Πολιτικη & Οικονομια

Ορκίζεται την Κυριακή η νέα Βουλή - Διαλύεται τη Δευτέρα

Πότε προκηρύσσονται οι νέες εκλογές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Την Κυριακή η ορκωμοσία της νέας Βουλής – Τη Δευτέρα το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του νέου γύρου εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου παρέλαβε τη διερευνητική εντολή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την επέστρεψε άμεσα. Το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον ίδιο λόγο και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Πότε θα ορκιστεί η νέα Βουλή

Επόμενο βήμα είναι η ορκωμοσία της νέας Βουλής την Κυριακή 28 Μαΐου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, αυτό θα γίνει στις 18:00.

Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου της Βουλής. Την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Πότε προκηρύσσονται οι εκλογές

Εως το βράδυ της Τρίτης, θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Ένας από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων θα οριστεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το πρόσωπο αυτό θα είναι - εκτός απροόπτου - ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαλμάς, καθώς είναι ο αρχαιότερος εκ των προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Στο προεδρικό διάταγμα θα αναφέρεται και η ημέρα σύγκλησης νέου κοινοβουλίου μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Το διάταγμα θα προσυπογράφεται φυσικά και από το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο.

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου συμπίπτει με τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ νόμοι, κανόνες και μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό σύστημα της 25ης Ιουνίου θα είναι η ενισχυμένη αναλογική. Οι βουλευτές δεν θα προκύψουν με επιλογή από τους ψηφοφόρους, αλλά με λίστα που θα έχουν καταρτίσει τα ίδια τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος μπορεί να έχει διάρκεια από 22 ημέρες έως έναν μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον Άρειο Πάγο τη σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές 2024 - Μαρινίκη Θεοδώρου: Συνέντευξη με την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Μαρινίκη Θεοδώρου: Μία υποψήφια ευρωβουλευτής με πτυχίο… στην Ευρωβουλή

Ψάξαμε πολύ αλλά βρήκαμε και μιλήσαμε με τη μοναδική υποψήφια ευρωβουλευτή με μεταπτυχιακό σε αυτό που καλείται να υπηρετήσει: στην Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY