Πολιτικη & Οικονομια

Η αναζήτηση του χαμένου ιδεολογικού χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ

Η συζήτηση για το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αναζήτηση του χαμένου ιδεολογικού χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ
© Dimitris Kapantais / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητά τον «οδικό» και ιδεολογικό χάρτη - Η συζήτηση για το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα

Η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρώτη εκλογική κατάρρευση του Μαΐου και τη δεύτερη εκλογική συρρίκνωση του Ιουνίου αποτελεί μονόδρομος για την Κουμουνδούρου, όπου η προσοχή πλέον επικεντρώνεται στο πότε θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα ώστε να οριστεί ο οδικός χάρτης της ανασυγκρότησης.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, της Πολιτικής Γραμματείας ώστε να προσδιοριστεί η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος όπου θα μονοπωλήσει το άκρως απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα, παρά τις στρατηγικές και επικοινωνιακές αλλαγές που επιχειρήθηκαν για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Στην Κουμουνδούρου οι γνώμες διίστανται στο ποιος είναι ο καταλληλότερος χρόνος του Συνεδρίου του κόμματος, πριν ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Μεγαλύτερη είναι η τάση που θέλει την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις αυτοδιοικητικές κάλπες, ενώ κοινά αποδεκτό δείχνει να είναι το ορόσημο που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για τις ευρωεκλογές του 2024.

Ιδεολογική επανατοποθέτηση

Η ριζική ιδεολογική επανατοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ με διακριτές κόκκινες γραμμές που δεν θα χαίρουν είτε αμφισβήτησης είτε ερμηνείας και με σαφείς αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ, κρίνεται στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου ως ζωτικής σημασίας προκειμένου να ανακτηθεί το χαοτικό χαμένο έδαφος ως αξιωματική αντιπολίτευση και κόμμα εξουσίας.

Σε αυτό το κλίμα, οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, για κάποιους θεωρήθηκαν διττής ερμηνείας. «Οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε πρέπει να είναι στην ουσία τους επανιδρυτικές. Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να παρθούν πρωτοβουλίες ρηξικέλευθες» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του ως το κόμμα της προοδευτικής παράταξης της Αριστεράς που έχει να πει κάτι για το ευοίωνο μέλλον» συμπλήρωσε, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του.

Το μέλλον Τσίπρα

Παρά την εσωστρέφεια που επικρατεί για το ζήτημα ηγεσίας, καθώς κανένα στέλεχος δεν έχει δημόσια αμφισβητήσει την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται δεδομένο.

Το σενάριο που προκρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το Συνέδριο να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα ακολουθήσουν οι εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Ωστόσο, το κλίμα που διαμορφώνεται από το βράδυ της 25ης Ιουνίου και μετά, βρίσκεται διαμετρικά αντίθετο στο ενδεχόμενο ενός και μόνο υποψηφίου, ακόμα και μεταξύ προεδρικών στελεχών που κάνουν λόγο για ξεκάθαρο επικοινωνιακό λάθος.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Δημήτρης Βίτσας, αφού ξεκαθάρισε πως «ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει τον ρόλο του στον ΣΥΡΙΖΑ» επαινώντας την πορεία που έχει διαγράψει στον ηγετικό ρόλο του κόμματος και βέβαιος για το ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ», ο πρώην βουλευτής έδωσε μια νέα πτυχή για την επόμενη μέρα. 

«Μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο» σημείωσε και αναφερόμενος στον άλλο ρόλο είπε, για παράδειγμα, να «είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» κρίνοντας πως «είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ