Πολιτικη & Οικονομια

Σε επίσημη προεκλογική περίοδο από το Σάββατο

Το κλείσιμο της Βουλής και τα ψηφοδέλτια Επικρατείας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τραγωδία των Τεμπών, το δίλημμα της διακυβέρνησης, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Εκλογές 2023: Σε επίσημη προεκλογική περίοδο από το Σάββατο - Το κλείσιμο της Βουλής και τα ψηφοδέλτια Επικρατείας

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Βουλής, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται το Σάββατο 22 Απριλίου να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημόκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου.

Την ίδια μέρα, θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΗ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου, θα θυροκολληθεί στη Βουλή των Ελλήνων και κάπως έτσι, θα ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Καθ' όλη την πρώτη προεκλογική περίοδο, στον πρωθυπουργικό θώκο θα παραμείνει τυπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας και οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης. Από αυτούς εξαιρείται ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, που θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό, για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αντικατασταθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με πιθανότερο διάδοχό του τον Άκη Σκέρτσο.

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στα ψηφοδέλτια Επικρατείας

Την ίδια ώρα αναμένεται η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, αναμένεται η ανακοίνωση του ψηφοδέλτιου Επικρατείας αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών. Όπως έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αυξημένη η συμμετοχή των γυναικών. Ακόμα, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από την κυβέρνηση αναμένεται να είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης. Τέλος, αρκετά πιθανή θεωρείται μια υποψηφιότητα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα.

Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, ισόποση αναμένεται η συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας αναμένεται να είναι υποψήφιος ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης ενώ θέση θα έχει και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου. Δύο ονόματα που ακούγονται έντονα είναι και αυτά του καθηγητή Όθωνα Ηλιόπουλου και της Λούκας Κατσέλη.

Τέλος, αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήδη ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του παλαίμαχου διεθνή τερματοφύλακα Νίκου Σαργκάνη. Δεδομένο θεωρείται πως στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη θα έχουν θέση εκεί όπως ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού Παναγιώτης Δουδώνης και ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Μάντζος. Αρκετά πιθανό είναι από τους απόδημους να συμμετάσχει η δικηγόρος Έλενα Χρονοπούλου.

Τα ορόσημα της επόμενης περιόδου

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου με το σύστημα της απλής αναλογικής, πιθανό είναι η Βουλή των Ελλήνων να ανοίξει έστω και για μία ή δύο ημέρες, στις 31 Μαΐου ή 2 Ιουνίου, προκειμένου να γίνουν η ορκωμοσία των βουλευτών που θα έχουν εκλεγεί και αυθημερόν η εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Θα γίνει πιθανότατα, δηλαδή, για δεύτερη φορά στη μεταπολιτευτική κοινοβουλευτική μας ιστορία, μία ολόκληρη Κοινοβουλευτική Περίοδο (της ΙΘ’) για μία ημέρα.

Να σημειωθεί πως την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών καλώντας διαδοχικά τους τρεις πρώτους σε κοινοβουλευτική δύναμη αρχηγούς κομμάτων.

Τότε, ο κάθε πολιτικός αρχηγός έχει τη δυνατότητα να κρατήσει έως και τρεις ημέρες την εντολή, προκειμένου να διαβουλευτεί με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για το εάν μπορούν να συμπτύξουν κυβέρνηση, δηλαδή να λάβουν 151 θετικές ψήφους από την Ολομέλεια. Ο καθένας από τους τρεις αρχηγούς, βέβαια, μπορεί κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο αυτομάτως να παραδώσει την εντολή θεωρώντας ότι η επίτευξη πλειοψηφίας από εκείνον είναι αδύνατη.

Η περίπτωση των δεύτερων εκλογών

Στην περίπτωση που στηθούν δεύτερες κάλπες, θα αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, που αναμένεται να είναι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ως ο αρχαιότερος των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Ακόμα, θα υπάρχουν υπηρεσιακοί υπουργοί τουλάχιστον σε εκείνα τα υπουργεία που εμπλέκονται με τη διεξαγωγή των εκλογών.

Να σημειωθεί, τέλος, πως το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές θα είναι η αυξημένη αναλογική και η εκλογή των βουλευτών θα γίνει με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ