Πολιτικη & Οικονομια

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ισχυρή αυτοδυναμία για τη ΝΔ, πτώση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Επτακομματική Βουλή με «Πλεύση Ελευθερίας» και «Νίκη»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Παγιώνεται το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Η δυναμική της εμφατικής νίκης της ΝΔ και αντίστοιχα η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 21ης Μαΐου αποτυπώνεται στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, εν όψει δεύτερων εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεταιστις 19,1 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει κάτω από το φράγμα του 20%, στο 16,7%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚμε 10,2% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,7%. Η Ελληνική Λύση καταγράφει ποσοστό 3,8%, ενώ το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο 2,2% και μένει εκτός Βουλής.

«Δεν θα ψηφίσουν» δηλώνει το 3,8% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος διαμορφώνεται στις 8,5 μονάδες.

Όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,1% το ΠΑΣΟΚ 11,7%, το ΚΚΕ 7,6%, η Ελληνική Λύση 4,4%, το κόμμα «Νίκη» 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,8% ενώ το ΜέΡΑ25 δεν πιάνει το εκλογικό όριο για την είσοδο στη Βουλή καθώς βρίσκεται στο 2,5%. Με αυτά τα ποσοστά η ΝΔ εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία 162 βουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ 51 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 32, το ΚΚΕ 20, η Ελληνική Λύση 12, η «Νίκη» 10 και η «Πλεύση Ελευθερίας» 13 έδρες.

Επτακομματική Βουλή με «Πλεύση Ελευθερίας» και «Νίκη»

Τα δύο κόμματα που έφτασαν μια ανάσα από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, «Πλεύση Ελευθερίας» και «Νίκη», τόσο στην εκτίμηση ψήφου όσο και στην πρόθεση, εμφανίζονται εντός Βουλής.

Μάλιστα, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου καταλαμβάνει την 5η θέση με ποσοστό άνω του 4% (4,8% στην εκτίμηση ψήφου και 4,2% στην πρόθεση), ενώ το ακροδεξιό κόμμα «Νίκη» καταγράφει 3,3% στην πρόθεση ψήφου και 3,8% στην εκτίμηση.

Σε σχέση με την περίοδο 12 -17 Μαΐου, η εκτίμηση των πολιτών ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ανέβηκε από το 38% στο 46%, με το 47% να θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς την λάθος κατεύθυνση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση «πόσο πολύ θα λέγατε ότι σας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών;», με το 87% να ενδιαφέρεται πολύ ή αρκετά, ποσοστό που σημείωσε άνοδο σε σχέση με την περίοδο 12-17 Μαΐου (84%).

Το 89% των ερωτηθέντων δηλώνει πως σκέφτεται να πάει να ψηφίσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μάλιστα, 88% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές της απλής αναλογικής, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πολίτες σκοπεύουν να ψηφίσουν και στις δεύτερες κάλπες.

Αυτοδυναμία ΝΔ με 162 έδρες

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ΝΔ συγκεντρώνει 162 έδρες, τέσσερις περισσότερες από αυτές που κατείχε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στις 51 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 32 έδρες, το ΚΚΕ 20 έδρες, η Ελληνική Λύση 12 έδρες, η Πλεύση Ελευθερίας 13 έδρες και το «Νίκη» 10 έδρες.