Πολιτικη & Οικονομια

Επίσημο: Το Σάββατο στις 11:00 η συνάντηση Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου για την προκήρυξη των εκλογών

Σε προεκλογικούς ρυθμούς η χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Κυριάκος Μητσοτάκης
© Dimitris Kapantais / SOOC

Εκλογές 2023: Το Σάββατο η συνάντηση του Μητσοτάκη με τη Σακελλαροπούλου - Ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος

Το πρωί του Σαββάτου (22.04), στις 11:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών 2023.

Στη συνάντησή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει το σχετικό διάταγμα, το οποίο θα θυροκολληθεί στο περιστύλιο. Με τη θυροκόλλησή του ξεκινά αμέσως η προεκλογική περίοδος.

Ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του στην Κέρκυρα, είχε προαναγγείλει το κλείσιμο της Βουλής, αναφέροντας ότι «η προεκλογική περίοδος ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο».

«Βρισκόμαστε, ουσιαστικά, μία μέρα πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Αύριο θα πάω στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα εισηγηθώ τη διάλυση της Βουλής, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε εκλογές την 21η Μαΐου», ανέφερε, σήμερα, Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με πολίτες στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, όπου μετέβη στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Αργολίδα, Αρκαδία και Μεσσηνία.

Ξεκινούν οι περιορισμοί στις εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών

Με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή, ξεκινούν αμέσως και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών σε ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 12, για τις απαγορεύσεις των υποψηφίων βουλευτών, οι εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, καθώς και σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, υπό οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπεται, ως εξής:

α. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο μία φορά.

β. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, μέχρι δύο φορές.

γ. Ως εμφανίσεις, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προεκλογικής του δραστηριότητας.

Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι Πρόεδροι ή Αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.
Σχετικά με τον επιτρεπόμενο αριθμό χρήσης πολιτικών γραφείων των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ορίζεται ότι αυτός, ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασής τους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία.

Στον περιορισμό δεν συνυπολογίζεται ένα επιπλέον πολιτικό γραφείο, εφόσον αυτό βρίσκεται εκτός των γεωγραφικών ορίων της εκλογικής περιφέρειας του υποψηφίου βουλευτού, όπως αυτό που παραχωρείται στην Αθήνα από τη Βουλή στους βουλευτές της περιφέρειας. Επίσης, απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψήφιους ή από τρίτους για χάρη των υποψηφίων, ενώ αποσαφηνίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του εκλογικού κέντρου τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών, εφόσον δεν είναι εγκατεστημένα σε ισόγειους χώρους.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης εγκατάστασης, σε ισόγειους χώρους, πολιτικά γραφεία βουλευτών, τα οποία λειτουργούν, συνεχώς από την 31η Δεκεμβρίου 2000 μέχρι και την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου
Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου

Οι πολίτες που, δικαιολογημένα ή όχι, θέλγονται από τις σειρήνες των ακραίων εθνικιστικών ρητορικών καλό είναι να θυμούνται ότι καμία ελευθερία και κανένα δικαίωμα δεν είναι οριστικά κεκτημένα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.