Πολιτικη & Οικονομια

Ellinika Hoaxes: Μονταρισμένο βίντεο η παρουσίαση της απάντησης του πρωθυπουργού για τα Τέμπη

Αλλοιωμένο με «μονταζιέρα» το απόσπασμα της τηλεοπτικής συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ellinika Hoaxes: Αλλοιώθηκε με «μονταζιέρα» δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Τέμπη - Το βίντεο που διαμοιράζεται στο διαδίκτυο υπέστη περικοπή και συρραφή.
Tις μονταρισμένες αναφορές που διακινήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και παρουσιάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «εργαλειοποίηση του ζητήματος των Τεμπών» καταρρίπτουν με ανάρτησή τους τα Ελληνικά Hoaxes © Δημήτρης Παπαμήτσος

Ellinika Hoaxes: Αλλοιώθηκε με «μονταζιέρα» δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Τέμπη - Το βίντεο που διαμοιράζεται στο διαδίκτυο υπέστη περικοπή και συρραφή

Tις μονταρισμένες αναφορές που διακινήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και παρουσιάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «εργαλειοποίηση του ζητήματος των Τεμπών» από τους συγγενείς των θυμάτων καταρρίπτουν με ανάρτησή τους τα Ellinika Hoaxes. 

Σύμφωνα με την «είδηση» που διαμοιράζεται τις τελευταίες ώρες στον ηλεκτρονικό Τύπο, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών για «εργαλειοποίηση του ζητήματος», με αφορμή ερώτημα που δέχθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό αέρα του ΑΝΤ1.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα fact-checking, στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα συμπεριλαμβάνεται απόσπασμα από την επίμαχη συνέντευξη, το οποίο κυκλοφόρησε από λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων.

Ωστόσο, το εν λόγω βίντεο έχει υποστεί περικοπή και συρραφή με αποτέλεσμα η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τίθεται εκτός πλαισίου αναφοράς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csnui7rjc9k1)

Τι ισχύει σύμφωνα με τα Ellinika Hoaxes

Το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου του 2023, στο πλαίσιο της προεκλογικής αναμέτρησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Στο τραπέζι τέθηκαν ζητήματα εξωτερικής επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούσαν στην εσωτερική επικαιρότητα, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ευρύτερα, οι θεματικές σχετίζονταν με την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, την οικονομία, τις παρακολουθήσεις αλλά και τις εξελίξεις στο θέμα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Χατζηνικολάου επισήμανε δύο σημεία:

α) Την απεργία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων και την καταγγελία τους σχετικά με το ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα τους 2,5 μήνες που έχουν μεσολαβήσει» από το δυστύχημα.

β) τη μήνυση που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων στον εισαγγελέα εφετών Λάρισας, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες της τραγωδίας.

Ο δημοσιογράφος κατέληξε στο κάτωθι ερώτημα:

«Έρχομαι στα Τέμπη. Έχουμε απεργία των σιδηροδρομικών σήμερα, οι οποίοι λένε ότι στους 2,5 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την τραγωδία αυτή δεν έχει αλλάξει τίποτα, ότι εξακολουθούν τα πράγματα να κινούνται με τον ίδιο τρόπο, με αυτόν τον τρόπο που μας οδήγησε στην τραγωδία.

»Επίσης, είχαμε σήμερα και τη μήνυση των συγγενών κατά παντός υπευθύνου και μιλούν και για ευθύνες πολιτικών προσώπων διαχρονικές, όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

»Θέλω να σας ρωτήσω, τι συμπεράσματα έχετε βγάλει από το θέμα αυτό; Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα για να αλλάξει η κατάσταση εκεί και τι σκοπεύετε να κάνετε στο άμεσο μέλλον για να βελτιωθεί αυτή η πολύ άσχημη εικόνα του ελληνικού σιδηροδρόμου;»

Τροποποιημένο το βίντεο που αναπαράγεται

Ανάμεσα σε λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράστηκε απόσπασμα από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, το οποίο πλαισιώθηκε ως να απεικονίζει την απάντηση-κατηγορία Μητσοτάκη σε βάρος των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας, οι οποίοι «εργαλειοποιούν το ζήτημα» με το να καταθέτουν μήνυση για την απόδοση των ευθυνών. Το βίντεο συμπεριλήφθηκε σε ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού Τύπου, που υιοθέτησαν την εν λόγω πλαισίωση.

Αληθεύει;

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου καθώς το εξεταζόμενο βίντεο έχει υποστεί περικοπή και συρραφή.

Το σύντομο απόσπασμα που κυκλοφορεί δεν συμπεριλαμβάνει την επισήμανση του κ. Χατζηνικολάου σχετικά με την απεργία των σιδηροδρομικών υπάλληλων, παρά μόνο την αναφορά στη μήνυση που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων. Ακόμα, είναι εμφανής η παράλειψη τμήματος του ερωτήματος που τέθηκε από τον δημοσιογράφο προς τον Πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αποκρίθηκε:

«Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιον τρόπο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και πιστεύω ότι και ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές.

»Πολλά έχουν αλλάξει στον σιδηρόδρομο και γι’ αυτό το πρώτο το οποίο είπαμε είναι ότι πρέπει τα τρένα να επαναλειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και γι’ αυτό έχουμε ένα πολύ, θα έλεγα, λεπτομερές σύστημα εποπτείας, με την τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας. […]

»Από εκεί και πέρα, εγώ προσωπικά έχω μιλήσει πολύ διακριτικά με αρκετούς συγγενείς θυμάτων, καταλαβαίνω απόλυτα την οργή τους και είμαι ο πρώτος ο οποίος θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα.
 Αλλά, το τονίζω πάλι, η δικαιοσύνη αποδίδεται από τη Δικαιοσύνη. Ούτε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, ούτε από τρίτους κριτές».

Ας σημειωθεί πως στον εξεταζόμενο ισχυρισμό αναφέρθηκε και ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής του εκπομπής στον RealFM, σχολιάζοντας, σε ό,τι αφορά το επίμαχο απόσπασμα, πως «έχει πέσει κοπτοραπτική».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ