Πολιτικη & Οικονομια

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ιστορικά, άλλαξαν τη χώρα

Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στον Δυτικό Τομέα μιλάει στην Athens Voice

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023 - Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Συνέντευξη του πρώην υπουργού και υποψήφιου με τη Νέα Δημοκρατία στον Δυτικό Τομέα στην Athens Voice
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Εκλογές 2023 - Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Συνέντευξη του πρώην υπουργού και υποψήφιου με τη Νέα Δημοκρατία στον Δυτικό Τομέα

Στη συνείδηση του κοινού έχει ταυτιστεί με τη δημόσια τάξη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην Athens Voice, το αναγνωρίζει. Οι ψηφοφόροι της δυτικής Αθήνας, με τους οποίους έρχεται σε επαφή, του το επισημαίνουν. Ανάμεσα στον ίδιο και τον κόσμο, υποστηρίζει, έχει καλλιεργηθεί μια αίσθηση εμπιστοσύνης. Μολονότι έμπειρος, με πολυετή παρουσία στην εγχώρια πολιτική σκηνή, για πρώτη φορά το όνομά του βρίσκεται σε άλλο ψηφοδέλτιο, πλην του ΠΑΣΟΚ. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε τη νέα σελίδα της μετά-μεταπολίτευσης και τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, καθώς «ιστορικά άλλαξαν τη χώρα».

Πώς βιώνετε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ειδικά τώρα που κατεβαίνετε με άλλο κόμμα πέραν του ΠΑΣΟΚ;
Είναι από τις καλύτερες καμπάνιες που έχω κάνει στη διαδρομή μου – έγινα δεκτός με ενθουσιασμό και μεγάλη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο μου από το κοινό, από τους ψηφοφόρους της ΝΔ και από κεντρώους που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Ένας κόσμος δημοκρατικός, αξιοκράτης – έχουν αγωνία επιβίωσης και αγωνία για τον τόπο τους, τη δυτική Αθήνα και εκφράζοντας τις αγωνίες τους, αυτή η καμπάνια που έκανα είναι αποτελεσματική και ευχάριστη. 

Τι σας λένε οι ψηφοφόροι;
Μου λένε για το έργο μου, γενικότερα. Έχουν κατασταλάξει μέσα τους όλες οι επιτυχίες που συνδέονται με την ασφάλεια και οι άνθρωποι τις αντιλαμβάνονται. Τους ενδιαφέρει πολύ το θέμα της ασφάλειας. Το θέμα της 17 Νοέμβρη, της ΔΙΑΣ, των αλλαγών που έγιναν στην Αστυνομία. Ο κόσμος με έχει ταυτίσει κατά κάποιο τρόπο με την ασφάλεια και αυτό τους δημιουργεί μια αίσθηση εμπιστοσύνης. Από την άλλη, υπάρχει το θέμα της υστέρησης της δυτικής Αθήνας που τίθεται εκ των πραγμάτων στις συζητήσεις. Και εδώ υπάρχει καθήκον προς τους πολίτες να αναβαθμιστεί η περιοχή με μεγάλες υποδομές και επενδύσεις, ώστε να καλύψει και την υστέρηση που έχει με την υπόλοιπη Αττική. Αυτή είναι μια από τις προτεραιότητες της καμπάνιας μου.

Πώς βαθμολογείτε την τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και πώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης;
Η κυβέρνηση άνοιξε τη νέα σελίδα της μετά-μεταπολίτευσης. Έκλεισε το κεφάλαιο της μεταπολίτευσης και η χώρα πλέον έστριψε οριστικά σε μία νέα περίοδο στον 21ο αιώνα, έστω και αργά μετά από μια περιπέτεια οικονομική, της χρεοκοπίας του 2010. Θεωρώ ότι μετά από μια τόσο μεγάλη περιπέτεια, οικονομική και πολιτική, για πρώτη φορά η Ελλάδα –μετά από τουλάχιστον 15 χρόνια– ξαναμπαίνει στο διεθνή στίβο με μεγάλη ανάπτυξη, με μείωση του χρέους, με δημοσιονομική πειθαρχεία, με επενδύσεις οι οποίες έρχονται για πρώτη φορά μετά από 1,5 δεκαετία, με ένα απαράμιλλο κοινωνικό κράτος, όχι καλά οργανωμένο, αλλά που τουλάχιστον ουσιωδώς στήριξε τους πολίτες στις μεγάλες κρίσεις – την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Και το λέω αυτό διότι δεν έχω ξαναδεί τόσο στοχευμένη κοινωνική στήριξη και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Κρατήσαμε όρθιο το σύστημα Υγείας σε μία δύσκολη στιγμή, έγιναν πράγματα που είναι και αναπτυξιακά αλλά και κοινωνικά. Μία Ελλάδα που αναπτύσσεται, αλλά που επιχειρεί να είναι και δίκαιη. Βεβαίως, και να είναι κατά το δυνατόν και ψηφιακή, καθώς αυτό εξαλείφει τη γραφειοκρατία. Υπάρχουν και λάθη που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Το θέμα είναι να διορθώνεις με τρόπο ριζικό τα λάθη και νομίζω ότι αυτό είναι από τις βασικές προτεραιότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μεταξύ 2012 - 2015, παρουσιάζει μια χώρα που δεν έχει τα χαρακτηριστικά που ισχυρίζεται. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει μια ουσιώδης, ρεαλιστική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας και γι' αυτό δεν πείθετε ο ελληνικός λαός να ξαναμπεί σε μία περιπέτεια.
Το ΠΑΣΟΚ δίνει μια μάχη ανάμεσα στις συμπληγάδες, έχει ένα μετριοπαθές πρόγραμμα, η θέση του για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι ασαφής, ελπίζουμε ότι την επόμενη ημέρα θα είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.

Πώς κρίνετε τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες;
Πρέπει να ρωτήσετε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, οι ίδιοι αντιλαμβάνονται με ένα τρόπο το συμφέρον του κόμματός τους και της χώρας. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να ασχολούμαστε με την επόμενη ημέρα, θα την καθορίσει ο ελληνικός λαός, απολύτως. Και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα υπάρχουν οι αντίστοιχες αντιδράσεις. Το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε κυβέρνηση με 151 ή 152, το ζήτημα είναι τι κυβέρνηση θα γίνει, ποια θα είναι, τι πρόγραμμα θα έχει, πόσο γρήγορα θα προχωρήσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Για αυτό τον λόγο, πάντα έχω την πεποίθηση ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ιστορικά, άλλαξαν τη χώρα, έγιναν μεταρρυθμίσεις τολμηρά πράγματα επί αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι κυβερνήσεις ανάγκης. Είμαι καθαρά υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Ποιο είναι το βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών;
Υπάρχουν δύο διαφορετικά κυβερνητικά προγράμματα, που διαφέρουν ριζικά. Της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ένα πρόγραμμα, της ΝΔ, έχει αλλάξει τη χώρα σημαντικά και έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη, την ασφάλεια, τη θωράκιση, έχει αναδείξει τον ρόλο της χώρας στη διεθνή σκηνή, επιχειρείται η ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους – αν αυτό κατοχυρωθεί στις εκλογές, η επόμενη μέρα σημαίνει συνέχιση αυτής της μεγάλης στροφής που έγινε το 2019, άρα σταθερή, ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα. Ή θα ξαναμπούμε σε περιπέτειες με όσα ακούμε, με τα βουνά από δώρα που θέτει στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεκάδες δισ. ευρώ, που δεν δέχεται να κοστολογηθούν. Είναι προφανές ότι αν κοστολογηθούν θα αποδειχθεί ότι μπορεί να ξαναπάμε στον τοίχο.
Είναι δύο προγράμματα εντελώς διαφορετικά. Από τη μια μεριά σταθερότητα, ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον και από την άλλη, αβεβαιότητα και νέες περιπέτειες.

Για να ψηφίσει κάποιος τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη;
Θεωρώ ότι έχω τη δυνατότητα, τη φλόγα μέσα μου και την εμπειρία να υπηρετήσω τις βασικές αρχές και αξίες αυτού του κυβερνητικού προγράμματος και τις πολιτικές του, έτσι ώστε η Ελλάδα στην επόμενη φάση, να κάνει ένα άλμα στο ΑΕΠ της χώρας, όπως έκανε ένα άλμα το 2019-2023, να κάνει ένα μεγαλύτερο και να φτάσουμε στα 250 δισ. ευρώ ΑΕΠ για πρώτη φορά και ταυτόχρονα να κάνουμε την Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο πράσινη και πιο ισχυρή. Και σε ό,τι με αφορά στη δυτική Αθήνα, με μεγάλες, εμβληματικές επενδύσεις να βελτιώσουμε σημαντικά το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων εκεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ