Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 16 - 22 Μαρτίου 2023

3 ημέρες χρειάστηκε για να βγάλει ταυτότητα η «Μαρία Τσάλλα», η Ρωσίδα κατάσκοπος απ’ το Παγκράτι. Εμείς γιατί χρειαζόμαστε μήνες μέχρι να διεκπεραιώσουμε κάθε συναλλαγή με το βαθύ δημόσιο;

Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 864
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τα νέα της εβδομάδας 16 - 22 Μαρτίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

3,4 τρισ. δολάρια είναι το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συνένωση UBS και Credit Suisse. Θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαχειριστή πλούτου στον κόσμο.

3,2 δισ. δολάρια ήταν τελικά η τιμή στην οποία πουλήθηκε (νύχτα) η Credit Suisse στον μοναδικό ανταγωνιστή της επί ελβετικού εδάφους, την UBS. «Τραπεζική μπανανία» χαρακτήρισε την Ελβετία ο Octavio Marenzi, CEO της συμβουλευτικής φίρμας Opimas.

1 δισ. δολάρια ήταν η αρχική πρόταση για την εξαγορά, η οποία και απερρίφθη.

100 δισ. ελβετικά φράγκα θα παράσχει ως ρευστότητα στο νέο σχήμα η ελβετική κυβέρνηση.

50.000 εργαζόμενους απασχολεί παγκοσμίως ο όμιλος της Credit Suisse.

4.000 απολύσεις έχουν γίνει στον όμιλο από την αρχή του έτους.

74.000 άνθρωποι εργάζονται στον όμιλο της UBS.

17.000 investment bankers αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους στην UBS, καθώς η τράπεζα κλείνει ουσιαστικά το σχετικό τμήμα.


330 εκ. ζημίες θα εμφάνιζε η Attica Bank στις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου, εφόσον είχε καταφέρει να πουλήσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειά της. Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας όμως δήλωσε ότι «ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός κλάδος δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ». Για Ελβετία δεν είπε τίποτα πάντως…

290 εκατομμύρια ήταν (όλα κι όλα) τα ίδια κεφάλαια της Αττικής στο τέλος Σεπτεμβρίου.

20 εκατ. ευρώ θα ήταν τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της τράπεζας μετά την πρόβλεψη που συνεπάγεται η πώληση των κόκκινων δανείων. Αυτά και άλλα πολλά θα πρέπει να καλύψουν  οι μέτοχοι στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

27.000 εργαζόμενους έχει απολύσει το τελευταίο τετράμηνο η Amazon.

116 δισ. δολάρια είναι η καθαρή αξία του Jeff Bezos, ιδρυτή και εκτελεστικού προέδρου της Amazon.

25.000 εργαζόμενους ή το 25% του ανθρώπινου δυναμικού της έχει απολύσει το τελευταίο διάστημα η Facebook.

10.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί τους τελευταίους μήνες από Google και Microsoft.


15,8% χαμηλότερη θα είναι η τιμή της κιλοβατώρας για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις τιμές που ανακοίνωσε η ΔΕΗ. «Οι εξυπνάδες Μητσοτάκη δεν μειώνουν τις τιμές στο ρεύμα» δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας στα τέλη του έτους. Ίσως τώρα ο Μητσοτάκης να λέει πιο ευφυείς ατάκες και έτσι έπεσε η τιμή του ρεύματος.

175,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα ήταν η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

57,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα ήταν η αντίστοιχη τιμή τον Φεβρουάριο, ήτοι στο 1/3 της τιμής του Σεπτεμβρίου. Λογικό είναι να πέσουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ασχέτως ευφυολογημάτων.


2,9% θα είναι ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023 έναντι 2,7% που ήταν η πρόβλεψη τον Νοέμβριο. Ο λόγος της αύξησης αποδίδεται στο ότι εξασθένησε το πλήγμα στα εισοδήματα των νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Κρίμα, θεωρούσα ότι σχετίζεται με τα ευφυολογήματα Μητσοτάκη.

5,9% θα είναι ο παγκόσμιος πληθωρισμός φέτος, από 8,1% πέρυσι, ενώ θα μειωθεί περαιτέρω στο 4,5% το 2024, σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΟΣΑ.


58% των Ελλήνων πιστεύουν ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη ευθύνεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, σύμφωνα με έρευνα-βαρόμετρο της Public Issue. Σεβαστή η άποψη των πολιτών, μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Ο ΟΣΕ δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί.

74% είναι το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ.

45 εκατ. ευρώ πουλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς κρατικούς σιδηροδρόμους, τον Οκτώβριο του 2017.

300 εκατ. ευρώ είχε επιχειρήσει να πουλήσει την εταιρεία η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά με τον Γιώργο Σταθάκη να δηλώνει τότε ότι «η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση προωθείται σε προκλητικά χαμηλή τιμή» και τον ΣΥΡΙΖΑ εν συνόλω να μιλά για ξεπούλημα.


14 διαφορετικά δρομολόγια είναι προγραμματισμένα να ξεκινήσουν σήμερα, ημέρα επανεκκίνησης των τρένων. Οι συνδικαλιστές, μία ημέρα πριν την επαναλειτουργία, έθεσαν προϋποθέσεις για να ξαναβγούν τα τρένα στις ράγες. Το έκαναν όμως μια ημέρα πριν και όχι αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις.

12 χρόνια πριν είχε συνταξιοδοτηθεί ο υπάλληλος του ΟΣΕ που ανέλαβε να ξεναγήσει τον Αλέξη Τσίπρα κατά την αυτοψία που διενήργησε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στη Λάρισα. Γιατί ο παλιός ειν’ αλλιώς.

353 χιλιόμετρα χρειάστηκε να ταξιδέψει ο συνταξιούχος από την Ξάνθη όπου και διαμένει. Είναι προφανές ότι στη Λάρισα δεν υπάρχουν σωστοί συνδικαλιστές για να ξεναγήσουν τον (μ)Πρόεδρο.


28 τ.μ ήταν η πισίνα  που «λησμόνησε» να δηλώσει στο πόθεν έσχες του ο Ανδρέας Πάτσης, σύμφωνα με δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας. Τόσα λεφτά, τόσες εταιρείες και ο βουλευτής πήγε να γλιτώσει τις πενταροδεκάρες του φόρου που θα του αναλογούσε;

1,5 στρέμμα από αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του απέκρυψε από την ίδια δήλωση πόθεν έσχες.

22 χιλιάδες ευρώ περίπου απέκρυψε από εισοδήματα της συζύγου του. Και μόνο για τα ποσά που επιχείρησε να γλιτώσει θα πρέπει να του απονεμηθεί ο τίτλος του «Σκρουτζ της χρονιάς».


3 ημέρες χρειάστηκε για να βγάλει ταυτότητα η «Μαρία Τσάλλα», η Ρωσίδα κατάσκοπος απ’ το Παγκράτι. Εμείς γιατί χρειαζόμαστε μήνες μέχρι να διεκπεραιώσουμε κάθε συναλλαγή με το βαθύ δημόσιο;

83 ετών είναι ο μάρτυρας που υπέγραψε για την ταυτότητα της Ρωσίδας κατασκόπου. Γνώριζε, λέει, την οικογένεια Τσάλλα πριν από 30 χρόνια αλλά, για χάρη του παλιού καλού καιρού, πήγε μια βόλτα μέχρι το Αλιβέρι για να βάλει την υπογραφή του. Μάλιστα. Θα σας ειδοποιήσουμε.


Verba Volant 

Νίκος Φίλης    

«Δεν συνδέουμε τα μισθολογικά με την αξιολόγηση. Όλοι το ίδιο θα παίρνουν»
Ενδιαφέρουσα η ρηξικέλευθη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξουμε επιτέλους αυτό το… ρημάδι το κράτος. Στα μέρη μας βέβαια υπήρχε και παλαιότερα αυτή η θεωρία. Ονομαζόταν κομμουνισμός.

Ναταλία Γερμανού 

«Άνθρωποι πάνε να πάρουν κάδους για να κλείσουν την κυκλοφορία ώστε να γίνει η διαδήλωση. Και το όχημα της αστυνομίας πέφτει πάνω σε κάδους (άρα και ανθρώπους) για να τους εμποδίσει».
Μεταξύ ελαφρολαϊκών σουξέ και πικάντικου γκόσιπ, η παρουσιάστρια αναλύει το συμβάν με τον γερανό της ΕΛΑΣ. Καλό είναι βέβαια να μην εξισώνουμε τους ανθρώπους με κάδους, όπως επίσης και να μην αντιποιούμαστε το έργο των αρχών κλείνοντας τους δρόμους μόνοι μας. Καλύτερο βέβαια είναι να μην παριστάνουμε ότι δεν καταλάβαμε πως η διαδήλωση είχε ολοκληρωθεί πριν από ώρα και σε άλλο σημείο.

Νίκος Λυμπερόπουλος

«Συνειδητοποιώ από χθες μέχρι σήμερα ότι δεν ήταν μια ιστορία για άδεια παραμονής. Εγώ είχα ιδιαίτερη ευαισθησία να γραφτεί στο δημοτολόγιο γιατί θέλουμε να έρθει καινούργιος πληθυσμός».
Ο δικηγόρος από το Αλιβέρι και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΜεΡΑ25 δίνει μια πειστική εξήγηση για την πράξη του να βοηθήσει τη Ρωσίδα κατάσκοπο να γραφτεί στο δημοτολόγιο ενώ προηγουμένως την είχε φιλοξενήσει. Γιατί υπάρχουν Άνθρωποι, με άλφα κεφαλαίο. Και με ένα ν, βεβαίως-βεβαίως.

Παύλος Πολάκης 

«Περιμένω, ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ!!! Ζητήστε συγγνώμη από το λαό για αυτά που κάνετε 13 χρόνια ως “δημοσιογράφοι” και μετά τα ξαναλέμε».
Ένας νέος σοσιαλδημοκράτης Πολάκης έκανε την εμφάνισή του μετά το συγχωροχάρτι από τον Αρχηγό. «Δημοσιογράφος» είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου και η ανάρτηση επιβεβαιώνει τους συντρόφους οι οποίοι κατάλαβαν ότι ο αψύς μετάνιωσε για τη στοχοποίηση. #not.