Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 6 - 12 Απριλίου 2023

2,5 κιλά είναι το στέμμα το οποίο θα φορέσει ο Βασιλιάς Κάρολος ο Γ της Αγγλίας κατά την ενθρόνισή του

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 867
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασιλιάς Κάρολος Γ'
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Τα νέα της εβδομάδας 6 - 12 Απριλίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

5 μέλη απαρτίζουν την αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου υπό τον πρόεδρο Χρήστο Τζανερίκο, η οποία θα ήταν αρμόδια να αποφασίσει για το αν το κόμμα Κασιδιάρη θα έχει το δικαίωμα να κατέβει στις εκλογές. Ο πρόεδρος με δήλωσή του κατήγγειλε την κυβέρνηση για «δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος». Ήτοι θα αποφάσιζε πρακτικά και ουσιαστικά μόνος του. Θα τον ειδοποιούσαμε, αλλά παραιτήθηκε μετά την κατακραυγή συνταγματολόγων και πολιτικών.


27.579 αιτήσεις για ψήφο από το εξωτερικό κατατέθηκαν μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας.

19.887 εγκρίθηκαν, ενώ απορρίφθηκαν 4.680. Υπό έλεγχο ήταν ακόμα 3.012 αιτήσεις. Φυσικά δόθηκε παράταση.


400 εκατ. δολάρια (370 εκατ. ευρώ)  είναι το κόστος για την αγορά αντιαρματικών πυραύλων Spike από το Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας.


177.000 προπαραγγελίες σε μόλις 21 ημέρες, από τότε δηλαδή που ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητα του T10X στο κοινό της χώρας, έχει δεχθεί η τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Togg, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας. Προς όποιον Τούρκο δημοσιογράφο θέλει να αμφισβητήσει το νούμερο, η στήλη εύχεται καλό κουράγιο και καλή πατρίδα σύντροφε.

45.000 ευρώ είναι το κόστος της βασικής έκδοσης του Togg, γεγονός που το καθιστά εντελώς απαγορευτικό για τον μέσο πολίτη στην Τουρκία. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ήταν ο πρώτος ηγέτης ξένου κράτους που παρέλαβε το τούρκικης εξέλιξης και κατασκευής T10X. Πέσαμε από τα σύννεφα με την επιλογή του Αλίγιεφ.

1,8 εκατ. οχήματα θα παράξει το 2023 η Tesla.


57,68% ήταν ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιανουάριο. 

121,62% ήταν το ανεπίσημο αλλά προφανώς πιο ρεαλιστικό μέγεθος.


4,6% ήταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, έναντι της αύξησης 8,9% που είχε καταγράψει την ίδια περίοδο πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο ο Δείκτης είχε τρέξει με ρυθμό 6,1%.

5,2% αύξηση κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Φεβρουαρίου 2023 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 5,8%.


184,5 ευρώ στοιχίζει στην Ελλάδα το καλάθι που έφτιαξε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με στόχο τη σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

45 συνολικά κατηγορίες προϊόντων συμπεριελήφθησαν στο καλάθι και οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

3% ακριβότερο είναι το καλάθι στην Ισπανία, και κοστίζει 190,3 ευρώ.

18% ακριβότερο είναι το καλάθι στη Γαλλία και κοστίζει 218, 1 ευρώ.

185,2 ευρώ στοιχίζει το καλάθι στην Πορτογαλία, το ίδιο δηλαδή με την Ελλάδα.

154,94 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) στοίχιζε το ίδιο καλάθι στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022. Τώρα δηλαδή είναι 0,29% φθηνότερο.

1,95% ακριβότερο είναι τώρα το καλάθι στην Ισπανία, σε σχέση πάντα με τον περασμένο Δεκέμβριο. «Η Ισπανία μειώνει το ΦΠΑ και εδώ η κυβέρνηση εξαπατά τους πολίτες με το market pass» ήταν η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Δεκεμβρίου.


250.000 επιβάτες αναμένεται να φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά για το Πάσχα.

100% πληρότητα έχουν τα περισσότερα δρομολόγια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

70% έως 90% είναι η πληρότητα στους περισσότερους παραδοσιακούς προορισμούς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

7% μεγαλύτερος από πέρυσι (χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών) είναι ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων στα συστήματα αεροπορικών εταιρειών για τη θερινή σεζόν 2023, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο.


2,4 δισ. ευρώ σε μερίσματα, που είναι και το υψηλότερο από το 2009 (δηλαδή το τελευταίο έτος πριν αρχίσει η μεγάλη οικονομική κρίση) αναμένεται να μοιράσουν φέτος οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

4,57 δισ. ευρώ κέρδη προ φόρων εμφάνισαν οι ελληνικές τράπεζες το 2022, έναντι ζημίας 4,44 δισ. ευρώ το 2021. Θα μπορούσαν να μειώσουν λίγο την κερδοφορία και να εξορθολογίσουν –έστω και λίγο– τις θεοπάλαβες χρεώσεις τους.


2,5 κιλά είναι το στέμμα το οποίο θα φορέσει ο Βασιλιάς Κάρολος ο Γ της Αγγλίας κατά την ενθρόνισή του στις 6 Μαΐου στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Επίσης θα φορέσει το δαχτυλίδι με τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου, ενώ στη πομπή που θα ακολουθήσει θα κρατά ένα σκήπτρο και μια σφαίρα που αντιπροσωπεύει τη θρησκευτική εξουσία.

2.000 άτομα έχουν προσκληθεί στην τελετή, αριθμός που χαρακτηρίζεται ως μικρός.

260 ετών είναι η ολόχρυση άμαξα με την οποία θα επιστρέψει το βασιλικό ζεύγος, από το Αβαείο στο παλάτι. Η Ελισάβετ πάντως την είχε χαρακτηρίσει «ιδιαίτερα άβολη». Ο βασιλιάς θα μεταβεί στο Αβαείο με υπερσύγχρονη ηλεκτροκίνητη άμαξα με κλιματισμό και ηλεκτρικά παράθυρα. 


Verba volant

Γιάννης Ραγκούσης   

«Ιδού τα αποτελέσματα της άθλιας δημοσιογραφικής στοχοποίησης των παιδιών μου! Πριν λίγο, κατατρομαγμένη η μικρή μου κόρη, που βρισκόταν μέσα στο σπίτι στην Πάρο, με ειδοποίησε ότι δύο άγνωστοι με φωτογραφικές μηχανές παραβίασαν την εξώπορτα και μπήκαν μέσα. Ειδοποιήσαμε αστυνομία».
Ο τομεάρχης διαφάνειας μάς ενημερώνει ότι η κόρη του τρόμαξε από τους παπαράτσι. Φρικτό το συναίσθημα. Χίλιες φορές καλύτερα τα τρικάκια και οι βαριοπούλες του Ρουβίκωνα, τον οποίο ουδέποτε κατήγγειλε το κόμμα του για επιθέσεις σε σπίτια πολιτικών του αντιπάλων. 

Ευρυπίδης Στυλιανίδης 

«Ένα ταξίδι χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα. Καλή Ανάσταση».
Το πασχαλινό μήνυμα του ακρίτα βουλευτή εντάσσεται στην κατηγορία των motivational memes. Ακόμη και αν ποτέ αποτύγχανε να εκλεγεί, θα ανοίγονταν μπροστά του μια λαμπρή καριέρα ως life coach.

Δέσποινα Μοίρου  

«Υπήρξα ζευγάρι με τον Τζακ Νίκολσον».
Φυσικά ο έρως χρόνια δεν κοιτά αλλά η εξομολόγηση της απόλυτης Ελληνίδας σταρ έχει κενά. Μεγαλύτερα μάλιστα από τα κενά στη μνήμη του τεράστιου Νίκολσον, ο οποίος από το 2013 ήδη έπασχε από Αλτσχάιμερ, οπότε δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τον ισχυρισμό.

Μάριος Κατσής  

«Όταν το μείζον είναι η πτώση του καθεστώτος Μητσοτάκη, του κράτους ΙΧ  και η αποκατάσταση των θεσμών της Δημοκρατίας, οφείλεις να εκφράσεις όλους τους αντικαθεστωτικούς δημοκράτες. Το προοδευτικό-αριστερό πρόσημο βασίζεται στο πρόγραμμα όχι στα πρόσωπα. #Αντωναρος #εκλογες2023».
Στιβαρή η τοποθέτηση του βουλευτή. Την ίδια ώρα ο Ευάγγελος αποδείκνυε τη δημοκρατικότητά του τουιτάροντας σε άπταιστα πολακικά: «Τα ακροδεξιά χουντόμουτρα της Νέας Δημοκρατίας προτιμούν τον μονόλογο, χαρακτηριστικό της ιδεολογίας τους: “Αποφασίζομεν και διατάσσομεν”».

Μαίρη Βυτινάρος   

«Ήμουν έξω μια μέρα και δεν με φλέρταρε κανείς».
Δεν πάει άλλο. Το μοντέλο ζει ένα δράμα. Τι κάνει το κράτος;

Νίκος Παππάς

«Υπήρχαν κάποιοι φίλοι που ήταν θεωρητικά κρατούμενοι, κατηγορούμενοι για τρομοκρατικές επιθέσεις, οργανώσεις κ.λπ.».
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων μιλά για τον τρόπο που φτιάχτηκε το γήπεδο μπάσκετ στον Κορυδαλλό και αρπάζει την ευκαιρία να εξηγήσει τον όρο «θεωρητικά κρατούμενος». Προφανώς δι’ ασήμαντον αφορμή, όπως η τρομοκρατία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ