- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές: Συντριπτική νίκη Μητσοτάκη
Πώς βλέπουν τις εξελίξεις στη χώρα μας
Εκλογές 2023 - Διεθνή ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα: «Συντριπτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη»
Τις εξελίξεις στη χώρα μας μετά τα αποτελέσματα των exit polls, που προοικονόμησαν την ξεκάθαρη νίκη και αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζουν τα διεθνή Μέσα.
Το BBC αναφέρει ότι ο Έλληνας συντηρητικός ηγέτης Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit polls. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νίκησε τον Μάιο τον κεντροαριστερό αντίπαλό του, Αλέξη Τσίπρα, αλλά προκήρυξε νέες εκλογές σε μια προσπάθεια να κερδίσει αρκετές έδρες για να κυβερνήσει μόνος του.
Το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, προβλέπεται να κερδίσει το 40-44% των ψήφων, πολύ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 16,1-19,1%.
Από την πλευρά του, το Reuters τονίζει ότι το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα είχε ένα επιβλητικό προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (25/6), όπως έδειξαν τα exit polls, με τον πρώην πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κατακτά μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα.
Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 40-44% των ψήφων, με τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 16,1-19,1%, όπως έδειξε το exit poll που διεξήχθη από κοινού από έξι εταιρείες δημοσκοπήσεων για τους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος για μια σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (25/6) -τη δεύτερη ψηφοφορία στη χώρα μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα- και ο πρώην πρωθυπουργός θα κερδίσει πιθανότατα αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.
Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη θα κερδίσει μεταξύ 40% και 44% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls. Το νέο εκλογικό σύστημα της Ελλάδας απονέμει έως και 50 έδρες στον νικητή, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει μια άνετη πλειοψηφία στην αίθουσα των 300 εδρών.
Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, βυθίστηκε, λαμβάνοντας ποσοστό από 16,1% έως 19,1%.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι Έλληνες ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το συντηρητικό κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, να αναμένεται να κερδίσουν μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή.
Η Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτη στις εκλογές στην Ελλάδα στα τέλη Μαΐου με 41% των ψήφων, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών.
Οι εκλογές της Κυριακής διεξάγονται με διαφορετικό εκλογικό σύστημα, το οποίο είναι πιθανό να δώσει στο κόμμα του Μητσοτάκη απόλυτη πλειοψηφία, εκτός αν σημειωθεί κάποια μεγάλη ανατροπή.
Οι δημοσκοπήσεις και οι αναλυτές κάνουν λόγο για μεγαλύτερη νίκη της Νέας Δημοκρατίας από ό,τι το 2019, όταν το κεντροδεξιό κόμμα κέρδισε την εξουσία από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης έχει διευρύνει τη δημοτικότητά του από τότε, ενώ βελτιώνεται η οικονομία, διατηρώντας παράλληλα σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές και τηρώντας σταθερή γραμμή στις σχέσεις με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία.
Στην Ιταλία, η εφημερίδα La Repubblica, σε μια πρώτη αναφορά στις σημερινές εκλογές στη χώρα μας, γράφει στη διαδικτυακή της πύλη ότι «στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα exit polls, η νίκη του Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη».
«Το συντηρητικό κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την επιτυχία των εκλογών του Μαΐου, αλλά αυτή τη φορά, με τον νέο εκλογικό νόμο, θα μπορέσει να συνθέσει κυβέρνηση», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.
Παράλληλα, το Aljazeera, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έχει ένα επιβλητικό προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές της χώρας, όπως έδειξαν τα exit poll, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατακτά μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα.
Το κόμμα της ΝΔ προβλεπόταν την Κυριακή ότι θα κερδίσει την ψηφοφορία με σαφή πλειοψηφία. Το exit poll έδωσε στη Νέα Δημοκρατία 40-44% των ψήφων, έναντι 16,1-19,1% για το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο κυβέρνησε τη χώρα την περίοδο 2015-2019.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.