Πολιτικη & Οικονομια

«Μύλος» με τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για αύξηση της φορολογίας

Το «σαρδάμ» Χρονοπούλου, η δήλωση Δουδωνή και η απάντηση Σκέρτσου

Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές 2023: Mετά τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελένη Χρονοπούλου και ο Παναγιώτης Δουδωνής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκαναν λόγο για αύξηση της φορολογίας

Mετά το ατόπημα του Γιώργου Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αίσθηση έχουν προκαλέσει δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για αύξηση της φορολογίας.

H αρχή έγινε από την υποψήφια βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χρονοπούλου, η οποία δήλωσε χτες βράδυ ότι «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη», για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι επρόκειτο για «σαρδάμ».

Τη σκυτάλη έλαβε, στη συνέχεια, σήμερα ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, ο οποίος έκανε λόγο για «φορολόγηση 15% των μερισμάτων των επιχειρήσεων από 100.000 ευρώ και πάνω».

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος χαρακτήρισε «μαρτυριάρηδες» τα δύο παραπάνω στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για προβληματικές θέσεις και ασάφεια προγραμμάτων και δηλώσεων.

Η δήλωση Χρονοπούλου που απέδωσε σε σαρδάμ

Το βράδυ της Δευτέρας, επιχειρώντας να παρουσιάσει μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σε εκπομπή της ΕΡΤ, η Ελένη Χρονοπούλου είπε πως θα μειωθούν φόροι. Ωστόσο, σε διευκρινιστική ερώτηση απάντησε πως , «θα μειώσουμε κάποιους φόρους και θα αυξήσουμε κάποιους άλλους».

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ ζήτησε από την κ. Χρονοπούλου να σχολιάσει ποιους φόρους εννοεί πως θα αυξηθούν. Εκείνη τότε αποκρίθηκε: «Θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη».

Με ανάρτησή της λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η κυρία Χρονοπούλου επιχείρησε να ανασκευάσει όσα είπε, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για σαρδάμ.

«Παιδιά ευχαριστώ θερμά για το πρώτο μου viral @omadaalithias αλλά δυστυχώς -για εσάς- δεν υπάρχει είδηση, έπαθα σαρδάμ. Να μειώσουμε ήθελα να πω προφανώς, όχι να αυξήσουμε» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter η Ελένη Χρονοπούλου.

Για να ενισχύσει, δε, την επιχειρηματολογία της, προχώρησε και σε παράθεση στοιχείων από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα το πρωί, η κ. Χρονοπούλου έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Έκανα λεκτικό λάθος για την αύξηση φόρων. Αντί να πω δεν θα αυξήσουμε τους φόρους για τη μεσαία τάξη, είπα θα αυξήσουμε. Την ώρα που έκανα το λεκτικό λάθος, σκέφτηκα, “ώπα τι είπα, το είπα σωστά; πώς σκεφτόμαστε… έκλεισα το θερμοσίφωνο;”».

Δουδωνής: Αύξηση στη φορολογία μερισμάτων μέχρι 15% από 5% που είναι σήμερα 

Aκολούθησε νέα δήλωση από τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Δουδωνή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δουδωνής παραδέχτηκε ότι το κόμμα του θα προχωρήσει σε φορολόγηση 15% των μερισμάτων των επιχειρήσεων από 100.000 ευρώ και πάνω.

Ο κ. Δουδωνής ρωτήθηκε για τη φορολόγηση των μερισμάτων στον ΣΚΑΪ και είπε ότι θα κυμανθεί από 5% έως 15% αποκαλύπτοντας σε επόμενη ερώτηση για τις κλίμακες ότι «από 100.000 ευρώ και πάνω θα είναι 15% η φορολόγηση».

Ο παριστάμενος στη συζήτηση πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε τότε: «Όλες οι μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κέρδη στη χώρα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία».

«Προφανώς εδώ θα γίνει μια πολιτική για άρση των ανισοτήτων. Οι ανισότητες στη χώρα έχουν εκτοξευτεί», τόνισε στη συνέχεια ο Παναγιώτης Δουδωνής, προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα φορολογήσει τις μεγάλες εταιρείες.

Αντίδραση από Σκέρτσο: «Μαρτυριάρηδες Νο2»

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου. Κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ» και «αερολογίες», ο κ. Σκέρτσος αναλύει τις «προβληματικές» προτάσεις του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη.

Ακολουθεί η ανακοίνωσή του:

«Στις 21 Μαΐου οι πολίτες ψήφισαν υπέρ του οικονομικού ρεαλισμού και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, υπέρ της σαφήνειας στις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και της συνέπειας λόγων και έργων. Υπέρ, δηλαδή, όσων εκφράζουν το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία αλλά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες καταψήφισαν τη δημιουργική ασάφεια που προκαλεί τελικά ανασφάλεια σε πολίτες και επιχειρήσεις, καταψήφισαν τα ακοστολόγητα προγράμματα αλλά και τα επικίνδυνα πειράματα με τους φόρους, τις εισφορές και τα εισοδήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Δυστυχώς, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους.

Σειρά είχε χθες και σήμερα το ΠΑΣΟΚ που με διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις δυο κορυφαίων στελεχών του και υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του κ. Δουδωνή και της κας Χρονοπούλου, αποκάλυψε χωρίς να εξειδικεύσει τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια.

Οι δυο νέοι "μαρτυριάρηδες" -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα:

  1. την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων
  2. την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και
  3. την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.

Τα δυο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά διότι πατούν φρένο στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αύξηση που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ειδικά η αύξηση της φορολογίας μερισμάτων είναι και μια άδικη πολιτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι ξένες επενδύσεις διέπονται ως προς τη φορολογία από τα προβλεπόμενα στις διμερείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που συνάπτονται και οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στο μοντέλο του ΟΟΣΑ όπου προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων με 5%. Άρα θα φορολογούνται περισσότερο τα μερίσματα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά όχι των ξένων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται υποχρεωτικά με 5%. Πρόκειται για πρόταση που ενισχύει τελικά τον ξένο ανταγωνισμό και υπηρετεί τον «αφελληνισμό» της ελληνικής οικονομίας.

Η δε πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων είναι εντελώς αόριστη ως προς την περίμετρό της και το ύψος των συντελεστών και γι’ αυτό προκαλεί ανασφάλεια και τελικά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.      

Σε ό,τι δε αφορά τις γονικές παροχές, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο γιατί ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους νέους, επιλέγει να βάζει εμπόδιο στο να ξεκινήσουν τη ζωή τους με περισσότερα οικονομικά εφόδια υποχρεώνοντας τους να πληρώνουν φόρους για τη μεταβίβαση της ακίνητης οικογενειακής τους περιουσίας.

Η αναδιανομή περισσότερων ευκαιριών προς τους νέους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τις προηγούμενες γενιές αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και υπηρετείται από πολλές πολιτικές μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές.

Σε κάθε περίπτωση, για το ακοστολόγητο και επικίνδυνο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα επανέλθουμε αύριο με ειδικότερη ανακοίνωση ώστε να μην λέγονται αερολογίες».

Για «μονταζιέρα» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ

Στην αντεπίθεση πέρασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο, να απαντάει στην κριτική του εκπροσώπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου, για το φορολογικό πρόγραμμα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Μάντζος ανέφερε στη σημερινή πρώτη εναρκτήρια συνάντηση με τους δημοσιογράφους πως η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ «έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες».

Και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια».

Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την Έλενα Χρονοπούλου, λέγοντας ότι η χθεσινή της τοποθέτηση σε τηλεοπτική εκπομπή είναι «lapsus linguae» και σημείωσε: «Το διευκρίνισε η ίδια σε άμεσο χρόνο. Όπως είπα και πριν καταβάλλεται μια φιλότιμη προσπάθεια να είμαστε σοβαροί, αξιόπιστοι στην τοποθέτησή μας στα δημόσια πράγματα. Θεωρώ ότι έτσι αξιολογούμαστε καθημερινά. Έτσι αξιολογηθήκαμε και στις 21 Μαΐου και έτσι θα αξιολογηθούμε και στις 25 Ιουνίου. Κανένα ζήτημα λοιπόν. Προχωρούμε ενωμένοι με αυτοπεποίθηση, με πολλή δουλειά και αισιοδοξία για το επόμενο αποτέλεσμα».

Ειδικότερα ο κ. Μάντζος υπογράμμισε ότι προτείνεται «η μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 για κάθε γονέα».

«Ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής:

  • για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%
  • το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται –και μόνον αυτό- με συντελεστή 10%
  • και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%».

Τόνισε δε πως «είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται το ίδιο μερίσματα των 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ με τα μερίσματα-μαμούθ των εκατομμυρίων».

Είπε ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζητούν επίμονα τη λίστα των εταιρειών, όταν μοιράζουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα και ενίσχυσαν τα κέρδη τους μέχρι 303,6% το 2022.

«Τους παραπέμπουμε στα δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης. Ενδεικτικά σας δείχνω το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής της 3ης Μαΐου», προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας πως «μετά από αυτά τα στοιχεία οι πρώην υπουργοί και οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας ας αφήσουν τη μονταζιέρα και την προστασία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

Ο κ. Μάντζος παρατήρησε πως οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν είναι επιτιθέμενοι αλλά απολογούμενοι για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας,

Και υπογράμμισε: «Εμείς θα λέμε τις προγραμματικές μας αλήθειες και τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και αυτοί θα περιφέρουν τα ψέματά τους» και κάλεσε τον εκπρόσωπο της ΝΔ Άκη Σκέρτσο να απαντήσει:

  • πόσα λεφτά έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο από τη φορολόγηση -και μάλιστα με συντελεστή 90%- των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας;
  • πώς και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της ΝΔ για αύξηση κατά 25% του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;
  • για ποιο λόγο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμευσε χωρίς κανέναν διάλογο τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν μέχρι 2,5% το 2026 με κίνδυνο την επαναφορά των πολιτικών λιτότητας και εγκατάλειψης των κοινωνικών υποδομών;
  • Η κυβέρνηση ανέθεσε από πέρσι στον ΙΟΒΕ να προτείνει νέα μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη, να μας πει ποιά είναι τα μέτρα αυτά ή θα περιμένει να τα ανακοινώσει μετά τις εκλογές;».

Ο Δημήτρης Μάντζος κατέστησε σαφές ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν αφορούν στα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά στο διανεμόμενο μέρισμα επί των κερδών. «Είναι το ποσό, το εισόδημα που εισπράττει κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο ως μέρισμα. Άρα, το μέρισμα λοιπόν, όχι τα κέρδη. Το μέρισμα που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, είναι ένα μέρισμα το οποίο κατά τη γνώμη μας -το υπερβάλλον, όσο είναι πάνω από 100.000 ευρώ- μπορεί και οφείλει να φορολογείται με έναν συντελεστή μεγαλύτερο του 5% που είναι ο χαμηλότερος συντελεστής της Ευρώπης. Θέλω να πω στο σημείο αυτό, ότι συντελεστές αντίστοιχοι ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και, μάλιστα, και ο ΟΟΣΑ έχει κάνει σχετικές προτάσεις για την διόρθωση αυτής της στρεβλής πολιτικής επιλογής του οριζόντιου συντελεστή 5% σε όλα τα διανεμόμενα μερίσματα. Άρα, αυτή είναι η απάντηση σε σχέση με το ύψος του μερίσματος».