Πολιτικη & Οικονομια

Φωτεινή Πιπιλή: «Έκανα 37 σοβαρές παρεμβάσεις, εκ των οποίων οι 17 νομοθετήθηκαν»

Η υποψήφια στην Α’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία μιλάει στην ATHENS VOICE

prov2.jpg
Μάκης Προβατάς
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023: Η Φωτεινή Πιπιλή μιλάει στην ATHENS VOICE
© Γιάννης Μαρμάρας

Εκλογές 2023 - Φωτεινή Πιπιλή: Συνέντευξη της υποψήφιας στην Α’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία στην ATHENS VOICE.

Φωτεινή Πιπιλή, υποψήφια στην Α’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία. Ανεξαρτήτως του κόμματος που υποστηρίζει κάποιος, νομίζω ότι θα αναγνωρίσει τη γενναία προσπάθεια που κάνει για την βελτίωση της καθημερινότητας στην Αθήνα, ακόμα και κάνοντας παρατηρήσεις στο ίδιο της το Κόμμα αν χρειαστεί.  

Μου ζήτησε να βρεθούμε «σε ένα πάρκο που δεν το ξέρουν οι περισσότεροι Αθηναίοι, στο γιαπωνέζικο πάρκο Μπακογιάννη, πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη Αλέξανδρου Σούτσου». Το μεσημέρι της Παρασκευής συναντηθήκαμε και όντως, αν και Αθηναίος, δεν το ήξερα.

Εκλογές 2023: Η Φωτεινή Πιπιλή μιλάει στην ATHENS VOICE
© Γιάννης Μαρμάρας

Πόσο καιρό πήρε να φτιαχτεί;
Φτιάχτηκε πολύ γρήγορα, γιατί υπάρχει το know-how από τη ‘Διεύθυνση Πρασίνου’ του δήμου Αθηναίων, υπήρχε το χρήμα από την Ιαπωνική Πρεσβεία, και ο ειδικός αρχιτέκτονας κήπου ο οποίος  ήρθε από την Ιαπωνία, γιατί γνώριζε πως προσιδιάζουν κάποια  ιαπωνικά φυτά και δενδρύλλια στο βιοκλίμα της Αθήνας.

Ας φύγουμε από αυτό το πολύ θετικό έργο. Η Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια είναι μια εχθρική πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ιδίως για ανθρώπους που έχουν δυσκολίες, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, γονείς με καροτσάκια…
Ο Δήμος Αθηναίων έχει γίνει τερατούπολη αδιάβατη. Το Σύνταγμα της Ελλάδος ορίζει ότι είναι πρώτιστο αγαθό και δικαίωμα η ελεύθερη μετακίνηση του πολίτη, δηλαδή να περπατάς στο πεζοδρόμιο, στην πλατεία, και να μη πηδάς πάνω από τραπεζοκαθίσματα. Ο δήμος Αθηναίων ευθύνεται το λιγότερο, γιατί για οποιαδήποτε κανονιστική του πράξη στηρίζεται υποχρεωτικά στους νόμους. Ήρθε το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και έκανε τον αναπτυξιακό -τρομάρα μου- νομό, όπου, με μία απλή γνωστοποίηση μέσω διαδικτύου, ενημερώνω ότι ανοίγω κατάστημα εστίασης και είναι υποχρεωμένος ο Δήμος αμέσως να μου δώσει άδεια. Το χειρότερο είναι ότι αυτός που θέλει να ανοίξει κατάστημα εστίασης, απλώς κάνει μία υπεύθυνη δήλωση ότι όλα είναι τέλεια, και ο Δήμος Αθηναίων μετά από 6 μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους για εξόδους κινδύνου, για υγειονομικές συνθήκες, και για κατάληψη πεζοδρομίων. Σε όλο τον Δήμο Αθηναίων είναι πεντέμισι χιλιάδες καταστήματα εστίασης. 

Αν έπεφταν σοβαρά πρόστιμα, θα το ξανασκέφτονταν.
Έχω μια μεγάλη επιτυχία, που την αναγνωρίζουν όλοι, και πρωτίστως ο Δήμαρχος Αθηναίων που με ευχαρίστησε γι’ αυτό. Στην πανδημία δόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η δυνατότητα να μην υπάρχουν δημοτικά τέλη. Μετά άρχισαν οι παρατάσεις. Τη δεύτερη παράταση ήμουν η μόνη βουλευτής από τους 300 που την καταψήφισα, και με αφορμή αυτό έκανα μία επίκαιρη ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση να νομοθετήσει ότι εάν κάποιος είναι για δεύτερη φορά παραβάτης να του σφραγίζεται το μαγαζί από μία έως έξι μέρες. Ήδη, με αφορμή τη δική μου επίκαιρη ερώτηση, ο Δήμος Αθηναίων έχει σφραγίσει 25 καταστήματα, και θα συνεχίσει, διότι: με τα πρόστιμα, όσο ψηλά και να ήταν, τα κέρδη των παραβατών ήταν τεράστια. Τώρα λοιπόν υπάρχει ο νόμος και ο Δήμος δεν έχει καμία δικαιολογία να μην σφραγίζει το μαγαζί όποιου παραβατεί για δεύτερη φορά.

Είναι ωραίο παράσημο αυτό, λόγω της αξίας που έχει για την καθημερινότητα.
Έκανα ένα ρεκόρ για το οποίο είμαι πολύ υπερήφανη. Είμαι η κυβερνητική βουλευτής με τις περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις και παρεμβάσεις στον κυβερνητικό έλεγχο. Έκανα 37 σοβαρές παρεμβάσεις εκ των οποίων οι 17 νομοθετήθηκαν.

Εκτός από την απελευθέρωση των πεζοδρομίων πείτε μας κάτι ακόμα που πέρασε και είστε υπερήφανη;
Το ένα ήταν πέρυσι τον Ιούνιο όταν το ίδρυμα Νιάρχος αποφάσισε μία Πέμπτη, εργάσιμη μέρα και ώρα, να κλείσει όλο το κέντρο για να τρέξουν μερικοί μαραθώνιο. ‘Ήμουν στο Στρασβούργο, και με το που το άκουσα, έκανα ένα tweet λέγοντας ότι μόλις έρθω θα αλλάξει ο νόμος που επιτρέπει κάτι τέτοιο. Κατέθεσα στον Πέτσα, τον Υπουργό Εσωτερικών, επίκαιρη ερώτηση η οποία πέρασε, σας πληροφορώ, με ομόφωνη απόφαση από το συμβούλιο Επικρατείας, και εφεξής, μόνο το δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να δίνει άδεια για να κλείνει η Αθήνα, και μόνο κατόπιν εισήγησης των τοπικών Συμβουλίων. Αυτό αφορά όλη την Ελλάδα. Δηλαδή δεν μπορεί ο κάθε διοικητής τροχαίας ή ο κάθε παράγων κυβερνητικός να λέει λοιπόν παιδιά, επειδή θέλουν να τρέξουν κάτι φίλοι μας που τους αρέσει το τρέξιμο να μπλοκάρουμε όλη την Αθήνα. Προφανώς υπάρχουν οι Μαραθώνιοι που πρέπει να γίνονται ή οι αγώνες για τον καρκίνο του μαστού, αλλά μέχρι εκεί, και όχι εργάσιμη ημέρα και ώρα, αυτό είναι το βασικότερο. Υπάρχει κάτι ακόμα που θέλω να πω.  Τον Ιανουάριο του 2020 που η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για μία τρομακτική ανεμοθύελλα λέγοντας να μείνουμε στα σπίτια μας, κάποιοι surfers στο Λαύριο δεν υπάκουσαν, βγήκαν, και μετά κάποιοι έτρεχαν με κίνδυνο της ζωής τους να τους μαζέψουν. Έκανα επίκαιρη ερώτηση και ζητούσα, οποίος παρά τις προειδοποιήσεις της πολιτικής προστασίας, απασχολεί Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ να πληρώνει πρόστιμο. Πέρασε κι αυτό.

Συμφωνώ απόλυτα. Όταν σε προειδοποιούν και δεν υπακούς να πληρώνεις, να υπάρχει ένα κοστολόγιο για το Δημόσιο.
Το έχει εφαρμόσει ήδη μία φορά το υπουργείο Ναυτιλίας. Βέβαια το τι βρίσιμο έφαγα τέσσερα χρόνια από τους ‘αθλητές’. Με κατακρεούργησαν.

Για να είμαι ειλικρινής προσωπικά είμαι υπέρ του Βρετανικού συστήματος να είναι όλες οι περιφέρειες μονοεδρικές, ο βουλευτής να λογοδοτεί στους πολίτες της περιοχής του.
Αρκεί να ξέρεις καλά την περιφέρεια σου και τις ανάγκες στην καθημερινότητα. Ο Χωμενίδης που με παρουσίασε στην προεκλογική μου συγκέντρωση, είπε ακριβώς αυτό, ότι η Φωτεινή Πιπιλή εκπροσωπεί αυτό που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τον βουλευτή της περιοχής.

Εκλογές 2023: Η Φωτεινή Πιπιλή μιλάει στην ATHENS VOICE
© Γιάννης Μαρμάρας

Ζούμε εν πολλοίς μία πολιτισμένη προεκλογική περίοδο. Πώς το εξηγείτε;
Επειδή τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο εκτονώθηκε το μίσος, η εχθροπάθεια, η ύβρις, η σαπίλα, πλέον είναι κουρασμένοι αυτοί που μας έβριζαν. Εμείς έτσι κι αλλιώς δεν βρίζουμε, δεν είναι στην νοοτροπία του νεοδημοκράτη υποψηφίου να βρίσει.

Ως δημοσιογράφο, σας έχουμε συνδυάσει με την περίοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη πώς θα τη χαρακτηρίζατε ως Κόμμα;
Είναι το μεγαλύτερο λαϊκό Κόμμα εν λειτουργία. Και διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία είναι απλωμένη σε όλα, κυριολεκτικά, τα κοινωνικά στρώματα. Στηρίζεται περισσότερο στα πρόσωπα της, και όχι όπως τα προς τα αριστερά κόμματα που δίνουν μεγάλη σημασία στις δομές. Τα αριστερά κόμματα έχουν τη νομενκλατούρα και τον όχλο. Η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ φιλελεύθερο Κόμμα, δεν έχει να πάρεις γραμμή για να πεις κάτι. Απλά σε ενημερώνουν και ανάλογα με την προσωπικότητα σου διαχειρίζεσαι τα βασικά της κυβερνητικής πολιτικής, γι αυτό και παραμένει ισχυρή.

Στα κόμματα με αυτή τη δομή περιλαμβάνετε και τον ΣΥΡΙΖΑ;
Βέβαια, έχουν τον ίδιο αρχηγό 15 χρόνια. Ποιος τολμάει να διώξει τον Τσίπρα; Στη Νέα Δημοκρατία όποιος πρωθυπουργός χάνει παραιτείται.

Υπάρχει κάτι που το έχετε υποσχεθεί, κατά μία έννοια, στον εαυτό σας, και να λέτε, αν με εκλέξουν και πάλι, αυτό θα το κάνω.
Έχω ένα όραμα το οποίο εδώ και έξι μήνες ήδη έχω κουβεντιάσει με τον Άκη Σκέρτσο, και είμαι σίγουρη ότι, αν εκλέγω, θα καταφέρω να το πετύχω. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αγίου Κωνσταντίνου απέναντι από τον υπέρλαμπρο ναό, δίπλα στο Εθνικό Θέατρο, σε μία άλλη Αθήνα. Θλίβομαι, κυριολεκτικά πονάω, με την κατάντια της ευρύτερης περιοχής που ήταν η παλιά αστική Αθήνα. Η Μιχαήλ Βόδα, η Αριστοτέλους, η Ηπείρου, η Ιουλιανού, η Πατησίων, η Αχαρνών μέχρι ένα σημείο. Με αφορμή, λοιπόν, το πρόγραμμα για πρώτη κατοικία για τα νέα ζευγάρια «Στέγη μου», του Μητσοτάκη που το υλοποίησε ο Σκέρτσος, του πρότεινα το εξής για να μπει στο νομό: «Σε αυτές τις περιοχές να δώσουμε τη μεγαλύτερη προσοχή, για να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν ή να έρθουν νέες οικογένειες, καροτσάκια με μωρά, και να απογκετοποιηθούν. Η κατάσταση είναι πραγματικά θλιβερή, και να πούμε ότι οι περισσότεροι Αθηναίοι, με δική τους ευθύνη, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Γιατί με δική τους ευθύνη; Είναι μια περιοχή γεμάτη με ναρκωτικά, εγκληματικότητα…
Όταν άρχισε η πρώτη μετανάστευση ήταν η εποχή των παχιών αγελάδων, και έφυγαν για διάφορα προάστια, νότια - βόρεια και νοίκιαζαν μπουλουκοειδώς με μαύρα λεφτά τα διαμερίσματα τους στην περιοχή. Το παραδέχονται τώρα και έχει αρχίσει μία νοσταλγία. Το όραμά μου λοιπόν είναι να επιλεγούν από ειδική επιτροπή εμβληματικά κτίρια, art deco, νεοκλασικά, που είναι παρατημένα, είτε του δημοσίου είτε ιδιωτικά, και είναι να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες, χρηματοδοτικά ή άλλου είδους, να ανακαινιστούν. Διότι όταν σε μία γειτονιά κατ΄ αρχάς ανακαινιστούν 2-3 εγκαταλελειμμένα και έρθουν στο φως, είναι βέβαιο ότι μετά ο κόσμος θα επιστρέψει και θα κινητοποιηθεί και ο ίδιος. Το έχουμε κουβεντιάσει με τον δήμαρχο Αθηναίων και έχει συμφωνήσει.

Επειδή είμαι Αθηναίος και Παναθηναϊκός, τα προσφυγικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας είναι μεγάλη ντροπή για την Αθήνα και την κυβέρνηση…
Γιατί, τα δορυφορικά ταψιά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας; Ελάτε, ρόμπα είμαστε, ρόμπα. Προσωπικά ήμουν από την αρχή αντίθετη στη διατήρηση του συνόλου, και όταν ήμουν στον Δήμο Αθηναίων επέμενα ότι πρέπει να κρατηθεί το τετράγωνο, δηλαδή η όψη, τα μπροστινά και τα πίσω. Έχουν περάσει είκοσι πέντε χρόνια και βλέπετε αυτό το αίσχος.

Εκλογές 2023: Η Φωτεινή Πιπιλή μιλάει στην ATHENS VOICE
© Γιάννης Μαρμάρας

Σας ανησυχεί μια πιθανή συνεργασία των υπόλοιπων κομμάτων μετά την πρώτη Κυριακή;
Όταν ο κόσμος ακούει έναν αρχηγό να θέλει συνεργασία με έναν άλλον αρχηγό ο οποίος θέλει να ανατινάξει τις τράπεζες, και μετά θα δώσει και ένα νόμισμα που είναι η Δήμητρα, και μετά βγαίνει ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος λέει δεν θα το λέμε Δήμητρα αλλά  Περσεφόνη, στο τέλος καταλαβαίνει ότι θα βγει ο Άδης και θα μας φάει όλους.

Άρα το διακύβευμα ποιο είναι;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάντε όση κριτική θέλετε, αλλά έφερε  μία σταθερότητα που την είχαμε απόλυτη ανάγκη γιατί περάσαμε περιπέτειες, τα μνημόνια, τη λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε ένα όραμα στους περισσότερους Έλληνες ότι πρώτον μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα τρελά που μας συνέβησαν, και παρά ταύτα στην Ελλάδα μπορεί να γίνουν εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, οπότε ο άλλος κάνει τον προγραμματισμό του. Εκείνο που μέτρησε πολύ και νομίζω ότι θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στην αυτοδυναμία της δεύτερης Κυριακής, είναι η ανάπτυξη η οποία δεν έχει να κάνει με μεγάλα συμφέροντα, φτάνει μέχρι κάτω στον κόσμο. Από τη μια μειώθηκε η ανεργία, όμως ταυτόχρονα τα ξένα funds που ήρθαν, προσέφεραν καλοπληρωμένη δουλειά σε επιστήμονες κάτι που ανέκοψε κατά κάποιο τρόπο τη φυγή προς τα έξω. Άρα λοιπόν, υπάρχουν πολλοί λόγοι για κάποιον, όσο και να μην γουστάρει τη Δεξιά όπως λένε, να καταλήξει στο «ναι ρε παιδί μου, αλλά θα έχουμε μία κυβέρνηση με μία προοπτική τεσσάρων ετών».

Τα τέσσερα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν 100% ένα success story. Οι άνθρωποι της γειτονιάς δεν σας μεταφέρουν κάποιο μεγάλο παράπονο;
Αυτή την περίοδο είναι η ακρίβεια. Άλλο παράπονο δεν υπάρχει. Το δικό μου παράπονο είναι ότι, ίσως επειδή έπεσαν πολλές «τραγωδίες», δεν δόθηκε η δέουσα σημασία στον πολιτισμό της καθημερινότητας που υπηρετώ εγώ. Για παράδειγμα, γίνεται σφαγή κάθε μέρα με θανατηφόρα δυστυχήματα με μοτοσικλετιστές στην πλειονότητα. Εκεί λοιπόν, στο θέμα της επιβολής, της τάξης και στο πώς οδηγούν οι Έλληνες,  δεν δόθηκε σημασία, και είναι τραγικό να χάνονται κυρίως πιτσιρίκια που πίνουν και πάνε μετά στις 5 το πρωί και….

Να σας κάνω μια ερώτηση λίγο άσχετη με όλα τα προηγούμενα. Για κάποιο λόγο θα ήθελα να μάθω την πιο βαθειά σκέψη σας για το «Άξιον Εστί» που βρίσκεται στην Αθήνα…
Θα ήθελα πάρα πολύ να δω την εικόνα Άξιον Εστί γιατί είναι στο Άγιον Όρος και ως γυναίκα δεν θα μπορέσω ποτέ να δω αυτό το αριστούργημα της Τέχνης και ιστορικό σύμβολο της Ορθοδοξίας. Η πιο βαθειά μου σκέψη είναι ότι το Άξιο Εστί, ανεξαρτήτως αν είσαι της Εκκλησίας ή όχι, είναι ένας Παρθενώνας της Ορθοδοξίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ