Πολιτικη & Οικονομια

Η Fed αύξησε εκ νέου το επιτόκιο κατά 0,25%

Διαμορφώνεται στο 4,75 με 5%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κτίριο της Fed
© EPA/MATTHEW CAVANAUGH

FED: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνέχισε τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αλλά με πιο ήπιο ρυθμό, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 4,75% με 5%. 

Στην προηγούμενη συνεδίαση είχε προχωρήσει σε αύξηση 50 μονάδων βάσης. 

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων, οι 10 από τους 18 αξιωματούχους της Fed αναμένουν μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ώς το τέλος του έτους, στο 5,25%. 

Στο 5,25% προέβλεπαν ότι θα φτάσουν τα επιτόκια και τον Δεκέμβριο οι αξιωματούχοι της Fed, αλλά στη σημερινή ανακοίνωση έχει απαλειφθεί η φράση ότι οι «συνεχιζόμενες αυξήσεις» θα είναι κατάλληλες. Η φράση αυτή βρισκόταν σε κάθε ανακοινωθέν από τις 16 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων. 

Μαζί με την ένατη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια σημείωσε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις δεν είναι εξασφαλισμένες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Στην ευρωζώνη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική αναφέροντας ότι διαφαίνονται πιέσεις στις τράπεζες, ωστόσο είναι πιθανόν αυτές να εξελιχθούν σε τραπεζική κρίση.

Πάντως με δεδομένη την αναταραχή αυτή οι επενδυτές αμφιβάλλουν κατά πόσο η ΕΚΤ θα μπορέσει να συνεχίσει ν΄αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού .

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane δήλωσε ότι η αναταραχή αυτή μπορεί να αποδειχθεί ως «μη γεγονός» για τη νομισματική πολιτική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ