Πολιτικη & Οικονομια

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 11:00 ο πρωθυπουργός για την προκήρυξη εκλογών

Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες της 21ης Μαΐου - Οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023: Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 11:00 ο πρωθυπουργός για τη διάλυση της Βουλής - Οι περιοδείες Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη.
Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών θα εισηγηθεί κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης © Dimitris Kapantais/SOOC

Εκλογές 2023: Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 11:00 ο πρωθυπουργός για τη διάλυση της Βουλής - Οι περιοδείες Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη.

Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών θα εισηγηθεί κατά τη σημερινή του (στις 11:00 το πρωί) επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα υπογράψουν διά της περιφοράς τη σχετική Πράξη του οργάνου.

Αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη η μετάδοση δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία θα υπογραμμίζει πως η ανάγκη για διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και για οικονομική σταθερότητα, αλλά και το ζητούμενο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας επιβάλλουν τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να θυροκολληθεί στη Βουλή αργότερα το απόγευμα.

Εκλογές 2023: Ξεκινούν οι περιορισμοί στις εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών

Με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή, ξεκινούν αμέσως και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών σε ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 12, για τις απαγορεύσεις των υποψηφίων βουλευτών, οι εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, καθώς και σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, υπό οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπεται, ως εξής:

α. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο μία φορά.

β. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, μέχρι δύο φορές.

γ. Ως εμφανίσεις, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προεκλογικής του δραστηριότητας.

Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι Πρόεδροι ή Αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.
Σχετικά με τον επιτρεπόμενο αριθμό χρήσης πολιτικών γραφείων των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ορίζεται ότι αυτός, ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασής τους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία.

Στον περιορισμό δεν συνυπολογίζεται ένα επιπλέον πολιτικό γραφείο, εφόσον αυτό βρίσκεται εκτός των γεωγραφικών ορίων της εκλογικής περιφέρειας του υποψηφίου βουλευτού, όπως αυτό που παραχωρείται στην Αθήνα από τη Βουλή στους βουλευτές της περιφέρειας. Επίσης, απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψήφιους ή από τρίτους για χάρη των υποψηφίων, ενώ αποσαφηνίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του εκλογικού κέντρου τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών, εφόσον δεν είναι εγκατεστημένα σε ισόγειους χώρους.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης εγκατάστασης, σε ισόγειους χώρους, πολιτικά γραφεία βουλευτών, τα οποία λειτουργούν, συνεχώς από την 31η Δεκεμβρίου 2000 μέχρι και την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών.

Εκλογές 2023: Σπανού-Σκέρτσος υπηρεσιακοί υπουργοί

Εχθές ανακοινώθηκαν και οι δύο υπηρεσιακοί υπουργοί που αλλάζουν λόγω εκλογών. Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού, στη θέση του Μάκη Βορίδη.

Επίσης, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την αρμοδιότητα της δημόσιας ενημέρωσης για την πορεία του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνει ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στη θέση του έως σήμερα Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Η έως σήμερα αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναλαμβάνει τη θέση Συμβούλου σε Διεθνή Θέματα και Σχέσεις με Διεθνή ΜΜΕ.

Ανεβάζουν στροφές τα κόμματα - Περιοδείες Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει επίσημα την προεκλογική περίοδο από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη. Μετά την επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα αναχωρήσει για τα Χανιά. Εκεί, το απόγευμα θα επισκεφθεί το πρώην Στρατόπεδο «Ταξίαρχου Δημητρίου Μαρκόπουλου» το οποίο παραχωρείται στο Δήμο Χανίων προς αξιοποίηση. Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ανοικτή ομιλία στην πλατεία Γ. Κατεχάκη, στο Παλαιό Λιμάνι Χανίων. Την Κυριακή 23 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης το πρωί θα επισκεφθεί την Αργυρούπολη Ρεθύμνου και το Ρέθυμνο. Στη συνέχεια, θα παραστεί στην εκδήλωση της υπογραφής της σύμβασης του έργου ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, που επέστρεψε χθες από το Βερολίνο όπου συνάντησε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, θα περιοδεύσει σήμερα στα Νέα Μουδανιά. Στις 10:30 θα περπατήσει στην αγορά και στις 18:30 θα μιλήσει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού επιχείρησε να μαζέψει τα περί κυβέρνησης ηττημένων μετά τις παρεμβάσεις Τσακαλώτου-Δραγασάκη, επιμένει στην λογική της προοδευτικής διακυβέρνησης και ζητά από τους πολίτες να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Δηλώνει δε ότι θα κάνει κυβέρνηση με όλους «πλην ΝΔ και ακροδεξιάς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου θα περιοδεύσει στην Καρδίτσα όπου θα απευθύνει ομιλία.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη στρατηγική «ούτε Τσίπρας-ούτε Μητσοτάκης» επιδιώκοντας «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με βάση δέκα προγραμματικά σημεία σύγκλισης και πρωθυπουργό που θα προκύψει από διαβούλευση με το κόμμα που θα συμφωνήσει. Αποκλείει επίσης τη συγκυβέρνηση με ΜέΡΑ25 και Βαρουφάκη,

Την Παρασκευή, μιλώντας στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τον ελληνικό λαό «να πάρει μια γενναία απόφαση Αλλαγής, για να αλλάξει σελίδα η χώρα και να πάμε σε μια εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας» και ζήτησε από την Δημοκρατική Παράταξη «να στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτά τα δύο συστήματα εξουσίας, που περιφρονούν το δημόσιο συμφέρον και τον ελληνικό λαό». Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι «στις 21 Μαΐου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην όχθη των νικητών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία ταπεινωμένοι στην όχθη των ηττημένων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ