Πολιτικη & Οικονομια

Τι απαντά η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας για την προφυλάκιση Μπέλερη

Προκλητική ανάρτηση στο Twitter

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάτσκα
© EPA

Φρέντι Μπελέρης: Η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας υποστηρίζει ότι ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος «εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα»

Επιμένει η υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάτσκα, για τη σύλληψη και προφυλάκιση του ομογενούς υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Σε υψηλούς τόνος, απαντάει μέσω Twitter στην ελληνική πλευρά, κάνοντας λόγο για μη σεβασμό των θεσμών της Αλβανίας, ενώ κατηγορεί τον Μπελέρη για εγκληματική δραστηριότητα ενάντια στις «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» της Αλβανίας.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν είναι ολοφάνερα. Ο Φρέντι Μπελέρης έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», αναφέρει αρχικά στην ανάρτησή του η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.

Και συνεχίζει: «Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτης της Αλβανίας. Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας».

Χτες, η κ. Τζάτσκα είχε προβεί και σε άλλες αναρτήσεις για την υπόθεση Μπελέρη, αφήνοντας αιχμές για την έντονη αντίδραση της Αθήνας και κάνοντας λόγο για πιέσεις και διχαστικά μηνύματα.

«Η εξαγορά των ψήφων είναι ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα για τη νομοθεσία μας και τα όργανα επιβολής του νόμου δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση της κατά τη διάρκεια των εκλογών. Αυτό ισχύει για όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων και των αδελφών από την ελληνική μειονότητα που συμμετέχουν στις εκλογές», έγραψε η Αλβανή ΥΠΕΞ στο Twitter.

«Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρι, ενός πολίτη γης Αλβανίας που διαγωνίζεται για να εκλογεί από τους συμπολίτες του, δεν χρήζει καμίας ειδικής μεταχείρισης. Είναι ίσος ενώπιον του νόμου όπως όλοι. Είναι στο χέρι των εισαγγελέων και των δικαστών να ασχοληθούν με αυτή την υπόθεση σύμφωνα με τα στοιχεία», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας και κάλεσε την ελληνική πλευρά να μην είναι βιαστική στις δηλώσεις της.

«Ζητάμε με σεβασμό από τους Έλληνες φίλους μας στην Αθήνα να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα με υπομονή, επιτρέποντας στην αλβανική δικαιοσύνη να κάνει το έργο της χωρίς εξωτερικές πιέσεις και διχαστικά μηνύματα. Είναι πολύ καλό που ενημερώνονται οι Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να περιμένουμε να βγουν τα στοιχεία», αναφέρει η Όλτα Τζάτσκα.

Αντίδραση του ΥΠΕΞ

Νωρίτερα σήμερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας για προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και μεταγωγή του στα Τίρανα.

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα, είναι σκανδαλώδης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την υπόθεση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας.

«Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου», προσθέτει χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο», καταλήγει.

Aνακοίνωση από ΣΥΡΙΖΑ

«Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψήφιου της Ομόνοιας για τη θέση του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, μία μέρα πριν τις τοπικές εκλογές χωρίς να έχουν αναδειχθεί αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος του, είναι προκλητική και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του. «Ειδικά, δε, μετά τη συστηματική, δημόσια στοχοποίησή του από την αλβανική κυβέρνηση», προσθέτει.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ». Ωστόσο, υπογραμμίζει πως «το μήνυμα, όμως, πρέπει να είναι σαφές: προϋπόθεση για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι να σεβαστεί το κράτος δικαίου, καθώς και τα περιουσιακά δικαιώματα και δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας - κριτήρια που αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά ρητά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου ΕΕ της 18/6/2019, μετά από αγώνα της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη - https://bit.ly/42ybcYC

Posted by ΣΥ.ΡΙΖ.Α. on Saturday, May 13, 2023

Τονίζει επιπλέον ότι «οι ελληνοαλβανικές και οι ευρωαλβανικές σχέσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο σε αμοιβαία επωφελή βάση, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και συντεταγμένου διαλόγου, απέναντι σε λογικές εθνικισμού, χωρίς μαξιμαλισμούς και προκλήσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει καταληκτικά ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και στον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, διότι αντί να επενδύσει σε έναν συντεταγμένο, αμοιβαία επωφελή ελληνοαλβανικό διάλογο, διεκδικώντας απτή πρόοδο στα δικαιώματα της μειονότητας, προτίμησε να κάνει φιέστες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας με στόχο επικοινωνιακά και πολιτικά οφέλη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ