Πολιτικη & Οικονομια

Φορολογία: Οι σύντροφοι απειλούν ξανά τη μεσαία τάξη

Αυτό θα είναι μόνο η αρχή της περαιτέρω υπερφορολόγησης

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «καθιέρωση των 10.000 ως ενιαίο αφορολόγητο για όλες τις πηγές εισοδήματος».

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «καθιέρωση των 10.000 ως ενιαίο αφορολόγητο για όλες τις πηγές εισοδήματος».

Δεν ξέρω γιατί στη Νέα τη Δημοκρατία φρίκαραν τόσο όταν ο Δραγασάκης είπε ότι το 800.000 ως αφορολόγητο όριο για γονική παροχή είναι υψηλό. Υποψιάζομαι ότι έχει να κάνει με δικά τους θέματα και τις δικές τους περιουσίες αλλά τους διαβεβαιώνω ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων αυτής της χώρας δεν μπορεί να μεταβιβάσει τίποτα που η αξία του όχι μόνο να ξεπερνά αλλά ακόμα και να πλησιάζει τις 800.000 (που αν μιλάμε για ακίνητα σημαίνει πραγματική αξία αρκετά πάνω από 1.000.000) σε κανένα παιδί. Η απειλή της μείωσης του ύψους του συγκεκριμένου αφορολόγητου ελάχιστους απασχολεί και κατά πάσα πιθανότητα πολύ περισσότερους βρίσκει σύμφωνους.

Αν στη Νέα τη Δημοκρατία θέλουν να δείξουν το πόσο απειλητικό είναι γι’ αυτό το αφηρημένο σύνολο (το οποίο πολύ πονηρά κανείς δεν ορίζει) που ονομάζεται «μεσαία τάξη» το ενδεχόμενο μιας Δεύτερης Φοράς Αριστεράς ας αφήσουν τα βάσανα των εκατομμυριούχων κι ας ασχοληθούν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «καθιέρωση των 10.000 ως ενιαίο αφορολόγητο για όλες τις πηγές εισοδήματος» (σε εισαγωγικά γιατί έτσι ακριβώς το άκουσα από τον σύντροφο Χαρίτση).

Γιατί αυτή η πρόταση είναι στ’ αλήθεια απειλητική για τη «μεσαία τάξη» ή τουλάχιστον για εκείνη τη μερίδα της μεσαίας τάξης που δεν μπορεί ή δεν θέλει να κρύψει εισοδήματα. Όχι επειδή από μόνη της είναι φοβερά επιβαρυντική, αλλά επειδή δείχνει την πρόθεση των συντρόφων να ξαναβάλουν στο στόχαστρο αυτή ακριβώς τη μερίδα. Την πιο αδικημένη της χώρας.  

Αρκεί να σας θυμίσω ότι το 60% των Ελλήνων που φορολογούνται δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Για όποιον δεν είναι κάτοικος εξωτερικού αυτό το ποσοστό προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, το «δηλώνω» δεν έχει σχέση με το «έχω», αλλά το κράτος φορολογεί, παρέχει υπηρεσίες και μοιράζει επιδόματα με βάση αυτή τη δήλωση (αν π.χ. αναρωτιέστε γιατί στον δημοτικό παιδικό σταθμό, στον οποίο λαμβάνονται υπ’ όψιν και εισοδηματικά κριτήρια, δεν υπάρχει θέση για το δικό σας παιδί να σας πω ότι μάλλον δεν είναι επειδή είστε από τους πλούσιους της περιοχής αλλά μάλλον επειδή είστε από τα κορόιδα της περιοχής που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κρύψουν εισοδήματα).   

Η πρόταση λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη φορολογική απαλλαγή των εισοδημάτων του 60% του πληθυσμού αναγνωρίζει ως θεμιτό και ενισχύει ακόμα περισσότερο το, έτσι κι αλλιώς δυσανάλογο, βάρος στο 40% των πολιτών.

Προφανώς αυτό θα είναι μόνο η αρχή της περαιτέρω υπερφορολόγησης όσων δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 10.000 (οι οποίοι ήδη σηκώνουν σχεδόν όλο το βάρος της φορολογίας). Δηλαδή της ληστείας της οποίας δράστης είναι λιγότερο το κράτος και περισσότερο οι συμπολίτες που κρύβουν εισόδημα (το κράτος είναι μάλλον ένας πολύτιμος συνεργός).

Αν λοιπόν θέλουν στη ΝΔ να τρομάξουν τους πιθανούς ψηφοφόρους τους με το  ενδεχόμενο μιας ΔΦΑ ας σταματήσουν να σοκάρονται (τουλάχιστον δημοσίως) με τα όσα είπε ο Δραγασάκης για τις μεταβιβάσεις κι ας εξηγήσουν σε όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 10.000 επειδή δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, τι προθέσεις δείχνει η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη «μεσαία τάξη». 

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ έχω κουραστεί να πληρώνω πάνω από το μισό των χρημάτων που αξίζει η εργασία μου (και τα οποία είναι η αμοιβή μου)* για να φροντίζω και συμπολίτες που βγάζουν περισσότερα λεφτά από μένα. Δεν το αντέχω άλλο. Και τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να το υποστώ σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμο. Το ότι είμαι ένα από τα κορόιδα που σέρνουν το κάρο στο οποιο αναπαυτικά αράζουν και συμπολίτες πιο δυνατοί από εμένα είναι ήδη αρκετά εξοργιστικό. Τους παρακαλώ να μη μου το κάνουν χειρότερο. Και μπράβο τους.   

*αν είστε μισθωτός, πέρα από τις κρατήσεις και τον φόρο που ενδεχομένως πληρώνετε, στην φορολογία σας πρέπει να υπολογίζετε τις εισφορές σας (αφού το σύστημα δεν είναι ανταποδοτικό στην πραγματικότητα πρόκειται για φόρους και όχι για κρατήσεις) αλλά και τις εισφορές του εργοδότη σας αφού και αυτές συμπεριλαμβάνονται στο ποσό που προσφέρει για να εργάζεστε γι’ αυτόν. Μετά θα προσθέσετε και τον ΦΠΑ που πληρώνετε κάθε φορά που αγοράζετε κάτι. Ναι, είναι μεγάλο ποσό και για πολλούς από εσάς σημαίνει φορολόγηση Σουηδίας και παροχές-υπηρεσίες Ελλάδας.

ΥΓ – Μόλις έμαθα ότι η συντρόφισσα Τζάκρη δήλωσε ότι η ΔΦΑ θα βάλει πλαφόν 5% στα κέρδη των μεγαλύτερων τραπεζών, εταιρειών ενέργειας και διυλιστηρίων. Τελικά πιο πιθανό είναι να μας πεθάνουν στα γέλια και όχι στη φορολόγηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ