Πολιτικη & Οικονομια

Η ώρα της κρίσης για το αβγό του φιδιού

Υπομνήματα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - «Απών» ο ΣΥΡΙΖΑ - «Όχι» στον αποκλεισμό από Βαρουφάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηλίας Κασιδιάρης
© Nikos Libertas / SOOC

Άρειος Πάγος: Σήμερα η ανακήρυξη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου - Κρίνεται και η τύχη του κόμματος του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη

Σήμερα, Τρίτη (02.05), θα συνεδριάσει το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, εάν το κόμμα Κασιδιάρη θα κατέβει ή όχι στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Επιπλέον, αναμένεται να γίνει η ανακήρυξη των κομμάτων, των συνδυασμών κομμάτων και των μεμονωμένων υποψηφίων που έχουν υποβάλει αίτηση για να συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Τρίτης αναμένεται από τη Διάσκεψη Α1 ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου η ανακήρυξη των κομμάτων που θα πάρουν μέρος στις εκλογές. Μαζί, θα κριθεί και η νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη, «Έλληνες».

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή (30.4) απορρίφθηκε το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη για εξαίρεση τριών δικαστών του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, που τους κατηγορούσε για αμεροληψία και για προπαρασκευαστικές ενέργειες με σκοπό να αποκλειστεί το κόμμα του από τις εκλογές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csb68l3wcse1)

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν υπόμνημα, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25

Στον Άρειο Πάγο κατέθεσε υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη η Νέα Δημοκρατία. Το υπόμνημα συνοδεύεται από υλικό τεκμηρίωσης 300 σελίδων και δύο ηλεκτρονικούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας με οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύουν τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αίσθημα ευθύνης, είχε την πρωτοβουλία για την κατάθεση στη Βουλή των διατάξεων που εμποδίζουν εγκληματικές οργανώσεις να μπουν στη Βουλή με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αποτελεί χρέος κάθε δημοκρατικού πολιτικού σχηματισμού και κάθε πολίτη να προστατεύει την δημοκρατία από τους εχθρούς της. Σε αυτό τον διαρκή αγώνα θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε.

Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει σαφή απάντηση για το εν λόγω ζήτημα χωρίς «ναι μεν αλλά, υποσημειώσεις και αστερίσκους, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν καταψήφισε τις σχετικές διατάξεις στη βουλή».

«Ανάμεσα στα πολλά ψέματα που είπε για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας [...] ξέχασε βολικά να αναφερθεί σε μια πολύ σημαντική για τη δημοκρατία και τις εκλογές υπόθεση: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν υπέρμαχος της δημοκρατίας και πολέμιος του φασισμού, κατέθεσε τελικά υπόμνημα στον Άρειο Πάγο εναντίον του κόμματος Κασιδιάρη; Ή λειτουργεί πάλι ως δημοκρατική εξαίρεση, κλείνοντας το μάτι στους ψηφοφόρους ενός καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση που επιχειρεί να ξαναμπεί στη βουλή με τον μανδύα πολιτικού κόμματος;» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Υπόμνημα κατέθεσε στον Άρειο Πάγο και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. «Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής έχει διαχρονικά μέτωπο με την ακροδεξιά και την εγκληματική δραστηριότητά της, με το μανδύα πολιτικού κόμματος. Συνεπές στη στάση του στη Βουλή κατά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων, κατέθεσε σήμερα υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, όπως προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο. Αναφέρεται αναλυτικά στη συνταγματικότητα του νομοθετικού πλαισίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Αντίθετος στον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Ερωτηθείς αν πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Όχι, το λέω με βαριά καρδιά. Θα ήθελα να μην υπάρχει το κόμμα Κασιδιάρη, να μην υπάρχει το αυγό του φιδιού, αλλά αυτά παθαίνουμε μετά το 2008. Αλλά δεν είναι ποτέ λύση απέναντι σε κάποιον που θέλει να ακρωτηριάσει τη Δημοκρατία να την ακρωτηριάσεις εσύ εκ μέρους του».

«Εμείς, ως ΜέΡΑ25 καταψηφίσαμε την τροπολογία. Δεν υπάρχει τρόπος να φωτογραφίσεις, να ορίσεις τι σημαίνει ναζισμός, τι σημαίνει ρατσισμός, τι σημαίνει αυτό το όνειδος, το μόρφωμα. Πρέπει να τους συντρίψουμε στις κάλπες, στους μαζικούς χώρους, σε όλες τις γωνιές της κοινωνίας, ειρηνικά, βεβαίως, αλλά πρέπει να εξαφανιστούν, γιατί πρέπει να κερδίσουμε τους ανθρώπους που ρέπουν προς το ναζισμό επειδή έχουν μια οργή μέσα τους για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν, τα οποία δεν μπορούν να τα εκφράσουν αλλιώς».

Να σημειωθεί ότι η δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή, έχει θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας των τελευταίων τροπολογιών στην εκλογική νομοθεσία και παράλληλα ζήτησε να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Ειδικότερα, η κ. Πανταζή κατέθεσε στο Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου υπόμνημα με το οποίο υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικές πολλαπλώς οι τροποποιήσεις στο άρθρο 32 του ΠΔ 26/2012 και εξ αυτού του λόγου υπάρχει αναγκαιότητα μη εφαρμογής της από τον Άρειο Πάγο.

Από την πλευρά του ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλίας Κασιδιάρης, με ανάρτησή του ανέφερε ότι «θα είναι αντιδημοκρατικός τυχόν αποκλεισμός του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ