Πολιτικη & Οικονομια

Γιώργος Σταθάκης: Κρατικοποίηση Εθνικής και ΔΕΗ - Τι είπε για τη φορολογία των επιχειρήσεων

Οι προτάσεις του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Σταθάκης
© Nikos Libertas / SOOC

Ο Γιώργος Σταθάκης μίλησε στο podcast ΒΑΒΕΛ για τις βασικές προτάσεις του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό

Για τις προτάσεις του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε ο Γιώργος Σταθάκης κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για φόρο 10%-15% σε μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ και κρατικοποιήσεις.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής, μιλώντας στο podcast ΒΑΒΕΛ, έκανε λόγο για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας και για αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα, προτάσεις που χαρακτήρισε βασικές στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος.

«Η θέση μας για τις τράπεζες είναι πολύ απλή. Πρέπει να γίνουμε κανονικοί μέτοχοι. Και όχι μέτοχοι μειωμένων δικαιωμάτων. Αυτό έχει τελειώσει. Άρα οι μετοχές αυτές θα αποκτήσουν τα πλήρη δικαιώματα, όπως και των ιδιωτών μετόχων και θα έχουν τον λόγο που τους αναλογεί ως μέτοχοι», τόνισε.

Για τη φορολογία των επιχειρήσεων, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι «εμείς έχουμε δεσμευτεί μόνο για ένα πράγμα. Εξαιρούμε τους μικρομετόχους και λέμε, τα μερίσματα άνω των 50 χιλιάδων ευρώ θα έχουν υψηλότερη φορολογία. 10%-15%, δεν ξέρω. Αυτή είναι η βασική μας πρόταση».

Αναφερόμενος στην ΔΕΗ, υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένας δημόσιος πυλώνας ενέργειας. «Ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό να γίνει με σταδιακή απόκτηση ποσοστών μέσω εταιρειών που το δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών όπως ο ΑΔΜΗΕ». Επιπλέον τόνισε την ανάγκη «όλες οι υποδομές ενέργειας να περάσουν στα κρατικά χέρια».

Για την ακρίβεια και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «η μείωση ενός φόρου μόνο δεν αρκεί» και πρόσθεσε: «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πάμε από το 13% στο 6% για τα πολύ βασικά αγαθά που πρέπει να έχει ένα νοικοκυριό».

Στη συνέχεια ανέφερε πως «εάν δεν υπάρχει μηχανισμός επιτήρησης για το αν μια επιχείρηση εφάρμοσε ή δεν εφάρμοσε τη μείωση, τότε θα πρέπει να βγαίνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και να λέει ότι "τη μείωση του φόρου την πραγματοποίησαν 10 εταιρείες και άλλες 10 δεν την πραγματοποίησαν". Αν θέλει κάποιος μπορεί να επιβάλει δεσμευτικότητα, αν δεν θέλει δεσμευτικότητα θα παράγει διαφήμιση και δυσφήμιση για τις εταιρείες που το εφάρμοσαν ή όχι».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.