Πολιτικη & Οικονομια

Καληνύχτα, Ανδρουλάκη!

(Ο Θανάσης Καρτερός αποχαιρετάει ένα «μπουζούκι»)

Γιάννης Μεϊμάρογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου σχολιάζει την επίθεση του Θανάση Καρτερού εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη.

Χρειάστηκε να περάσουν τριάντα χρόνια περίπου από την πρώτη του καληνύχτα, στο ΚΚΕ τότε, για να καληνυχτίσει ο Θανάσης Καρτερός τον Νίκο Ανδρουλάκη αυτή τη φορά. Έχουν μεσολαβήσει βέβαια στο διάστημα αυτό και μερικές «καλημέρες» και μάλιστα μεγαλοπρεπέστατες. Λειτουργώντας ως ο ιδεολογικός βραχίονας του Πολακισμού καλημέρισε τον Πάνο Καμμένο και την παρέα του στην «αναγκαστική» συγκυβέρνηση για την «πρώτη φορά Αριστερά», στη συνέχεια καλημέρισε την κωλοτούμπα του Τσίπρα και τη μνημονιακή περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα τη σοσιαλδημοκρατία και τα (άλλοτε μισητά) στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είδαν το φως το αληθινό της Συριζαϊκής εξουσίας, ακόμα και τον «προοδευτικό» Καραμανλικό συρφετό στα ψηφοδέλτιά του. Έπαιξε με το μπουζούκι του όλες τις λαϊκιστικές πενιές, στην υπηρεσία πάντα του αυτοσκοπού της επανεγκατάστασής του ως διευθυντής στο Μαξίμου.

Τι είναι αυτό που θύμωσε τόσο πολύ τον Καρτερό ώστε να φτάσει στο σημείο να αποκαλέσει «μπουζούκι» και μάλιστα «αναπαλαιωμένο, γυαλισμένο» τον αρχηγό του κόμματος που αποτελεί τη μοναδική ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα να ξανακυβερνήσει ως «δεύτερη φορά Αριστερά»; Σύμφωνα με αυτά που γράφει στο άρθρο του, είναι το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αφήνει ανοιχτό το θέμα της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Το ότι δεν αποδέχτηκε και μάλιστα με ευγνωμοσύνη τον ρόλο του «προοδευτικού» Καμμένου, όπως έκαναν άλλα ιστορικά στελέχη της δημοκρατικής παράταξής που, αφού κυβέρνησαν ως υπουργοί τη χώρα επί δεκαετίες, μιλάνε τώρα για την καταστροφή της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Τον εξοργίζει ακόμα το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα κεντροαριστεροί που δεν ανέβηκαν στις γέφυρες της συμμαχίας με τον χυδαίο λαϊκισμό που, όπως αποδείχτηκε και στο φιάσκο της «διαγραφής Πολάκη», κάνει απόλυτο κουμάντο στην Κουμουνδούρου.

Αποφασίζοντας να κόψει κάθε δεσμό με το «μπουζούκι», ο Καρτερός επισημοποιεί δημόσια τη νέα γραμμή που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πολιτικός, και όχι μόνο, εκβιασμός είναι σαφής. Αφού δεν έρχεστε όλα μαζί τα «πνευστά, έγχορδα και κρουστά του ΠΑΣΟΚ της εποχής των ισχνών αγελάδων» όπως αποκαλεί περιφρονητικά τα στελέχη που δεν προσχώρησαν στην «προοδευτική συμμαχία», θα σημάνουμε γενική «αντιδεξιά» έφοδο στις γραμμές σας. Το σχέδιο «Pasokification» δηλαδή της «εξαέρωσης» του ΠΑΣΟΚ, όπως γράφει ο αρθρογράφος της Αυγής, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Ξεχνάει βέβαια ότι η «εξαέρωση» αυτή έγινε όταν η δημοκρατική παράταξη έβαζε πλάτη για τη σωτηρία της χώρας, όταν ο ίδιος και η «πρώτη φορά Αριστερά» ρίσκαραν την πτώχευση και την έξοδό της από την Ενωμένη Ευρώπη.

Ουσιαστικά, αυτό που κάνει έξαλλο τον Καρτερό δεν είναι ότι ο Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της αυτόνομης πορείας που εξαγγέλλει, μιλάει για υπό όρους προγραμματική σύγκλιση και με τη Νέα Δημοκρατία, «βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι», όπως γράφει, τον Τσίπρα με τον Μητσοτάκη. Αυτό που κυρίως τον ενοχλεί είναι η καθημερινή διαπίστωση ότι τα περιθώρια για προγραμματική σύγκλιση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν στενέψει. Η απόσταση θέσεων που χωρίζει τα δύο κόμματα διευρύνεται. Εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αμυντικές συμφωνίες της χώρας, τον φράχτη στον Έβρο κλπ. Βλέπει ακόμα ότι η επιχείρηση υιοθέτησης του Νίκου Ανδρουλάκη στο θέμα των υποκλοπών δεν βρήκε αποδέκτη, κι ακόμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει «εδραιωθεί» στη θέση του παρατηρητή των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών χωρίς προοπτικές αναβάθμισης.

Αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο τον Θανάση Καρτερό είναι αυτό που διαβάζει σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όσο «στημένες» κι αν λέει ότι είναι. Ότι δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία των «γερμανοτσολιάδων» της δημοκρατικής παράταξης δεν διανοείται να συμμετάσχει σε μια συγκυβέρνηση με τον «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία» και όλους όσους έπαιξαν την τύχη της χώρας κορώνα-γράμματα για να ικανοποιήσουν την εξουσιομανία τους. Η επαγωγική σκέψη που χρησιμοποιεί ο Καρτερός για να αποδείξει ότι «ο αστυφύλακας (Ανδρουλάκης) είναι μπουζούκι» είναι μια ακόμα απόδειξη των μεθόδων που θα χρησιμοποιήσουν κάποιοι προκειμένου να ξανακυβερνήσουν. Σε αυτούς τους εκβιασμούς, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να πει οριστικά τη δική της καληνύχτα.