Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 22 - 28 Ιουνίου 2023

1 περιφέρεια κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν αυτή της Ροδόπης

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 878
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της Εβδομάδας | 22 - 28 Ιουνίου 2023

Τα νέα της εβδομάδας 22 - 28 Ιουνίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

40,55% των ψήφων έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της Κυριακής και εξέλεξε 158 βουλευτές. Χθες ορκίστηκε η (αυτοδύναμη) κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

17, 83% έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ιδίως αν συγκρίνει το ποσοστό με εκείνο των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, όταν και είχε λάβει 36,34%.

11,85% έλαβε το ΠΑΣΟΚ και εξέλεξε 32 βουλευτές. Τα κομματικά στελέχη δηλώνουν ικανοποιημένα, παρά το γεγονός ότι ούτε «ισχυρό διψήφιο» είναι το ποσοστό, ούτε φυσικά κέρδισε κάτι σημαντικό από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

8 κόμματα σχηματίζουν κοινοβουλευτικές ομάδες στο εθνικό κοινοβούλιο.

20 βουλευτές εκλέγει το ΚΚΕ, 12 οι Σπαρτιάτες όπως και η Ελληνική Λύση, 10 βουλευτές η Νίκη και 8 βουλευτές η Πλεύση Ελευθερίας. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα είναι η Βουλή στη λήξη της τετραετίας.

52,83% ήταν η συμμετοχή, ενώ 1,11% ήταν τα άκυρα και τα λευκά.

51,46% των ψηφοφόρων ήταν γυναίκες και 48,54% άνδρες.

1 περιφέρεια κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν αυτή της Ροδόπης.


50 βουλευτές χρειάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση για να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Του ΣΥΡΙΖΑ του λείπουν δύο για να επαναλάβει τις μεγάλες επιτυχίες της προηγούμενης τετραετίας, όταν έκανε κατάχρηση του δικαιώματός του. Θα τους βρει άραγε; Και κυρίως από πού;


47,8% έλαβε η ΝΔ στη Λακωνία, όπου ήταν και το υψηλότερο ποσοστό της. Ακολούθησε ο Β’ Τομέας Αθηνών με 47,3%.

28,9% έλαβε η ΝΔ στη Φλώρινα και αυτή ήταν η χαμηλότερή της επίδοση.


33,6% ήταν η καλύτερη επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώθηκε –φυσικά– στη Ροδόπη. Δεύτερη καλύτερη επίδοση στη –γενέτειρα του Αλέξη Τσίπρα– Άρτα με 28,9%.

10,5% κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο, όπου και ήταν η χειρότερή του επίδοση.


25,7% έλαβε το ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο, ποσοστό που το έφερε στη δεύτερη θέση και ήταν το υψηλότερο που κατέγραψε.

6,7% ήταν η χαμηλότερη επίδοση, στην Α΄ Πειραιά. Γενικά το λεκανοπέδιο «μαύρισε» το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη.


21,2% ήταν το ποσοστό του κόμματος Σπαρτιάτες στις φυλακές Δομοκού. Εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο κατάδικος Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος στήριξε το κόμμα που ήταν ανύπαρκτο μέχρι να δεχθεί τη στήριξη του πρώην χρυσαυγίτη.

4 κόμματα άλλαξε ο αρχηγός των Σπαρτιατών Βασιλης Στίγκας μέχρι να καταφέρει να εκλεγεί με τους Σπαρτιάτες. Προηγουμένως υπήρξε και στέλεχος ενός ακόμη –5ου και βραχύβιου– κόμματος. Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα όταν μάθαμε ότι ήταν το κόμμα «Έλληνες» του Κασιδιάρη.

8 ακόμη στελέχη των Σπαρτιατών ήταν στελέχη του κόμματος Κασιδιάρη. Εις εξ αυτών, ο εκπρόσωπος Τύπου Χάρης Κατσιβαρδάς, ήταν δικηγόρος του Κασιδιάρη αλλά και των γονέων που κατέθεσαν μήνυση για την προβολή της ταινίας «αγόρια στο ντους».


3 βουλευτές επικρατείας εξέλεξε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη νέα πτώση, με αποτέλεσμα να μην εκλέγει η Πόπη «με φόρα» Τσαπανίδου.


25% της νέας κυβέρνησης είναι γυναίκες. 9 ήταν οι γυναίκες στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο.

4 εξ αυτών είναι υπουργοί, 1 είναι αναπληρώτρια και 10 είναι υφυπουργοί.

53 έτη είναι ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υπουργών.

45% των υπουργών διανύουν την 5η δεκαετία του βίου τους, είναι δηλαδή αυτό που ονομάζουμε «γενιά των σαραντάρηδων».

4 προτεραιότητες έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους νέους υπουργούς: αύξηση εισοδημάτων (Χατζηδάκης - Παπαθανάσης), αναμόρφωση του Ε.Σ.Υ. (Χρυσοχοΐδης), φιλικότερο κράτος (Παπαστεργίου - Κεραμέως) και ασφάλεια-σταθερότητα (Νότης Μηταράκης κ.λπ.).


15.958 ψήφους έλαβε η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α έναντι 17.145 του Mr CocoMat και 22.432 το δίδυμο Λατινοπούλου-Βατίδου. Δεν μπορεί. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Σε όποια πλατεία και να πήγαινες προεκλογικά έβλεπες μέλη του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Εκτός και αν δεν ήταν μέλη αλλά ηθοποιοί.


5.000 μαχητές της ιδιωτικής, μισθοφορικής, στρατιωτικής ομάδας Wagner ξεκίνησαν μια πορεία από το Ροστόφ προς τη Μόσχα, το βράδυ της Παρασκευής. Επικεφαλής ήταν ο πρώην κατάδικος, μετέπειτα πωλητής χοτ ντογκ και τελικά σεφ και «μακρύ χέρι» του Πούτιν, Yevgeny Prigozhin.

300 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα βρίσκονταν το στρατιωτικό κονβόι όταν παρενέβη ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Aleksandr Lukashenko. Η παρέμβαση ήταν αρκετή για να αποσυρθεί με «ελαφρά πηδηματάκια» ο αιμοσταγής Prigozhin. Πρόκειται ίσως για το πλέον γελοίο πραξικόπημα, καθώς ο αρχηγός των πραξικοπηματιών στηρίζονταν ανοιχτά από τον Πούτιν, έπαιρνε εξοπλισμό από το ρωσικό κράτος, δρούσε για λογαριασμό του και τελικά συμφώνησε με τον Lukashenko χωρίς καμία πίεση και μετά συνέχισε την ανέφελη ζωή του. «Προδότη και φαλακρή σπατάλη χώρου» χαρακτήρισαν τον Prigozhin οι μισθοφόροι του, κατόπιν του φιάσκου.

25.000 μαχητές απαρτίζουν τον ιδιαίτερα δραστήριο στρατό της Wagner. Υπάρχουν αναφορές για συμμετοχή της σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των εμφυλίων πολέμων στη Συρία, τη Λιβύη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, πολεμώντας συχνά στο πλευρό των δυνάμεων που ευθυγραμμίζονται με τη ρωσική κυβέρνηση. Οι μισθοφόροι της Wagner έχουν κατηγορηθεί για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και βασανιστηρίων κατηγορουμένων για λιποταξία.

80.000 έως 300.000 ρούβλια μηνιαίως είναι η αμοιβή για τη συμμετοχή στο στρατό της Wagner. Ήτοι από 858,58 έως 3.200 ευρώ. Μιλάμε για πολλά λεφτά με όρους Ρωσίας, παρότι μερικοί παίρνουν σχεδόν τον κατώτατο ελληνικό μισθό.


1 στους 8 Έλληνες εργαζόμενους χρησιμοποιεί αποκλειστικά ψηφιακά μέσα στην εργασία του. Οι υπόλοιποι φωνάζουν τον νεαρό συνάδελφο, που είναι 45 χρονών και «ξέρει από κομπιούτερς γιατί εμένα δεν μου αρέσουν αυτά». Είναι ένα διακριτικό επιχείρημα για να τεμπελιάσεις και να «χώσεις» κάποιον άλλο.

30% είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε.


9 μήνες νεότεροι είναι από χθες Τετάρτη όλοι οι Νοτιοκορεάτες καθώς αλλάζει ο –τουλάχιστον ιδιόρρυθμος– νόμος που συμπεριελάμβανε στην ηλικία το διάστημα που πέρασαν ως βρέφη στην κοιλιά της μάνας τους.

75% των Κορεατών στηρίζουν τη μεταρρύθμιση. Το υπόλοιπο 25% δεν θέλει να σκοτίζεται για την ημερομηνία γενεθλίων.


Αλέξης Τσίπρας

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε την κατάρρευση».
Η αυτοκριτική του (μ)προέδρου, στα όρια του αυτομαστιγώματος,  συνεχίζεται. Το συμπέρασμα είναι σαφές: φταίνε όλοι οι άλλοι. Γι’ αυτό και χρειάζεται επεξήγηση για τη διαφορά μεταξύ «φταίω» και «αναλαμβάνω την ευθύνη». 

Δομινίκη Παπαδοπούλου

«Δεν ήξερα τους Σπαρτιάτες. Μου φάνηκε ωραίο να εκπροσωπήσω τον φτωχό λαουτζίκο».
Η πρώτη αποπεμφθείσα «Σπαρτιάτισσα» μπορεί να υπέπεσε στο αμάρτημα της λαγνείας, αλλά νοιάζεται για σένα, πλεμπαίε. Πρόκειται για την ενσάρκωση της αρχέγονης εκείνης μήτρας που γεννά πολεμιστές-κλαρινογαμπρούς και θηλυκά έτοιμα να υπερασπιστούν το δικαίωμα στο πορτοφόλι του άλλου.

Γιάνης Βαρουφάκης

«Και μια ευχάριστη είδηση για εμάς του ΜέΡΑ25: Το ΜέΡΑ25, πρώτο κόμμα μεταξύ των Ελλήνων του Βερολίνου».
Μπορεί ο Γιάνης να μην εξελέγη και να έκανε δηλώσεις σε κινητό τύπου σμάρτφοουν ενός κολλητού. Δεν σταμάτησε όμως να μας εκπλήσσει με τη δυνατότητά του στις ιδεολογικές μεταπτώσεις. Απλώς υπενθυμίζω ότι το ΜέΡΑ25 καταψήφισε επί της αρχής το Ν/Σ για την ψήφο των αποδήμων επειδή προσέκρουε στις «κόκκινες γραμμές του ΜέΡΑ25».

Θάνος Τζήμερος 

«Ευτυχώς που ιδρύθηκε το Υπουργείο Οικογένειας, με επικεφαλής μια άγαμη άτεκνη, για να αρχίσουμε να γεννάμε».
Ο άνθρωπος που υποσχέθηκε να εγκαταλείψει την πολιτική περισσότερες από μια φορές, δεν κράτησε τον λόγο του και κάθε φορά που μιλάει, είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να κρατάμε την αναπνοή μας λες και πέρασε ο «Αχόρταγος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ