Πολιτικη & Οικονομια

Πώς θα ψηφίσει η GenZ στις εκλογές 2023;

12 νέες και νέοι λένε με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τα κόμματα προσπάθησαν να προκαταλάβουν τις προτεραιότητες της Γενιάς Ζ κάνοντας πολλές φορές τις δικές τους -αυθαίρετες- υποθέσεις. Η αλήθεια όμως είναι πιο σύνθετη. Η γενιά αυτή δεν απαντά εύκολα σε τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα πολιτικά της πιστεύω. Το αφιέρωμα αυτό προσπαθεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια να γίνουν φανερές οι πολιτικές προτεραιότητες της Γενιάς Ζ.

12 νέες και νέοι απαντάνε στο άμεσο ερώτημα: με βάση ποια 3 κριτήρια θα ψηφίσετε στις ερχόμενες εκλογές; 

Η προσπάθεια αυτή αποκτά ιδιαίτερο νόημα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η πολιτική βαρύτητα της θα αυξάνεται εκθετικά όσο περνάνε τα χρόνια. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι στη γενιά Ζ ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1996-2012. Συνεπώς, στα επόμενα 10 χρόνια θα αυξάνεται το πολιτικό βάρος αυτής της ομάδας, δεδομένου ότι θα ενταχθούν στο εκλογικό σώμα και οι νεότεροι. 

Αν και η γενιά μελετάται διεθνώς και της αποδίδονται ορισμένα χαρακτηριστικά όπως η τάση να υποστηρίζει συμπεριληπτικές πολιτικές, να τάσσεται κατά των μεγάλων ανισοτήτων, να είναι προοδευτική στις αντιλήψεις της κ.α., στην Ελλάδα είναι σαφές πως υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που δεν πρέπει να εξαιρείται από την εξίσωση- οι συνεχείς κρίσεις. Η κρίση του 2008 ήταν σαφώς παγκόσμια, αλλά χτύπησε την Ελλάδα ασύμμετρα. Τα μέλη της γενιάς Ζ φοβούνται, και δικαίως, πως ίσως δεν μπορούν να ονειρεύονται ένα επίπεδο διαβίωσης ανάλογο με των γονιών τους, και αυτή δεν είναι μία ιδέα με την οποία συμφιλιώνεται κανείς εύκολα. 

Το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη μαζί με την Athens Voice, μετά το προηγούμενο αφιέρωμα «Από τη γενιά Υ στη γενιά Ζ: Το αφιέρωμα του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» συνεχίζουν την ανοικτή συζήτηση για όλα αυτά τα ζητήματα, δίνοντας φωνή και βήμα στα μέλη μιας γενιάς την οποία προσπαθούμε ακόμη να καταλάβουμε.

Δειτε περισσοτερα