Πολιτικη & Οικονομια

Ράνια Σβίγκου: «H πιο τιμωρητική ψήφος απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ»

Συνέντευξη της Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στην ATHENS VOICE

Τόνια Ζαραβέλα
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές 2023 - Ράνια Σβίγκου: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE της Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής και τα επιτελεία των κομμάτων αποτιμούν τον αντίκτυπο της προεκλογικής καμπάνιάς τους, αναμένοντας τη λαϊκή ετυμηγορία. Στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ικανοποίηση. Όπως, άλλωστε, λέει στην ATHENS VOICE η Ράνια Σβίγκου, η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα «ήταν πραγματικά συγκλονιστική, η μεγαλύτερη που έχουμε κάνει». Το γεγονός αυτό κάνει τη Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «θα διαψεύσει πολλούς δημοσκόπους και σχολιαστές».

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ρεύμα αποδοκιμασίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, και προσωπικά στον Κ. Μητσοτάκη. Και ταυτόχρονα διαμορφώνεται  ένα ολοένα και μεγαλύτερο κλίμα εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στη δυνατότητα υλοποίησής του. Οι συγκεντρώσεις μας σε όλη την Ελλάδα δίνουν κλίμα νίκης», προσθέτει η κ. Σβίγκου. 

«Η προπαγάνδα κατά των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό»

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη δική του μάχη για να πείσει κάθε πολίτη που δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα προσέλθει στην κάλπη. «Δίνουμε τη μάχη μέχρι την τελευταία ώρα για να πείσουμε κάθε συμπολίτη μας για το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Αντίθετα, η ΝΔ προσπαθεί να φοβίσει τον κόσμο, να τον κάνει να πιστέψει ότι δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα αλλαγής από τη σημερινή, δυσβάσταχτη πραγματικότητα. Η προπαγάνδα, τα fake news, η κατασκευή μιας πλαστής εικόνας για την καθημερινότητα, αλλά και για το τι πραγματικά προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα πέσει στο κενό», δηλώνει στην ATHENS VOICE η Ράνια Σβίγκου.

Υπάρχει, όμως, προβληματισμός στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου για τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο; Η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία απαντά: «Θα σας απαντούσα ότι η πιο αντισυστημική, η πιο τιμωρητική ψήφος, τιμωρητική απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη, είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γιατί είμαστε και παραμένουμε ένα κόμμα απέναντι στο σύστημα. Κάτι που αποδεικνύεται καθημερινά και από το εχθρικό κλίμα που αντιμετωπίζουμε από συστημικά μέσα, κι από επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού, στη βάση του προγράμματός μας είναι οι ανάγκες και τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, άμεσα εφαρμόσιμο, αλλά και ριζοσπαστικό. Κι αυτό φοβίζει περισσότερο τα κατεστημένα συμφέροντα, ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι ξέρουμε, μπορούμε και είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένες να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας». 

Η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου, με τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα

«Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται το ενδεχόμενο ήττας του»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η απλή αναλογική, το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της Κυριακής, οδηγεί σε ακυβερνησία. Η Ράνια Σβίγκου δεν συμμερίζεται επουδενί αυτήν την άποψη. Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι αυτό που φοβάται ο κ. Μητσοτάκης είναι το ενδεχόμενο ήττας του. «Βλέπουμε πόσο "ακυβέρνητη" είναι η Γερμανία, και οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., στις οποίες ισχύει η απλή αναλογική. Κι από την άλλη μεριά, βλέπουμε πού μας οδήγησαν οι αυτοδύναμες και παντοδύναμες  μονοκομματικές κυβερνήσεις, όλα αυτά τα χρόνια: στη χρεωκοπία και στο πελατειακό κράτος. Και βέβαια η προοδευτική κυβέρνηση για την οποία μιλάμε θα είναι κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής», σημειώνει η Ράνια Σβίγκου και συμπληρώνει: 

«Αυτό που φοβάται ο Κ. Μητσοτάκης, είναι το ενδεχόμενο ήττας του. Γιατί έχει πολλούς "σκελετούς στη ντουλάπα". Η απομάκρυνσή του από την εξουσία τον τρομάζει, γιατί τη βλέπει μπροστά του. Η απλή αναλογική αποτελεί μια πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γιατί είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα, αυτό που αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο τη βούληση των πολιτών. Και σε λίγες μέρες, με αυτό το εκλογικό σύστημα, θα ηττηθεί ο Κ. Μητσοτάκης και η σημερινή κυβέρνηση ενοχής. Γιατί είναι ένοχη για την πρωτοφανή αντιδημοκρατική εκτροπή των υποκλοπών. Για την φτωχοποίηση των πολιτών, με την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης και των ενοικίων. Για και τη μη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, ακόμα και την περίοδο της πανδημίας. Αλλά και για την αδιαφορία της απέναντι στις δημόσιες υποδομές, η οποία οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών. Και είναι ντροπή, ύψιστη ύβρις και δείγμα παντελούς έλλειψης ενσυναίσθησης, τα όσα είπε τις προάλλες ο Κ. Μητσοτάκης, που έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τους συγγενείς των νεκρών για εργαλειοποίηση του πένθους τους, επειδή ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη. Είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο, ο ελληνικός λαός, και ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες, δεν θα του δείξουν καμία ανοχή την Κυριακή των εκλογών», καταλήγει η Ράνια Σβίγκου.  

«Μετά τις εκλογές κάθε κόμμα θα βρεθεί προ των ευθυνών του»

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει ένα δημόσιο, ανοιχτό κάλεσμα για συνεργασία των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Κοινά σημεία με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ φαίνεται να υπάρχουν, όμως, η Ράνια Σβίγκου αναμένει ότι μετά τις εκλογές κάθε κόμμα θα βρεθεί προ των ευθυνών του και η συζήτηση θα αλλάξει. «Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε πρόσφατα ένα Συμβόλαιο Αλλαγής, με 11 σημεία για ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης με τα προοδευτικά κόμματα. Αν το συγκρίνει κανείς με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, φυσικά και θα βρει πολλά κοινά σημεία, ιδίως στο πεδίο της ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους. Από την άλλη μεριά, είναι λογικό και αναμενόμενο κάθε κόμμα να προσπαθεί, προεκλογικά, να αυξήσει τις δυνάμεις του και να προσελκύσει όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορεί», λέει στην ATHENS VOICE η Ράνια Σβίγκου και συνεχίζει: «Όμως, μετά τις εκλογές, κι αφού έχει γίνει γνωστή η λαϊκή βούληση, η συζήτηση αλλάζει, και κάθε κόμμα βρίσκεται προ των ευθυνών του. Γιατί η απλή αναλογική είναι ένα δίκαιο σύστημα, αλλά έχει και ευθύνες. Και τότε, θα πρέπει οι προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις να απαντήσουν σε ένα βασικό ερώτημα. Αν θέλουν τη συνέχιση του καθεστώτος Μητσοτάκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ή αν θέλουν μια προοδευτική, κοινωνικά δίκαιη κυβέρνηση, που θα έχει στο επίκεντρό της τις ανάγκες και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Και φυσικά, με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, αφού αυτό επιτάσσει ο σεβασμός στη βούληση του ελληνικού λαού».     

Ποιο είναι, όμως, για την ίδια το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της Κυριακής; «Δεν είναι άλλο από το ερώτημα: πολιτική αλλαγή, και μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αυξήσει τους μισθούς, θα μειώσει τις τιμές, θα ρυθμίσει τα χρέη και θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία, θα αποκαταστήσει τους θεσμούς και θα εγγυηθεί την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών; Ή συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, με ακρίβεια, κερδοσκοπία, διαφθορά και αλαζονεία; Θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, κι ότι σε λίγες μέρες θα δώσουν μια ηχηρή απάντηση». 

Η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου

«Η κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξάνεται όσο ο πανικός της ΝΔ»

Το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δέχθηκε πυρά από τη Νέα Δημοκρατία σχετικά με την κοστολόγηση του προγράμματός του. Η Κουμουνδούρου έχει απαντήσει ότι πρόκειται για ένα ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό, κοστολογημένο και απολύτως εφαρμόσιμο πρόγραμμα. Η Ράνια Σβίγκου ξεκαθαρίζει ότι «η κοστολόγησή του δεν αυξάνεται, όσο αυξάνεται ο πανικός της ΝΔ απέναντι στο αποτέλεσμα των εκλογών. Έχω χάσει πια τον λογαριασμό με τα fake news της, αφού τη μια μέρα υπολογίζει στα  23 δισ. την κοστολόγηση του προγράμματός μας, την άλλη μέρα μιλάει για  46 δισ. τώρα τελευταία την έχει ανεβάσει στα  89 δισ., και μέχρι την τελευταία μέρα πριν τις εκλογές, είναι ικανή να την φτάσει και στα 100 δισ. ευρώ. Αυτοί οι αριθμοί, είναι τόσο αληθινοί όσο το excel που εμφάνιζε πριν λίγες μέρες ο κ. Σκέρτσος, ως δήθεν επίσημο έγγραφο κοστολόγησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους». 

Επιπλέον, η κ. Σβίγκου θεωρεί ότι στην πραγματικότητα η κουβέντα για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προπαγάνδα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία «προσπαθούν να αποφύγουν τη σύγκριση μεταξύ προγραμμάτων και προτεραιοτήτων. Γιατί, τότε, θα αναγκάζονταν να πουν την αλήθεια. Ότι για αυτούς, η δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Υγεία και Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, όλα όσα αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν τους απασχολούν. Αντίθετα, όπως απέδειξαν και στα τελευταία τέσσερα χρόνια που κυβερνούν,  στον πυρήνα των προτεραιοτήτων τους βρίσκεται η εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων, η απαξίωση των δημόσιων δομών για χάρη κάποιων ιδιωτών, οι απευθείας αναθέσεις, η χρησιμοποίηση κάθε κρίσης, ως "ευκαιρίας", για λίγους και οικονομικά ισχυρούς». 

Μέσα από τη συνέντευξή της στην ATHENS VOICE η Ράνια Σβίγκου κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα της Πειραιώς ότι «ούτε νιώθουν, ούτε νοιάζονται για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν νιώθει την απόγνωση των ανθρώπων που ο μισθός και η σύνταξή τους τελειώνει πριν τα μισά του μήνα. Δεν νοιάζεται για τους χιλιάδες νέους και νέες που τους στέρησε την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, δε νοιώθει το αδιέξοδο των νέων που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν μια δουλειά με αξιοπρεπή μισθό. Ούτε νιώθει, ούτε αισθάνεται τους εργαζόμενους, αφού κατήργησε το οχτάωρο, θέσπισε απλήρωτες υπερωρίες, διέλυσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και έκανε παρελθόν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αντίθετα, έχει στην καρδιά του τους οικονομικά ισχυρούς, κι αυτοί του το ανταποδίδουν, ακόμα και απειλώντας μπροστά στις κάμερες τους εργαζόμενούς τους, για να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». 

«Στις εκλογές αποφασίζουμε για τη ζωή μας και το μέλλον μας»

Η Ράνια Σβίγκου στέλνει μέσα από την ATHENS VOICE μήνυμα κατά της αποχή και της χαλαρής ψήφου και τονίζει ότι στην κάλπη της 21ης Μαΐου πρέπει να νικήσει η ελπίδα, η προοπτική, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια. «Ας μην αφήσουμε να αποφασίσουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς. Η λύση στα προβλήματά μας, η απάντηση για το τι μέλλον θέλουμε, δεν έρχεται ούτε με την αποχή, ούτε με τη  λεγόμενη "χαλαρή" ψήφο. Να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας, γυρίζοντας την πλάτη σε όσους μας στερούν εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες, όσους μας ψαλιδίζουν τις ελπίδες και μας προσβάλλουν την αξιοπρέπεια, θεωρώντας ότι μπορούν να μας εξαγοράσουν με ένα κουπόνι 150 ευρώ. Ειδικά οι 450.000 νέοι και νέες ψηφοφόροι, αλλά και το μισό εκατομμύριο όσων είναι μέχρι 30 χρονών, όσους κι όσες απαξίωσε, στοχοποίησε ακόμα και για τη διασπορά του κορονοϊού ο Κ. Μητσοτάκης, αυτούς που αντιμετώπισε με βία και αυταρχισμό στις πλατείες και τα πανεπιστήμια, θα τους έλεγα να πάνε στην κάλπη και να τιμωρήσουν το καθεστώς Μητσοτάκη, με τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο. Ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». 

*Η Ράνια Σβίγκου είναι Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.