Πολιτικη & Οικονομια

Τελικά είναι ή όχι υποψήφιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος;

Το ενδεχόμενο μιας μετέωρης έδρας και οι απαντήσεις που δίνουν το ΥΠΕΣ, ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ

A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εκλογές 2023 - Γιώργος Κατρούγκαλος: Η υποψηφιότητά του παραμένει σε ισχύ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών - Τι λέει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ

O Γιώργος Κατρούγκαλος έγινε το πρόσωπο της ημέρας, αλλά με έναν όχι και τόσο θετικό τρόπο. Ούτε για τον ίδιο, ούτε για το κόμμα με το οποίο ήταν/είναι υποψήφιος, τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που βρίσκεται στην κορύφωσή της η προεκλογική εκστρατεία εν όψει της κάλπης της Κυριακής. 

Ο Γιώργος Κατρουγκαλος θα συμμετάσχει κανονικά στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου – κάτι που ισχύει ταυτόχρονα με την απόφασή του να αποσυρθεί από τη «μάχη» μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για τα περί αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη» ήταν η κατακλείδα της δήλωσης του Γιώργου Κατρούγκαλου, για τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν τα περί αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Κατρούγκαλου παραμένει σε ισχύ, εξηγούν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών για τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε ότι αποσύρεται από τις εκλογές μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν δηλώσεις του για την ανάγκη αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ αναφέρουν: «Με δεδομένο το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο, αυτή παραμένει σε ισχύ και σε περίπτωση που εκλεγεί έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του».

Παράλληλα, πηγές της Κουμουνδούρου διαρρέουν ότι πρόθεση του Γιώργου Κατρούγκαλου σε περίπτωσης εκλογής του, είναι να παραδώσει την βουλευτική του έδρα.

«Η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν πως ό,τι πληρώνει ο μισθωτός, υπάλληλος ή εργάτης -το 20% του μισθού του-, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό κατέληξε, στο 80% των περιπτώσεων, σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν», ήταν η επίμαχη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου χθες, Τετάρτη (17/5), μιλώντας για τον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο BLUE SKY.

Επιχειρώντας να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε σήμερα, Πέμπτη, τονίζοντας ότι εξέφρασε μια προσωπική άποψη σε σχέση με τις εισφορές, υπογραμμίζοντας πως «καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν».

Ωστόσο η αρχική τοποθέτηση Κατρούγκαλου προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην υπουργό να προβαίνει στην εξής δήλωση:

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί “κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;

»Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο τη μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τον πρώην υπουργό και του ζήτησε εξηγήσεις, αλλά δεν έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις και έτσι του ζήτησε να θέσει ο ίδιος εκτός εκλογικής μάχης τον εαυτό του.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον κ. Κατρούγκαλο εάν έχει καταλάβει το πρόβλημα που δημιούργησε στο κόμμα του δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις Κατρούγκαλου προκάλεσαν οργή στα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να απολογείται για αυτές, την ώρα που η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο πρώην υπουργός υπέπεσε σε λάθος, καθώς θέλησε να υποστηρίξει τον δικό του νόμο.

ΣΥΡΙΖΑ: Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, θέτει εαυτόν εκτός 

Από την πλευρά του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη λοιπόν μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται.

Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη.

Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή.

Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του».

Σκέρτσος: Έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι μαρτυριάρης

Στο ζήτημα παρενέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ακης Σκέρτσος, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε:

«Το πρωί η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι το κόμμα της έπεσε θύμα διαστρέβλωσης της ΝΔ. Έως το μεσημέρι ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Αυτό που καταλάβαμε όμως όλοι είναι ότι απλά πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι “μαρτυριάρης”. Κάθε μέρα που περνάει η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών…»

Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο έδωσε η Πόπη Τσαπανίδου, δηλώνοντας:

«Η Νέα Δημοκρατία που κρατάει ακόμα στα ψηφοδέλτιά της τον πολιτικό υπεύθυνο του εγκλήματος των Τεμπών είναι λογικό να μη γνωρίζει τη λέξη ευθιξία. Η Κυριακή είναι κοντά και η κρίση των πολιτών θα είναι αμείλικτη».