Πολιτικη & Οικονομια

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών αύριο το πρωί συγκαλεί η Σακελλαροπούλου

Αντικείμενο η συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών αύριο το πρωί συγκαλεί η Σακελλαροπούλου
© EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εκλογές 2023: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο 24 Μαΐου στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄του Συντάγματος.

Μετά τη διερευνητική επαφή που επέστρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρώτο κόμμα από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδέχθηκε το πρωί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν παρέλαβε την εντολή, εξηγώντας ότι «δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση».

Παρομοίως, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, το ίδιο απόγευμα, επέστρεψε αμέσως την εντολή, υπογραμμίζοντας πως «σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων, για αυτό επιστρέφω τη διερευνητική».

Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή για να διενεργήσει εκ νέου εκλογές.

Πότε προκηρύσσονται οι εκλογές

Εως το βράδυ της Τρίτης, θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Ένας από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων θα οριστεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το πρόσωπο αυτό θα είναι - εκτός απροόπτου - ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαλμάς, καθώς είναι ο αρχαιότερος εκ των προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Στο προεδρικό διάταγμα θα αναφέρεται και η ημέρα σύγκλησης νέου κοινοβουλίου μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Το διάταγμα θα προσυπογράφεται φυσικά και από το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο.

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου συμπίπτει με τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ νόμοι, κανόνες και μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό σύστημα της 25ης Ιουνίου θα είναι η ενισχυμένη αναλογική. Οι βουλευτές δεν θα προκύψουν με επιλογή από τους ψηφοφόρους, αλλά με λίστα που θα έχουν καταρτίσει τα ίδια τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος μπορεί να έχει διάρκεια από 22 ημέρες έως έναν μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον Άρειο Πάγο τη σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ