη & Οικονομια

Πότε κάνουν «πρεμιέρα» οι θερινές εκπτώσεις

Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα σε βιτρίνα καταστήματος παπουτσιών με εκπτώσεις
© ΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Θερινές Εκπτώσεις 2023: Η έναρξη, η διάρκεια και η Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα

Οι θερινές εκπτώσεις 2023 αναμένεται να κάνουν «πρεμιέρα» σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023. 

Όπως προβλέπεται από νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι θερινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται «από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου», δηλαδή από τη Δευτέρα 10 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου. Την επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων θα εκδώσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) όπου θα αναλύεται και το ωράριο των καταστημάτων.

Θερινές Εκπτώσεις 2023 - Η Κυριακή με Ανοιχτά Καταστήματα

Την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 16 Ιουλίου, τα εμπορικά καταστήματα αναμένεται να είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, επιτρέπεται η αναγραφή τόσο της παλαιάς όσο και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση. Επιπλέον, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Σε περίπτωση που προσφέρονται μειωμένες τιμές για περισσότερο από το 60% των πωλούμενων προϊόντων, είναι υποχρεωτική η αναφορά του ποσοστού έκπτωσης. Το ποσοστό αυτό πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Σε περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορία προϊόντων, πρέπει να αναγράφεται το εύρος του ποσοστού (π.χ. από...% έως...%). Σε κάθε άλλη περίπτωση, πρέπει να αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και αναγράφεται η μειωμένη τιμή πρέπει να είναι ακριβής.

Σε περίπτωση ελέγχου, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην ετικέτα αντανακλά την πραγματικότητα.

Θερινές εκπτώσεις: Η επίσημη ημερομηνία έναρξης - Ποια Κυριακή θα λειτουργήσει η αγορά - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.
Ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις με πολλές ευκαιρίες για τους καταναλωτές © Eurokinissi/Βασίλης Ρεμπάπης

Θερινές Εκπτώσεις 2023 - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές 

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) με σχετική της ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αγορές μας: «Όπως κάθε φορά τονίζουμε, οι καταναλωτές θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την περίοδο αυτή, έτσι ώστε να ψωνίζουμε με πραγματικές εκπτώσεις και για προϊόντα ίδιας ποσότητας και ποιότητας. Δεν είναι λίγες φορές που κατά την περίοδο των εκπτώσεων προσφέρονται (ευτυχώς από μειοψηφία των εμπόρων) προϊόντα υποβαθμισμένης ποιότητας σε σχέση με αυτά που υπήρχαν προ των εκπτώσεων.

» Πολλές επίσης είναι οι καταγγελίες ότι σε προϊόντα όπως αντηλιακά, κρέμες αλλά και σε άλλα προϊόντα σε υγρή μορφή που δίνονται σε προσφορές ή στις εκπτώσεις, είναι σε μικρότερη συσκευασία από αυτή που δίνονται προ και μετά τις προσφορές και τις εκπτώσεις. Τα μάτια μας δεκατέσσερα λοιπόν, οι καταναλωτές, γιατί οι επιτήδειοι πάντα υπάρχουν για να μας παραπλανήσουν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ