Πολιτικη & Οικονομια

«Οδυνηρό σοκ»: Συγγνώμη Τσίπρα για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Ανέλαβε την ευθύνη, αλλά συνεχίζει για τον «β' γύρο»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αλέξης Τσίπρας: Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε οδυνηρό σοκ την ήττα του κόμματός του στις εκλογές

Σε δήλωση στους δημοσιογράφους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, αφότου ανακοίνωσε ότι δεν θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Δεν κράτησα την διερευνητική εντολή, την κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική χάθηκε, νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές οπότε δεν υπήρχε κανείς λόγος να κρατήσω τη διερευνητική εντολή», είπε αρχικά.

Χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών ως «απρόσμενα οδυνηρό σοκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί, που αν επαναληφθούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής, θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία.

Παράλληλα, προειδοποίησε για «έναν παντοδύναμο ανεξελέγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό», αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Και στη συνέχεια, ανεφερε ότι στόχος του κόμματός του είναι να αποτρέψει αυτό τον συσχετισμό στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αλλά και να ασχοληθεί με τις πληγές της κοινωνίας.

Έπειτα, ανέφερε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ωστόσο: «Στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο αυτό σημαίνει ότι στέκομαι και δίνω τη μάχη».

«Βεβαίως αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους μαχητές αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε μια υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα μάχη όρθιοι με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη και αλαζονική κυβέρνηση που θα είναι κακό για τη δημοκρατία και τη χώρα, αλλά και για να παραμείνει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός των λαϊκών διεκδικήσεων», δήλωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή

Προηγουμένως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της ανάθεσης των διερευνητικών εντολών, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Κατά τη συνάντησή του με την κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Με τη σειρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Θα κάνουμε ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα. Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση».