Πολιτικη & Οικονομια

Στις 9 το βράδυ της Κυριακής το 80% των αποτελεσμάτων

Πότε θα έχουμε εικόνα για τους σταυρούς των υποψηφίων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023
@SOOC/Dimitris Kapantais

Εκλογές 2023 - Κυριάκος Πιερρακάκης: Στις 9 το βράδυ της Κυριακής θα είναι έτοιμο το 80% των αποτελεσμάτων

Πολύ γρήγορα θα μάθουμε τα αποτελέσματω των φετινών εκλογών καθώς, «στις 9 το βράδυ της Κυριακής θα είναι έτοιμο το 80% των αποτελεσμάτων των κάλπεων», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσε ότι η πρώτη εικόνα για τους σταυρούς των υποψηφίων θα είναι δυνατή πριν τις 12 τα μεσάνυχτα.

Ερωτηθείς ο κ. Πιερρακάκης για την δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι έχει καταθέσει αίτηση στη διακομματική επιτροπή προκειμένου να ελεγχθεί το λογισμικό που επεξεργάζεται το αποτέλεσμα των εκλογών, ανέφερε ότι θα υπάρχουν «τάμπλετ σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Επίσης ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα κρατάει κι αυτός τάμπλετ, ενώ όποιος θέλει θα μπορεί να είναι παρών και να παρακολουθεί τη διαδικασία». «Το κάθε εκλογικό κέντρο θα βγάζει τις ψήφους, αλλά το άθροισμα που παλιά καταγραφόταν με το χέρι, τώρα θα γίνεται με αυτόματη ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών στην υπηρεσιακή υπουργό για να βγει το αποτέλεσμα πολύ νωρίτερα» τόνισε ακόμα ο κ. Πιερρακάκης.

Ο οδηγός των εκλογών

Οι ψηψοφόροι μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν από τη σχετική εφαρμογή του gov.gr «Μάθε πού ψηφίζεις».

Σύμφωνα με τον οδηγό που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, οι ψηφοφόροι θα ταυτοποιούνται και θα ψηφίζουν εκτός από την ταυτότητα, με άλλα 4 έγγραφα. Ετσι λοιπόν αν δεν υπάρχει ταυτότητα γίνονται δεκτά τα εξής:

  • σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής
  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • το βιβλιάριο όλων των Ταμείων
  • Οι ψηφοφόροι μπορούν να πάνε στην κάλπη και με την ψηφιακή τους ταυτότητα από την εφαρμογή wallet του gov.gr που έχουν κατεβάσει στο κινητό τους.

Υπενθυμίζεται ότι θα είναι δωρεάν η διέλευση από τους σταθμούς διοδίων ανά την επικράτεια για την μετακίνηση των εκλογέων. Τα διόδια θα είναι ανοιχτά από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19 Μαΐου και οι μπάρες θα κλείσουν στις 8 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα μπορούν να διέρχονται από τους σταθμούς διοδίων από το πρωί της Πέμπτης με την επίδειξη των σχετικών εγγράφων.

Η εκλογική άδεια

Βάσει της οδηγίας του ΥΠΕΣ η εκλογική άδεια ορίζεται ως εξής:

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  • Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους, σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται, θα εξετάζεται κατά περίπτωση,
  • ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  • Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους, σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ