Πολιτικη & Οικονομια

Αιχμές Τσίπρα για Βαρουφάκη: «Είχε το σχέδιο Σόιμπλε»

Βολές και κατά Μητσοτάκη για το debate

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στο «Πάμε Δανάη»
ANDREA BONETTI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/

Αλέξης Τσίπρας: Ότι ο πρωθυπουργός ακούει τους επικοινωνιολόγους του και δεν θέλει να πάει σε debate ενάντιον στον ίδιο υποστήριξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

«Αποστειρωμένο» προέβλεψε ότι θα είναι το αυριανό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega και στην εκπομπή "Πάμε Δανάη".

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα είναι κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά και ότι πιθανότατα θα «βαρεθεί ο κόσμος». Γι' αυτό κατηγόρησε τη ΝΔ που «επέμενε να γίνουν παράλληλοι μονόλογοι 1,5 λεπτού, χωρίς μάλιστα να έχουν ούτε οι δημοσιογράφοι δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τη μη αποδοχή από τον πρωθυπουργό της πρόσκλησης του MEGA για μια τηλεμαχία μεταξύ τους, «έδειξε» τους επικοινωνιολόγους του πρωθυπουργού, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι «πολύ πειθαρχημένος» στα όσα του λένε.

Συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη»

Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επικοινωνία. Όταν προσπαθείς να δείξεις κάτι που δεν είσαι, στο τέλος της ημέρας...κριντζάρεις. Τα νέα εργαλεία της επικοινωνίας έχουν και ένα όριο. Πρέπει να δείχνεις αυτό που είσαι, τον εαυτό σου. Εγώ τουλάχιστον αυτό επιχειρώ. Είμαι ευσυγκίνητος άνθρωπος. Ακόμα και το βλέμμα ενός ανθρώπου μπορεί να με συγκινήσει πάρα πολύ. Αν είναι δυνατό και ειλικρινές και θέλει να σου εκφράσει ένα παράπονο μπορεί να με συγκινήσει. Έχουμε συνηθίσει τους πολιτικούς να μην τους βλέπουμε ως ανθρώπους. Με αηδιάζουν οι πολιτικοί που κλαίνε δημόσια αλλά δεν έχουν την ευαισθησία να το κάνουν ιδιωτικά.

Posted by Alexis Tsipras on Tuesday, May 9, 2023

Διευκρίνισε ότι «δεν υποτιμά» τον πολιτικό του αντίπαλο και ότι τον θεωρεί πολύ «ικανό», ωστόσο ανέφερε ότι αν ήταν στη θέση του, δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση.

«Παρά το ότι θυμίζει τον μαθητή στο πρώτο θρανίο, δεν έχει επικοινωνιακό χάρισμα», είπε χαρακτηριστικά, πιθανολογώντας ότι οι επικοινωνιολόγοι του πρωθυπουργού τον συμβούλεψαν να αποφύγει το debate. Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης «φοβάται πάρα πολύ μια ευθεία ερώτηση», σχετικά με το «γιατί παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα».

Τέλος, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργόις βρίσκεται σε «μειονεκτική θέση» γιατί την τελευταία τετραετία κλήθηκε να αντιμετωπίσει «μεγάλες δυσκολίες», όπως την πανδημία, την ακρίβεια και τα θέματα κράτους δικαίου και «δεν τα πήγε καλά». «Γι' αυτό πετάει τη μπάλα στο 2015 και στον Βαρουφάκη», συμπλήρωσε.

«Αν είχα απέναντί μου τον Αλέξη Τσίπρα του 2015...»

Σε ερώτηση για το εάν είχε απέναντί του τον Αλέξη Τσίπρα του 2015, απάντησε πως θα του έλεγε να εμπιστεύεται λίγο καλύτερα τους ανθρώπους που είχε από κοντά..

«Αν είχα απέναντί μου τον Αλέξη Τσίπρα του 2015, θα του έλεγα πως δεν έχεις ιδέα τι έχεις να τραβήξεις. Και θα του έλεγα να εμπιστεύεται λίγο καλύτερα τους ανθρώπους που είχα δίπλα μου. Το μυαλό όλων πηγαίνει στον Γιάννη Βαρουφάκη, γιατί συνειδητοποίησα πως αυτός που είχα στην πρώτη γραμμή είχε το σχέδιο του αντιπάλου, δηλαδή του Σόιμπλε. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν αρκεί μόνο η καλή διάθεση για τα πρόσωπα που εμπιστεύεται κάποιος. Μετά από μία εμπειρία χρόνων στην πολιτική έχω αρχίσει να εκτιμώ, όχι μόνο τα βαριά βιογραφικά, αλλά και την εντιμότητά τους. Αν καταφέρεις να βρεις έναν συνδυασμό πραγμάτων, αυτό είναι το βέλτιστο».

Η πιο δύσκολη στιγμή

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην πολιτική του πορεία και είπε πως ήταν όταν έπρεπε να απομακρύνει άτομα από την ομάδα του.

«Η πιο δύσκολη θέση για εμένα ήταν όταν έπρεπε να πάρω κάποιους ανθρώπους που εκτιμούσαν να τους πως δεν θα είμαι ξανά μαζί μου. Στο ήταν το πιο δύσκολο. Οφείλω να ομολογήσω πως είναι ευτυχής γιατί δεν κυβέρνησα την χώρα μέσω εκβιασμών. Το κόμμα μου έχει άλλα κριτήρια, είμαστε λίγο άναρχοι, γιατί έχουμε όραμα και δεν έχουμε πρίγκιπες που γεννήθηκαν με την υποχρέωση να γίνουν πρωθυπουργοί ή υπουργοί. Το αρνητικό είναι πως πολλές φορές ακούγονται πολλές φορές αλλά αυτό τοι θεωρώ υγεία. Εάν ο κ. Μητσοτάκης χάσει, δεν θα μπορεί να σταθεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει αυτό, μπορούν να διαφωνούν μαζί μου».

Επιμένει για τις δημοσκοπήσεις

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως οι νέοι δεν απαντούσαν ποτέ στις δημοσκοπήσεις αλλά πιστεύει πως θεωρεί πως οι νέοι θα πάνε να ψηφίσουν.

«Οι νέοι ποτέ δεν απαντούσαν στις μετρήσεις διότι θεωρούν πως δεν έχουν κανέναν λόγο να πουν τι θα ψηφίσουν. Πιστεύω πως οι νέοι θα πάνε να ψηφήσουν και δεν θα έχουμε αποχή. Το θέμα είναι αν τους λέμε αλήθειες. Έχουμε χάσει την έννοια του οράματος, του ονείρου. Σπάνια βλέπω τα προφίλ των αντιπάλων. Βλέπω τι κάνουν όμως, γιατί οι γιοι μου βλέπουν Luben. Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν τηλεόραση πια. Βλέπουν το περιεχόμενο από το κινητό», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η επόμενη μέρα των εκλογών

Στο τέλος, έχοντας αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης μιλώντας για την προσωπική του ζωή, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την επόμενη μέρα των εκλογών, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, είπε: «Δεν έχω κάποιο άτομο που να το θεωρώ δυσοίωνο, δεν έχουμε Μητσοτάκη στο σπίτι. Την επόμενη μέρα θα πρέπει να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Το πρώτο πράγμα που θα καταπιαστεί η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση είναι να καταπολεμήσει αυτή την έννοια της ασφυξίας που νιώθει ο μέσος πολίτης. Ακρίβεια, το εισόδημα, η ρύθμιση χρεών είναι κάτι που πρέπει να δει κάνεις. Οι νέοι είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Οι νέοι μας δεν μένουν εδώ, επίσης η χώρα γερνάει. Εκεί δεν μπορείς να λύσεις θέματα δίνοντας χαρτζιλίκι. Χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής. Να στηρίξουμε τις γυναίκες, επίδομα παιδιού και άλλα θέματα. Το θέμα της στέγης είναι ένα θέμα, οι νέοι μένουν μέχρι τα 35-40 τους με τους γονείς τους. Πώς θα κάνουν οικογένεια; Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με δάνεια και χαμηλότερα επιτόκια. Δεν θα υπερχρεώσουμε και τη νέα γενιά. Πρέπει το Airbnb να μπει σε τάξη. Το γεγονός ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί ο γάμος με ομόφυλα ζευγάρια, τα ταμπού πρέπει να τελειώνουν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ