Πολιτικη & Οικονομια

Δημοσκόπηση Pulse: Τα σενάρια κατανομής των εδρών στην πρώτη κάλπη

Πού κυμαίνεται η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση Pulse: Τα σενάρια κατανομής των εδρών στην πρώτη κάλπη

Στο 5% βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση βρίσκεται στο 31% και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%.

Σε πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η διαφορά για το κυβερνών κόμμα είναι στο 4,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η «ψαλίδα» ανοίγει στις 5,5 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου εάν συνυπολογιστεί η αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων.

Tα σενάρια κατανομής των εδρών

Την ίδια ώρα, στην παράσταση νίκης, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας φτάνει στο 52%, έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα για το ποιον θα ήταν καλύτερο να έχει η χώρα για πρωθυπουργό μετά τις εκλογές, το 36% δηλώνει ότι θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διατηρεί προβάδισμα 9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 25%. Η πρόταση για τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό του Νίκου Ανδρουλάκη που συγκεντρώνει 11%, ενώ «κανένας» απαντά το 24%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται μεταξύ εκείνων που δηλώνουν δεξιοί, κεντροδεξιοί ή κεντρώοι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεγάλο προβάδισμα μεταξύ εκείνων που δηλώνουν κεντροαριστεροί ή αριστεροί. Σημαντικό ποσοστό - 18% - συγκεντρώνει η «πρόταση Ανδρουλάκη» στο κεντρώο και στο κεντροαριστερό ακροατήριο.

Ένας στους πέντε ερωτηθέντες (ποσοστό 22%) απαντά ότι θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία, αν στις εκλογές της 21ης Μαϊου δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ωστόσο, το 36% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πρέπει μεν να γίνει προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει, τότε να γίνουν εκλογές. Ο ένας στους 3 (ποσοστό 33%) δηλώνει ότι θα πρέπει στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας να γίνουν εκλογές το συντομότερο.

Στο σύνολο πάντως, τo 38% των ψηφοφόρων επιλέγει είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το κυβερνών κόμμα, ενώ το 30% επιλέγει αντίστοιχα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχει και ένα 7% που θα επιθυμούσε «μεγάλο συνασπισμό», δηλαδή συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.