Πολιτικη & Οικονομια

Σιλάνς, Τζουμάκα

Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται στον βάλτο του λαϊκισμού που τον έθρεψε τόσα χρόνια, ο Στέφανος Τζουμάκας θεωρεί σκόπιμο να απειλεί χυδαία τους εκπροσώπους του κόμματος που τον ανέδειξε

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023: Εκλογικά περίπτερα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Σχόλιο με αφορμή την αντιπαράθεση ανάμεσα στον Στέφανο Τζουμάκα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Δημήτρη Μάντζο του ΠΑΣΟΚ.

Ποιος το περίμενε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, αντί να φέρει τη συζήτηση στη μελλοντική πορεία της χώρας με βάση το νέο συσχετισμό δυνάμεων που διαμόρφωσε η κάλπη, θα μας γύρναγε πίσω στα χρόνια του μεσοπολέμου. Τότε που ο αλησμόνητος Δημήτρης Ψαθάς έγραψε την αθάνατη «Μαντάμ Σουσού» του με τις φοβερές της ατάκες της όπως το περίφημο «σιλάνς Παναγιωτάκη» που φώναζε υποτιμητικά στον άντρα της. Αυτό το «σιλάνς» επανέλαβε προχθές στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής αντιπαράθεσης για τα εκλογικά αποτελέσματα ο Στέφανος Τζουμάκας απευθυνόμενος οργισμένα στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Για να δείξει δε ακόμα περισσότερο την οργή του σηκώθηκε και όρθιος απειλώντας τον συνομιλητή του.

Όπως αποδείχτηκε από την επόμενη κιόλας μέρα η φράση αυτή του Τζουμάκα δεν ήταν ένα αυθόρμητο ξέσπασμα του -εδώ και μερικά χρόνια- πρωτοκλασάτου πλέον στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Το ιστορικό στέλεχος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε, έστω και με πιο φορτισμένο τρόπο, αυτό που επανέλαβε την επομένη ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή για την εκλογική συντριβή δεν ευθύνεται ο ίδιος και η ηγεσία του κόμματός του αλλά οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις-πρώην «γερμανοτσολιάδες» στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τείνει χείρα συνεργασίας. Η αλήθεια είναι ότι η Αριστερά δεν διακρίθηκε ποτέ, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, στο θέμα της αυτοκριτικής αλλά θα περίμενε κανείς ότι ειδικά μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα υπήρχε κάποια μεγαλύτερη περίσκεψη και μετριοπάθεια.

Αντίθετα, βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε μεταβεί για το θέμα της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε ακόμα περισσότερο στο θέμα της επίρριψης των ευθυνών σε άλλους παράγοντες. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπήκαν οι ίδιοι οι πολίτες: «Διαμορφώνονται συσχετισμοί που, αν επαληθευτούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής, θα δημιουργήσουν ασφυκτικό πλαίσιο για τη Δημοκρατία». Η ψήφος των πολιτών δηλαδή μπορεί, κατά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελέσει απειλή για τη δημοκρατία. Αυτό που δεν θέλει να παραδεχθεί είναι ότι το μόνο που πραγματικά απειλείται από την ψήφο των πολιτών είναι ο προεδρικός του θώκος και τα όνειρά του για μια «δεύτερη φορά Αριστερά».

Ο Στέφανος Τζουμάκας δεν χρειάζεται δημοκρατικά πιστοποιητικά από κανέναν. Τα κέρδισε όλα επάξια με τη θαρραλέα συμμετοχή του στο αντιδικτατορικό κίνημα και αργότερα στο φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης και στην πολιτική του διαδρομή. Το μόνο που δεν κατόρθωσε ποτέ είναι να συνειδητοποιεί τις ήττες και να στέκεται αυτοκριτικά απέναντί τους. Όταν το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το κόστος της τολμηρής του στάσης να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούσαν για τη σωτηρία της χώρας, ο Τζουμάκας κατέφυγε στον ΣΥΡΙΖΑ της εξουσίας, γυρίζοντας την πλάτη στα δύσκολα. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται στον βάλτο του λαϊκισμού που τον έθρεψε τόσα χρόνια, ο Τζουμάκας θεωρεί σκόπιμο να απειλεί χυδαία τους εκπροσώπους του κόμματος που τον ανέδειξε.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό να βλέπεις ένα από τα σύμβολα του αγώνα για τη δημοκρατία να τριγυρνάει τώρα σαν νέα Μαντάμ Σουσού στα κανάλια κουνώντας το δάχτυλο και φωνάζοντας περιφρονητικά «σιλάνς» σε νέους ανθρώπους που υπερασπίζονται τις πολιτικές τους θέσεις. Θα ήταν πολύ πιο φρόνιμο να κάνει σιλάνς ο ίδιος και να αναλάβει τις σοβαρές του ευθύνες για τη συντριβή, ως υπεύθυνος του πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ