Πολιτικη & Οικονομια

Goldman Sachs: Πιθανό η Ελλάδα να πάρει την επενδυτική βαθμίδα από τη Standard & Poor's στις 21 Απριλίου

Αυξημένες οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Goldman Sachs
© EPA/JUSTIN LANE

Goldman Sachs - Ελλάδα - Επενδυτική βαθμίδα από Standard & Poor's - Στις 21 Απριλίου η ημερομηνία «κλειδί»

H Goldman Sachs δεν αποκλείει η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors να γίνει στις 21 Απριλίου. 

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική λόγω της αύξησης των δανείων στην πραγματική οικονομία, η οποία συνέβαλε στην αύξηση των επενδύσεων κατά 14,7% το 2022.

Τα δάνεια αυξήθηκαν σημαντικά το 2022 για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Επίσης, οι επενδύσεις αναμένεται να στηριχθούν και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ και είναι διαθέσιμοι έως το 2026.

Παράλληλα, κάνει την πρόβλεψει ότι η ελληνική οικονομία έχει ισχυρές βάσεις και θα βγει αλώβητη από την πρόσφατη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα.

«Αν δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις πέρα από ό,τι αναμένουμε, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των δανείων στον ιδιωτικό τομέα, τη συνεχή ανάκαμψη των επενδύσεων και τη βελτίωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ακόμη και εν μέσω αύξησης του κόστους εξυπηρέτησής του» αναφέρει.

Το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο απ' ό,τι άλλων χωρών, μιας και η μέση διάρκειά του είναι 17,5 χρόνια, ενώ παράλληλα το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κοντά στο 4% έως το 2024. Επίσης, αναφέρει πως θα υπάρξει πλεόνασμα το 2023, το οποίο μάλιστα θα αυξηθεί το 2024.

Αναφερόμενη στις εκλογές της 21ης Μαΐου η Goldman Sachs τονίζει ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες, με αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει τότε μία κυβέρνηση συνασπισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ