- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τασούλας: Το Σύνταγμα και το δημοκρατικό φρόνημα του λαού αποτελούν την ασπίδα της Δημοκρατίας
Το μήνυμα του προέδρου της Βουλής για την επέτειο του πραξικοπήματος
Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967: Το μήνυμα του Κωνσταντίνου Τασούλα για τα 56 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας
Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, με αφορμή τη συμπλήρωση 56 ετών από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.
«Η σημερινή θλιβερή και οδυνηρή επέτειος επιβολής της δικτατορίας, της 21ης Απριλίου 1967, αντιπαρατίθεται με το ξεκίνημα της κορυφαίας δημοκρατικής λειτουργίας, που είναι η προσφυγή στο λαό, οι εκλογές, προκειμένου στις 21 Μαΐου να εκφραστεί η ελεύθερη και ανόθευτη λαϊκή θέληση προς εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας», τόνισε.
Και συμπλήρωσε: «Μετά τη δοκιμασία της επταετούς δικτατορίας η χώρα μας υπό το θεσμικό και πολιτικό καθεστώς του Συντάγματος του 1975, που φέρει τη σφραγίδα του ηγέτη που πρωτοστάτησε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, Κωνσταντίνου Καραμανλή, έχει βιώσει την πλέον παρατεταμένη και τη σταθερότερη δημοκρατική διακυβέρνηση, στην πολυκύμαντη συνταγματική ιστορία της. Και είναι η τήρηση αυτού του Συντάγματος συνδυαζόμενη με το δημοκρατικό φρόνημα του κυρίαρχου λαού, που εξακολουθούν να αποτελούν σήμερα την ασφαλέστερη ασπίδα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας, του μόνου πολιτεύματος, στο οποίο ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελεί θεμελιώδη και απαράβατη αρχή».
Όπως σημείωσε ο κ. Τασούλας «η εμπειρία της δικτατορίας και των τραγικών συνεπειών της για το έθνος μας, αλλά και για τη χώρα μας, περιγράφονται παραστατικά και προφητικά από τη περίφημη δήλωση εναντίον της, του Γιώργου Σεφέρη στις 28/3/1969:
«Κλείνουν δυὸ χρόνια ποὺ μᾶς ἔχει ἐπιβληθεῖ ἕνα καθεστὼς ὁλωσδιόλου ἀντίθετο μὲ τὰ ἰδεώδη γιὰ τὰ ὁποῖα πολέμησε ὁ κόσμος μας καὶ τόσο περίλαμπρα ὁ λαός μας στὸν τελευταῖο παγκόσμιο πόλεμο…Ὅλοι πιὰ τὸ διδάχτηκαν καὶ τὸ ξέρουν πὼς στὶς δικτατορικὲς καταστάσεις ἡ ἀρχὴ μπορεῖ νὰ μοιάζει εὔκολη, ὅμως ἡ τραγωδία περιμένει ἀναπότρεπτη στὸ τέλος. Τὸ δράμα αὐτοῦ τοῦ τέλους μᾶς βασανίζει, συνειδητὰ ἢ ἀσυνείδητα, ὅπως στοὺς παμπάλαιους χοροὺς τοῦ Αἰσχύλου. Ὅσο μένει ἡ ἀνωμαλία, τόσο προχωρεῖ τὸ κακό. Εἶμαι ἕνας ἄνθρωπος χωρὶς κανένα ἀπολύτως πολιτικὸ δεσμὸ καί, μπορῶ νὰ τὸ πῶ, μιλῶ χωρὶς φόβο καὶ χωρὶς πάθος. Βλέπω μπροστά μου τὸν γκρεμὸ ὅπου μᾶς ὁδηγεῖ ἡ καταπίεση ποὺ κάλυψε τὸν τόπο. Αὐτὴ ἡ ἀνωμαλία πρέπει νὰ σταματήσει. Εἶναι ἐθνικὴ ἐπιταγή».
Σήμερα, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής «56 χρόνια μετά, η Δημοκρατία μας δεν είναι μόνο πολύχρονη, αλλά και μαχόμενη, όρθια. Βιώνεται και μέσα από τις Συνταγματικές διαδικασίες των εκλογών και κατοχυρώνεται τελικά όπως πάντα, μέσα από την πολυφωνία, που όμως δεν ανέχεται καμία αντιδημοκρατική παραφωνία. Και αν για τον Σεφέρη η πτώση της δικτατορίας ήταν εθνική επιταγή, σήμερα εθνική επιταγή παραμένει η αδιατάρακτη συνέχιση της δημιουργικής πορείας της χώρας συνταγματικά, κοινοβουλευτικά, δημοκρατικά!».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νεότεροι ψηφοφόροι μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία με διαφορετικές εμπειρίες, αξίες και τρόπους ενημέρωσης
Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΑΤ
Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια
Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο, με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα
Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου των τελευταίων 7 ετών και κριτική στην αντιπολίτευση
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.