- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Αβίωτο κέντρο, υποβαθμισμένες γειτονιές, προβλήματα ασφάλειας
Τι θα έπρεπε να γίνει;


Εθνικές Εκλογές 2023: Ο Κώστας Σκανδαλίδης, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Α' Αθηνών, γράφει για το μοντέλο διακυβέρνησης που κρίνεται στην κάλπη.
Στις εκλογές δεν κρίνονται μόνο οι προγραμματικές θέσεις και οι προτάσεις των κομμάτων. Κρίνεται κυρίως το μοντέλο διακυβέρνησης, ο τρόπος του «κυβερνάν». Η κριτική που ασκούμε τόσο στο «επιτελικό κράτος» του Κ. Μητσοτάκη όσο και στην ανεύθυνη πρακτική του Α. Τσίπρα την προηγούμενη τετραετία βασίζεται στον καθεστωτισμό και τον συγκεντρωτισμό του.
Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου μεγαλύτερη αποτυχία της διακυβέρνησης της ΝΔ από την πρακτική της στα προβλήματα της Αθήνας. Ένα κέντρο της πόλης κυριολεκτικά αβίωτο με τον καταιγιστικό τρόπο εξάπλωσης των Airbnb, τη μετατροπή σε ξενοδοχεία απίστευτου αριθμού κτισμάτων, που σωρεύει μετανάστες και παραβατικούς, που αφήνει ανέλεγκτο το παραεμπόριο και οδηγεί τους Αθηναίους να αναζητούν αλλού στέγη.
Αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας, στα όρια των διαμερισμάτων της όπου χρονίζοντα θέματα ασφάλειας και καθημερινής διαβίωσης συγχρονίζονται με την έλλειψη υποδομών. Πολίτες και νοικοκυριά που αδυνατούν να νοικιάσουν σπίτι, νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν χώρο να ζήσουν, φοιτητές που αναζητούν φθηνή στέγη για να στεγάσουν τα όνειρά τους. Όλα τα σαρώνει η ακρίβεια και το κόστος ζωής και στις σκοτεινές γωνίες εγκληματικότητα, έλλειψη φωτισμού, σκουπίδια.
Και η Κυβέρνηση; Νόμοι που ψηφίζονται και δεν εφαρμόζονται, παρεμβάσεις που εξαγγέλλονται και δεν ολοκληρώνονται. Συγκεντρωτισμός και αναποτελεσματικότητα συνυπάρχουν με απρογραμμάτιστες παρεμβάσεις και πειραματισμούς.
Τι θα έπρεπε να γίνει; Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρωτεύουσα της χώρας που το συνομολογούν Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος κατά την κατανομή των αρμοδιοτήτων τους και ένας προγραμματισμός συμπληρωματικών παρεμβάσεων. Για παράδειγμα, ο χώρος της κεντρικής αγοράς να γίνει το στολίδι, της πόλης που σημαίνει η Κυβέρνηση λύνει τα βασικά προβλήματα διαβίωσης, η Περιφέρεια αναλαμβάνει τις υποδομές, ο Δήμος την καθαριότητα, το φωτισμό, την τάξη.
Όμως, αυτό απαιτεί όχι «επιτελικό κράτος» συνώνυμο της συγκέντρωσης και του επιλεκτικού τρόπου διαχείρισης των πόρων αλλά μια πραγματική εταιρική διακυβέρνηση. Με αποκέντρωση και δημοκρατικό προγραμματισμό. Να αναλάβουν επιτέλους και τα δημοτικά διαμερίσματα ένα μεγάλο μέρος της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Αυτά εισηγούμαι εδώ και δεκαετίες, αυτά περιέγραψα από το 2006 ως υποψήφιος Δήμαρχος γι’ αυτά δίνω και τώρα τη μάχη μου. Ήμουν, είμαι και θα είμαι παρών στην πόλη μας σε κάθε γειτονιά της σε κάθε γωνιά της.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε για την επιστροφή ενοικίου
Λόγω δυσλειτουργιών των εν λόγω συναλλαγών μέσω τραπεζών
Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Mε αφορμή τον Παύλο Πολάκη
Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή
Η ηλεκτρική ενέργεια ως αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος της ελεύθερης αγοράς
Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλάει για τα προβλήματα της πόλης, τις λύσεις που δίνονται και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει
Τα ελικόπτερα θα παραδοθούν σταδιακά εντός 4 ετών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης
Ριζική αλλαγή στον χώρο των ψηφιακών πληρωμών για τους καταναλωτές
«Αποτυπώνει την ισχύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά»
«Δεν σκύβω το κεφάλι» αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε σε εκδήλωση της διαΝΕΟσις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για εργαλειοποίηση των Τεμπών
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας
Τα υπόλοιπα ονόματα που απαρτίζουν τη λίστα των 10 αντιπροέδρων
This is Athens & Partners - Ανανέωση συνεργασίας για τρία χρόνια
Αφορά στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος του στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή
Η πρώτη δήλωση μετά τη μεταβίβαση της δικογραφίας για τα Τέμπη στη Βουλή
«Η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να είναι ένα εργαστήριο ανάπτυξης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Σε ένα βίντεο 27 δευτερολέπτων το επαναλαμβάνει 7 φορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.