Πολιτικη & Οικονομια

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις: Προανακριτική με προοδευτική πλειοψηφία

Πήρε τη σκυτάλη από τον Νίκο Ανδρουλάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις: Προανακριτική με προοδευτική πλειοψηφία
@ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ Eurokinissi

Παρακολουθήσεις: Μετά το «κάποιοι πρέπει να μπουν φυλακή» του Νίκου Ανδρουλάκη, η Ράνια Σβίγκου επισήμανε ότι με μια προοδευτική πλειοψηφία θα συσταθεί προανακριτική για το σκάνδαλο

Τη σκυτάλη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, που επισήμανε ότι «κάποιοι πρέπει να μπουν φυλακή» για τις παρακολουθήσεις, έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη (11/5) για να υπογραμμίσει ότι με μια προοδευτική πλειοψηφία θα συσταθεί προανακριτική για τις υποκλοπές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης επανήλθε σήμερα, Πέμπτη, στο θέμα κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, λέγοντας: «Θα πρέπει να πάνε φυλακή και πολιτικά πρόσωπα».

Προανακριτική με προοδευτική πλειοψηφία

«Ένα συμπέρασμα το οποίο έβγαλαν από το debate οι πολίτες είναι ότι ο εγκέφαλος του επιτελικού παρακράτους των παρακολουθήσεων είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες ομολόγησε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών», δήλωσε η Ράνια Σβίγκου, στην ΕΡΤ1, προσθέτοντας ότι «τον είδαμε να λέει ότι τελικά δεν υπήρξε εθνικός λόγος των παρακολουθήσεων του κ. Ανδρουλάκη».

Η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «δεν μας αξίζει μια τέτοια χώρα, δεν μας αξίζει μια Ελλάδα στην οποία δεν είναι σεβαστό το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών- μια χώρα στην οποία παρακολουθούνται από πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο κ. Ανδρουλάκης, μέχρι οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων».

Τόνισε ότι «μόνο με μια προοδευτική πλειοψηφία, η οποία θα βγει από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα, θα χυθεί άπλετο φως, και θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή, ώστε τίποτα να μη μείνει στη σκιά».

Η κυρία Σβίγκου σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή έχει πει ότι υπήρξε μια εκτεταμένη και μεθοδευμένη προσπάθεια για συγκάλυψη, για να μπορέσουν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες πρώτα απ' όλα του ίδιου του πρωθυπουργού». Σχολίασε ότι τα στελέχη της ΝΔ υποβιβάζουν «τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ένα ανήξερο άνθρωπο ο οποίος ήταν στο Μαξίμου, είχε τον ανιψιό του στο διπλανό γραφείο, δεν ήξερε τι έκανε ο ανιψιός, δεν τον ρωτούσε ποτέ τι έκανε και ξαφνικά μια μέρα λόγω των δημοσιογραφικών ερευνών, έπεσε από τα σύννεφα».

Σχετικά με το debate σχολίασε ότι «από τότε που ανέλαβε την αρχηγία της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης, κάθε φορά που ετίθετο η πρόταση για μια τηλεμαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη ο ίδιος κρυβόταν και εφεύρισκε δικαιολογίες». Προσέθεσε ότι «παρά τις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη να κρυφτεί πίσω από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, αποφεύγοντας δηλαδή μια απευθείας αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν κατάφερε να κρύψει την τεράστια απόστασή του από όσα βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Τσίπρας: «Σκάνδαλο υποκλοπών»

«Για πρώτη φορά δημόσια ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών», ανέφερε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας σε δημοσιογράφους έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, κάνοντας νέο άνοιγμα προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «μόνο με προοδευτική κυβέρνηση» θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις παρακολουθήσεις.

«Από τη χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών προέκυψε μια σπάνια είδηση. Για πρώτη φορά δημόσια ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών κι ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή και γιατί η κυρία Βλάχου που χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε - η εισαγγελέας της ΕΥΠ - τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις, γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της και γιατί 9 μήνες μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν;» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επιπλέον ότι «η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη». «Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν», σημείωσε.

Σκέρτσος: Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας, όπως το συνηθίζει, να δημιουργήσει εντυπώσεις, λόγω της χαμηλής απήχησης που είχαν τα μηνύματά του στο χθεσινό debate, μια μέρα μετά, ανακαλύπτει «σκάνδαλο». Αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός στο debate δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το να αναφέρει επί λέξει τον τίτλο του περιοδικού Economist που, σε αντίθεση με όσα λέει ο κ. Τσίπρας, κατατάσσει την Ελλάδα στη φετινή έκδοση τού «Δείκτη Δημοκρατίας», 9 θέσεις ψηλότερα σε ετήσια βάση και 14 θέσεις ψηλότερα από το 2018» τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος 'Ακης Σκέρτσος απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«O τίτλος του άρθρου είναι: Η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική βελτίωση παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. (Greece: a big improver despite the spyware scandal). Η αναφορά ήταν σαφής, όσο και αν προσπαθεί να τη διαστρεβλώσει ο κ. Τσίπρας» προσθέτει.

Επίσης σημειώνει ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης στην οποία -σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα- έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ