Πολιτικη & Οικονομια

Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς

Ποια πρόσωπα θα απαρτίζουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά
© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ιωάννης Σαρμάς: Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός - Η υποδοχή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η παράδοση-παραλαβή

Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάςενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Προξέαρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ελλάδος Ιερώνυμου, η ορκωμοσία τελέστηκε υπό την παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου, της συζύγου και των υιών του κ. Σαρμά, της νέας γενικής γραμματέως της υπηρεσιακής κυβέρνησης και του νέου υπηρεσιακού υπουργού Επικρατείας Βασίλη Σκουρή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csvdvcdkc1c1)

Η παράδοση-παραλαβή και ο διάλογος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρμάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση-παραλαβή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Κύριε πρόεδρε, σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου και θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, παρέδωσε έναν «ολίγον ογκώδη» –όπως είπε– μπλε φάκελο που περιέχει μια σειρά από στοιχεία για τη συνέχιση της λειτουργίας του επιτελικού κράτους. Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά, η συνοπτική παρουσίαση των λειτουργιών της κυβέρνησης, το ενοποιημένο σχέδιο πολιτικής για το επιτελικό κράτος, οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τα επιχειρησιακά ορόσημα δράσης για το επόμενο τρίμηνο και τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων της κυβέρνησης.

«Παρόλο που είστε επιχειρησιακή κυβέρνηση, είστε διακυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες. Η μετάβαση πρέπει να γίνει με όλους τους κανόνες που προβλέπει η συνέχεια του κράτους. Καλή δύναμη στα καθήκοντά σας, είμαι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csvdvsv1bz55)

Από τη μεριά του, ο Ιωάννης Σαρμάς ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη. Έπειτα, υπογράμμισε ότι «αυτή η κυβέρνηση θα είναι υπηρεσιακή, θα έχει όλες τις εξουσίες για να εφαρμοστεί ο νόμος μέχρι να επανέλθει στο Μαξίμου αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση».

Kαι κατέληξε: «Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός οργανώνει μόνο τις εκλογές για να συνεχιστεί η εκτελεστική εξουσία, μέχρι να έρθει ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτίριο».

Στις 16:40, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου, για να μεταβεί στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς. Μετά τη διάλυση της Βουλής τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ξεκινήσει τις περιοδείες στον δρόμο των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Πρώτος σταθμός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι το νησί της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι μετά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Ιωάννης Σαρμάς θα επανέλθει στη θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023 θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας – και όχι λόγω ορίου ηλικίας.

Τα ονόματα που θα απαρτίσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έχουν «κλειδώσει» κάποια πρόσωπα σε συγκεκριμένα υπουργεία, έτσι ώστε να συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο θα ορκιστεί αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι.

Στο υπουργείο Εσωτερικών θα παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ στο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο.

Εκλογές 2023: Η Καλλιόπη Σπανού υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών - Σε εγκάρδιο κλίμα η τελετή παράδοσης - παραλαβής - Προτεραιότητα μια ομαλή προεκλογική περίοδος
© Aris Oikonomou/SOOC
Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς
© ΑΠΕ - ΜΠΕ

Για το υπουργείο Εξωτερικών προορίζεται ο πρέσβης ε.τ. σε Ουάσιγκτον - Άγκυρα - Λευκωσία και έμπερος διπλωμάτης, Βασίλης Κασκαρέλης. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην ATHENS VOICE, o κ. Κασκαρέλης είχε περιγράψει χαρακτηριστικά γεγονότα από τη μακροχρόνια πορεία του.

Υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να αναλάβει ο νυν υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο, Ευάγγελος Τουρνάς, πτέραρχος ε.α. και Επίτιμος Αρχηγός Αεροπορίας.

Ευάγγελος Τουρνάς: Ποιος είναι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
© Eurokinissi

Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δούμε τον Χρήστο Κίττα, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Κίττας είναι παλιός γνώριμος σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού το 2012 είχε αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

Στο υπουργείο Υγείας θα αναλάβει καθήκοντα η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία φέρεται να έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση.

Αναστασία Κοτανίδου
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει ο νυν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Πελαγίδης. Σε συνέντευξή του στην ΑTHENS VOICE, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε μιλήσει για τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και το ελληνικό χρέος.

Υπουργός Πολιτισμού θα οριστεί ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο καθηγητής Νομικής, Φίλιππος Σπυρόπουλος, προορίζεται να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης προορίζεται η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας τα έτη '08-'14, Ελένη Λούρη.

Υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού αναμένεται να αναλάβει η διευθύνουσα Σύμβουλος του Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα

Πότε ορκίζεται και πότε διαλύεται η νέα Βουλή

Σύμφωνα με νεότερο διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α' Τακτική Σύνοδο την Κυριακή (28/5), αντί της Πέμπτης (1/6), όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής. Συγκεκριμένα, στις 6 μ.μ. της Κυριακής 28 Μαΐου θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη Δευτέρα (29/5), στις 10:30 π.μ., οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του Σώματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρώσει κανείς την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Τη Δευτέρα (29/5), αναμένεται να θυροκολληθεί νέο προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εθνικών εκλογών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ