Πολιτικη & Οικονομια

Ανάλυση Reuters: Τα ελληνικά ομόλογα κάνουν πάταγο - Κοντά στα επίπεδα των ισχυρών της Ευρωζώνης

Έχουν το χαμηλότερο spread στη Νότια Ευρώπη μετά τα πορτογαλικά και τα ισπανικά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανάλυση Reuters: Τα ελληνικά ομόλογα κάνουν πάταγο - Έχουν το χαμηλότερο spread στη Νότια Ευρώπη μετά τα πορτογαλικά και τα ισπανικά.
Η Ελλάδα οδεύει στις εκλογές της Κυριακής με τα ομόλογά της να διαπραγματεύονται κοντά στα επίπεδα των πρωτοκλασάτων χωρών της Ευρωζώνης, αναφέρει το Reuters σε ανάλυσή του © Alexandros Michailidis/SOOC

Ανάλυση Reuters: Τα ελληνικά ομόλογα κάνουν πάταγο - Έχουν το χαμηλότερο spread στη Νότια Ευρώπη μετά τα πορτογαλικά και τα ισπανικά.

«Τα ελληνικά ομόλογα κάνουν πάταγο, ακολουθώντας από κοντά τις πρωτοκλασάτες χώρες της Ευρώπης», αναφέρει το Reuters σε ανάλυσή του.

Η Ελλάδα, σημειώνει, οδεύει στις εκλογές της Κυριακής με τα ομόλογά της να διαπραγματεύονται κοντά στα επίπεδα των πρωτοκλασάτων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, μία δεκαετία μετά την κρίση χρέους που οδήγησε στη δραματική αναδιάρθρωσή του.

Η διαφορά στο spread των ελληνικών ομολόγων (την απόκλιση των αποδόσεων τους έναντι των γερμανικών) σε σχέση με το spread κορυφαίων χωρών της περιφέρειας, όπως της Ισπανίας, μειώνεται και θα μπορούσε να εκλείψει εντελώς καθώς το προφίλ του ελληνικού χρέους έχει βελτιωθεί και η ελληνική οικονομία θα απολαμβάνει τη στήριξη ευρωπαϊκών κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια, σημειώνεται.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Bank of America, ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας ήταν πλήρως απομοχλευμένος στο τέλος της κρίσης, έχοντας έναν από τους χαμηλότερους λόγους δανείων προς καταθέσεις μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών και ένα μεγάλο επενδυτικό κενό σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, με τη μέση σταθμισμένη διάρκεια του κοντά στα 20 έτη και με σταθερό το κόστος εξυπηρέτησής του.

«Οι παράγοντες αυτοί δικαιολογούν ένα μικρότερο spread ή καθόλου spread (έναντι της Ισπανίας)», δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής συναλλαγματικής στρατηγικής για τη G10 της BofA.

«Η ελληνική αγορά ομολόγων δεν είναι τόσο ρευστή και τείνει να έχει μεγαλύτερες διακυμάνσεις, αλλά έχουμε αρκετά καλά νέα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι οι τιμές είναι πλασματικές», πρόσθεσε.

Ανάλυση Reuters για την ελληνική οικονομία: Κρίσιμης σημασίας η πολιτική σταθερότητα

Η ελληνική οικονομία, σημειώνει το Reuters, εξακολουθεί να έχει μεγάλη έκθεση σε τομείς με σημαντικές διακυμάνσεις, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, αλλά έχει μικρότερο βαθμό ευαισθησίας στους μετωπικούς ανέμους που δέχεται η μεταποίηση.

Η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης κρίσιμης σημασίας, προσθέτει. Με το νέο εκλογικό σύστημα, ο νικητής των εκλογών της 25ης Ιουνίου μπορεί να πάρει μπόνους εδρών και έτσι, αν η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη επαναλάβει σε γενικές γραμμές την επίδοση του Μαΐου, θα διασφαλίσει πιθανότατα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με το αντίστοιχο των ισπανικών μειώθηκε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, κοντά στις 27 μονάδες βάσης.

Σε όλη τη Νότια Ευρώπη, μόνο τα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας διαπραγματεύονται με μικρότερο spread από τα ελληνικά.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο λόγος του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα έτος και θα γίνει χαμηλότερος από της Ιταλίας το 2026 καθώς προβλέπει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα σε συνδυασμό με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας,

Η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριό της, το οποίο προβλέπει μία συρρίκνωση της οικονομίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα ή μία διεύρυνση κατά 100 μ.β. του spread, δεν θα εκτροχιαζόταν σημαντικά η πορεία μείωσης του ελληνικού χρέους.

Στο τέλος του 2023, το ελληνικό χρέος ως ποσοστό στο ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί περίπου στο 160%, ενώ της Ιταλίας εκτιμάται στο 142%, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις.

«Ο συνδυασμός χαμηλής ευαισθησίας στα επιτόκια πολιτικής, χάρη στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας που παραμένουν σε ισχύ και της επενδυτικής ώθησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (περίπου 3% του ΑΕΠ ετησίως) παρέχουν πρωτοφανή στήριξη για την ελληνική οικονομίας», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Φίλιππο Ταντέι.

«Το κλειδί για τον λόγο που το spread των ελληνικών τίτλων είναι χαμηλότερο από των ιταλικών είναι ότι η Ελλάδα βασικά δεν έχει ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα 10 χρόνια χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν πριν από 10 χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης κρατικού χρέους», δήλωσε ο Πιετ Χάινες Κρίστιανσεν, διευθυντής ανάλυσης σταθερού εισοδήματος στη Danske Bank.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ