Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 11 - 17 Μαΐου 2023

14 βαθμούς έλαβε το τραγούδι μας στον ημιτελικό της Eurovision. Η χειρότερη βαθμολογία που έχουμε λάβει ποτέ στον διαγωνισμό.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 872
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βίκτωρ Βερνίκος στη Eurovision 2023
© © EPA/ADAM VAUGHAN

Τα νέα της εβδομάδας 11 - 17 Μαΐου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

8,2 μονάδες ήταν το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όρους εκτίμησης ψήφου, σε δημοσκόπηση της Metron Analysis, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές.

5,8% ήταν το προβάδισμα της ΝΔ σε όρους πρόθεσης ψήφου, σε δημοσκόπηση της Κάπα Research, η οποία πραγματοποίησε έρευνα επίσης δέκα μέρες πριν από τις εκλογές.

6,1% ήταν το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου που έδωσε η GPO στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

5% μεσοσταθμικά ήταν το προβάδισμα της ΝΔ σε όρους εκτίμησης ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata.

6,7% προβάδισμα για τη ΝΔ κατέγραψε δημοσκόπηση της Marc.

6,4% ήταν η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, σε δημοσκόπηση της Opinion Poll.


49,4% έλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

44,9% ήταν το ποσοστό του Κεμάλ Κιλισντάρογλου.

93,6% ήταν η συμμετοχή στις εκλογές. Μεγάλη, σαν τη Δημοκρατία στην Τουρκία. Δεν έχω ακούσει ποτέ και πουθενά μεγαλύτερη…


19 ψήφοι έδωσαν τη νίκη στον υποψήφιο της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, Φρέντι Μπελέρι. Αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα, ακόμη και αν δεν μας αρέσει, δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επιβεβαιώνοντας όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι η σύλληψη Μπελέρι μερικές ώρες πριν τις κάλπες ήταν ένα άθλιο πολιτικό παιχνίδι.


56,8% ήταν η τηλεθέαση του debate των πολιτικών αρχηγών σε όλα τα κανάλια, ενώ αν συμπεριλάβουμε και το Mega (μετέδωσε ένα μισάωρο) διαμορφώνεται στο 68,4%.

17,3% ήταν η τηλεθέαση του ποδοσφαιρικού αγώνα Μίλαν - Ίντερ.


3% ήταν ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στη χώρα μας.

29,9% μείωση σημειώθηκε στις τιμές του ηλεκτρικού.

25,1% ήταν η μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου.

11,4% σημείωσαν οι τιμές των τροφίμων.


83 δισ. ευρώ κοστολόγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

22 δισ. σε ορίζοντα 4ετίας κοστολογεί το ίδιο πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήτοι 5,5 δισ. ευρώ το έτος.

4,7 δισ. ευρώ το έτος κοστίζει μόνον η αύξηση της δαπάνης του προϋπολογισμού για την Υγεία εφόσον το σχετικό κονδύλι προσεγγίσει το 7,5% του ΑΕΠ για να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό Μ.Ο. όπως υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

4,7 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι αντίστοιχες αυξήσεις των δαπανών για την Παιδεία εάν προσεγγίσουν το 7,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.


16.100 ευρώ καταδικάστηκε να πληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας στην Alter Ego Media (συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη) για δικαστικά έξοδα που έκανε η εταιρεία μετά από αγωγή του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αγωγή αφορούσε σε αναφορές για τη βίλα που ενοικίασε ο κύριος Τσίπρας στο Σούνιο αντί 500 ευρώ μηνιαίως.

20.000 ευρώ συν 800 ευρώ για δικαστικά έξοδα ήταν το πρόστιμο που επεβλήθη στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, μετά από αγωγή του Αλέξη Τσίπρα για την ίδια υπόθεση. Ο κύριος Τσίπρας ζητούσε αρχικά 1.000.000 ευρώ.


13ο Πρωτάθλημα στη μακρά ιστορία της ήταν αυτό που κατάκτησε η ΑΕΚ. Όπως συμβαίνει παραδοσιακά στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι δεν το άξιζε.


90% της Intracom Defense, της αμυντικής βιομηχανίας του πάλαι ποτέ κραταιού ομίλου Κόκκαλη, πουλήθηκε στην κρατική εταιρεία του Ισραήλ, Israel Aersopace Industries.


2ο είχε βγει στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία το τραγούδι που έστειλε φέτος η Ελλάδα στη Eurovision. Το πρώτο απορρίφθηκε διότι ναι μεν ψηφίστηκε πρώτο από την επιτροπή αλλά τελευταίο από τους πολίτες.

14 βαθμούς έλαβε το τραγούδι μας στον ημιτελικό. Η χειρότερη βαθμολογία που έχουμε λάβει ποτέ στον διαγωνισμό.

12 βαθμούς μας έδωσε φυσικά στον ημιτελικό η Κύπρος και 2 η Αρμενία.

4 μόλις βαθμούς έδωσε η αρμόδια 5μελής ελληνική επιτροπή στο τραγούδι της Κύπρου που διαγωνίστηκε στον τελικό, διακινδυνεύοντας διπλωματικό επεισόδιο. Ένα μεγάλο μπράβο στους ριζοσπάστες-μέλη της επιτροπής, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν την επανάστασή τους.

12 βαθμούς έδωσαν οι Έλληνες τηλεθεατές στην «αδελφή» Κύπρο.

227.365 ευρώ ήταν το κόστος της ελληνικής αποστολής στη φετινή Eurovision, σύμφωνα με αποκαλύψεις των αρμόδιων πρωινάδικων.

184.014 ευρώ ήταν το παράβολο της συμμετοχής, ενώ 130.111 ευρώ έδωσε η ΕΡΤ στη δισκογραφική εταιρεία του Victor Vernicos για να προωθηθεί το τραγούδι.


Verba volant

Ραλλία Χρηστίδου

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι όφελος για την κοινωνία, δεν μπορούμε να το προσμετράμε ως κόστος».
Η μεγάλη μας τραγουδίστρια-αρχαιολογική ακτιβίστρια βρήκε μια ρηξικέλευθη λύση. Μια πρόταση που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Φήμες λένε ότι με αυτή την ιδέα, όσες δαπάνες γίνουν προς όφελος του λαού, δεν θα προσμετρούνται πλέον στο δημόσιο χρέος. ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την πρόταση και οι επικεφαλής οικονομολόγοι τους έσκισαν τα πτυχία τους σε σχετική τελετουργική τελετή.

Κυριάκος Βελόπουλος

«Ο νομός Σερρών θα δώσει διψήφιο νούμερο και βάλε στην Ελληνική Λύση! Το μοναδικό ελληνικό πατριωτικό κόμμα της Βουλής!»
Το «διψήφιο και βάλε» σημαίνει προφανώς τριψήφιο. Μπορεί και τετραψήφιο. Τουλάχιστον 865% η Ελληνική Λύση στας Σέρρας. 

Πάνος Σκουρλέτης

«Όχι, έχουμε κυβερνήσει και σας σώσαμε και σας κάναμε ανθρώπους».
Ο σημαντικότερος αντίζηλος του εθνικού ξεβλαχέρ, Πέτρου Κωστόπουλου, τα είπε έξω απ τα δόντια. Πριν τον Σκουρλέτη κόβαμε τον πατσά με το ψαλίδι, που έλεγε και ο αείμνηστος Ζήκος. 

Γιώργος Παπανδρέου

«Την επομένη των εκλογών, θα αναδειχθούν τα αδιέξοδα της συντηρητικής πελατειακής πολιτικής της ΝΔ και παλαιότερα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο άνθρωπος που συμμετείχε στην κυβέρνηση του πατρός του με υπουργό Οικονομικών τον αείμνηστο Τσοβόλα (δώσ’τα όλα) μιλά για το πελατειακό κράτος, με την άνεση ενός connoisseur. Τον ακούμε προσεκτικά.

Νίκος Κοτζιάς

«Το τεσσάρι στην Κύπρο στην Εurovision δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το αποτέλεσμα, ένα ακόμα δείγμα της προσπάθειας που κάνουν πολλές πλευρές του κυρίαρχου συστήματος να αποξενωθεί η ελληνική κοινωνία από τη Μεγαλόνησο και το Κυπριακό, ώστε να προωθηθούν τα απορριπτέα σχέδιά τους».
Οι γεωπολιτικές αναλύσεις βάσει της Eurovision δεν είναι νέο φρούτο. Νέο φρούτο είναι να γίνονται από έναν άνθρωπο στον οποίο είχαμε αναθέσει την εξωτερική μας πολιτική.

Γιάνης Βαρουφάκης

«Πρέπει να παραδεχτώ ότι τα στελέχη μας μου έβαλαν τα γυαλιά. Εγώ θα το είχα δώσει το χέρι αλλά οι συνοδοιπόροι στο περίπτερο δεν το έκαναν».
Ο άνθρωπος με το ένα ν επιβραβεύει την καφρίλα και παίρνει μαθήματα καφρίλας από τους οπαδούς του οι οποίοι δήλωσαν «Αρνητές χειραψίας» όταν τους χαιρέτησε ο πρωθυπουργός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ