Πολιτικη & Οικονομια

Ελληνοτουρκικά: Τριπλό υπουργικό τετ α τετ σε Αντιόχεια και Βρυξέλλες

«Θάλασσα φιλίας το Αιγαίο» στη συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ελληνοτουρκικά: Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ μαζί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Τις ευχαριστίες του προς τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον ελληνικό λαό εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν από κοινού στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

«Ο Ν. Παναγιωτόπουλος από την πρώτη στιγμή μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στάθηκε στο πλευρό μας τόσο με τα μηνύματα που έστειλε όσο και με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε μαζί του» ξεκαθάρισε ο Χ. Ακάρ.

«Ρωτούσε συνεχώς για τις ανάγκες που έχουμε και το πώς μπορούν να βοηθήσουν και πραγματικά ήταν πάρα πολύ σημαντική η στήριξη και η ανοχή που έδειξαν οι Έλληνες μετά τους σεισμούς» πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «μετά από αρκετά χρόνια (σ.σ. η τελευταία επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε το 2002), σήμερα φιλοξενούμε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και την αποστολή του και θέλω να τους ευχαριστήσω» ενώ τόνισε ότι «Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο γείτονες και σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ, εδώ και πάνω από 70 χρόνια και γνωρίζετε ότι υπάρχουν ισχυροί πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των λαών μας».

«Οι δύο χώρες», ανέφερε, «ήταν πάντα αλληλέγγυες σε δύσκολους καιρούς και σήμερα βιώνουμε ένα ακόμα παράδειγμα της αλληλεγγύης αυτής».

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κάλεσε την Τουρκία και πρότεινε βοήθεια μετά την καταστροφή και συνέβαλλε σημαντικά όσον αναφορά τις ανθρωπιστικές βοήθειες όσο και στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης» υπογράμμισε.

«Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τα συλλυπητήριά μου για τις ζωές που χαθήκαν στις 28 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα στο δυστύχημα που συνέβη και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» είπε ο Χ. Ακάρ.

«Εμείς συνεχίζουμε και κάνουμε τις προσπάθειες μας για την περαιτέρω ανάπτυξη και τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και όπως γνωρίζετε και εσείς υπάρχουν κάποια προβλήματα και κάποιες διαφορές. Ελπίζουμε πως Τουρκία και Ελλάδα, δύο πολιτισμένες χώρες, μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές αυτές στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, διπλωματίας και σεβασμού. Πιστεύω πως αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών» επισήμανε.

«Ως δύο γειτονικές χώρες στο Αιγαίο, η Τουρκία μας είναι πολυδιάστατη όπως και οι διαφορές μας. Η επιθυμία μας, η προσμονή μας και η ευχή μας είναι χωρίς να υπάρχει μια καταστροφή να συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση και η θετική ατμόσφαιρα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Με τη δημιουργία περιβάλλοντος μόνιμης συνεργασίας, εμείς θέλουμε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να αποτελέσουν θάλασσα φιλίας. Η βασική επιθυμία μας και η προσμονή μας είναι να ζήσουν εντός ασφαλείας και ηρεμίας οι λαοί και στις δύο πλευρές» συμπλήρωσε ο Χ. Ακάρ.

Σοϊλού: Επίσκεψη - σύμβολο της φιλίας μεταξύ των δυο χωρών

«Η βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα μετά τους φονικούς σεισμούς, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για το γείτονα μας» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατά την επίσκεψή του στις σεισμόπλεικτες περιοχές της Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, μεταξύ άλλων, «είναι μια επίσκεψη φιλίας και στήριξης στους γείτονες μας» και συμπλήρωσε πως «και η Ελλάδα θα βοηθήσει στο βαθμό που μπορεί και σε διεθνές επίπεδο για την στήριξη της Τουρκίας για την ανασυγκρότηση». Αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, είπε: «Για τα μεγάλα θέματα ποτέ δε θα συμφωνήσουμε σε όλα. Δεν πειράζει. Πρέπει να αποφασίσουμε οι κυβερνήσεις μας, να περάσουμε σε μία καλύτερη περίοδο τα επόμενα χρόνια. Θέλω όμως να εστιάσω στα δυο βασικά ζητήματα. Πρώτον στις χιλιάδες απώλειες ζωών, και εδώ θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν. Δεύτερον, στο θετικό μήνυμα για την πολύ μεγάλη προσπάθεια και επιτυχία για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης».

Από την πλευρά του ο κ. Σοϊλού τόνισε πως «ζήσαμε έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς. Έχει επηρεάσει 13.5 εκατ. ανθρώπους. Πάνω από 650.000 κατοικίες, 56.000 κτήρια κατεδαφίστηκαν ή θα κατεδαφιστούν. Πολύ σημαντική η επίσκεψη σας σήμερα. Στις 58 μέρες από σεισμό, έχουμε στήσει 650.000 σκηνές και πάνω από 50.000 κοντέινερ, 20.000 κινητές τουαλέτες και 10.000 μπάνια για ντους», συνεχίζει η ανακοίνωση. Επισήμανε στη συνέχεια πως «πιστεύουμε ότι σε ένα έτος θα έχουμε επουλώσει τις πληγές σε μεγάλο βαθμό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω στο πρόσωπο σας όλη την Ελλάδα για τα σωστικά συνεργεία. Έχετε συμβάλει σημαντικά στις επιχειρήσεις διάσωσης. Μας βοηθήσετε για την προσωρινή στέγαση των ανθρώπων. Εκ μέρους του λαού μας, σας ευχαριστούμε για αυτή τη σημαντική συνεισφορά που κάνετε σε μια δύσκολη περίοδο για εμάς. Και θεωρούμε την σημερινή επίσκεψη ως ένα σημαντικό σύμβολο της φιλίας μεταξύ των δυο χωρών. Χαιρετίζουμε και αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση την ισχυρή βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία».

Ο κ. Μηταράκης, επισκέφθηκε επίσης την Qatar - Türkiye Fraternity Container City, ειδικό σημείο camp για τους σεισμόπληκτους, όπου το Κατάρ έκανε δώρο 10.000 κοντέιντερ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Τέλος, επισκέφτηκε το στρατιωτικό ξενώνα βάσεως Iskenderun, όπου μαζί με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ξεναγήθηκαν από τον υπουργό Εθνική 'Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ και τον υφυπουργό Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατάκλι.

Σύντομο τετ α τετ Δένδια - Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, σύντομη συνάντηση είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση αρχικά συμμετείχε και η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάτσκα, ενώ ακολούθως παρέμειναν οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι είχαν σύντομη συνομιλία.