Πολιτικη & Οικονομια

Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σήμερα ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Τι αναμένεται να πει για την τραγωδία στα Τέμπη, τις συμβάσεις και τις ευθύνες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σήμερα ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής - Σε ακρόαση τρεις πρώην υπουργοί Μεταφορών

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την τραγωδία στα Τέμπη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανοίξει για πρώτη φορά τα χαρτιά του ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Για ακρόαση έχουν κληθεί και οι δύο πρώην υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χρήστος Σπίρτζης αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει και αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Οι εργασίες της επιτροπής θα ξεκινήσουν στις 10:00.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο παραιτηθείς υπουργός θα αναφερθεί στη σύμβαση 717, την τηλεδιοίκηση και τη σύμβαση για τη Hellenic Train. Επίσης θα επιχειρηματολογήσει για το ποια κυβέρνηση επένδυσε στον σιδηρόδρομο και ποια όχι και θα εξηγήσει γιατί δεν μίλησε ως τώρα, αλλά και ποιες είναι οι ευθύνες του.

Πληροφορίες του Mega αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής, φέρεται να λέει σε στενούς του συνεργάτες πως «παρακολουθώ τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στην υπόθεση και εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών. Και είναι τουλάχιστον παράλογο να μη λογοδοτούν εκείνοι που καθυστέρησαν, 4,5 χρόνια, αλλά να εγκαλούν εκείνους που ξεμπλόκαραν και εντός ολίγων μηνών θα παραδώσουν τον έργο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-craxrq6jttux)

Τις επόμενες ημέρες στον ανακριτή οι τρεις σταθμάρχες

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθούν ενώπιον του ανακριτή οι τρεις σταθμάρχες, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Συγκεκριμένα, ενώπιον του ανακριτή θα βρεθούν οι δύο σταθμάρχες που είχαν βάρδια το μοιραίο βράδυ, αλλά και ο επιθεωρητής του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο συμβασιούχος σταθμάρχης θα υποστηρίξει στην απολογία του την ερχόμενη Παρασκευή (24.3) πως δεν αναχώρησε νωρίτερα από τη θέση του, αλλά παρέμεινε σε αυτή και 15 λεπτά παραπάνω. «Εργάστηκα επί 8 ώρες. Αναχώρησα στις 22:15, δηλαδή περίμενα ένα τέταρτο επιπλέον. Οι προϊστάμενοί μου, μου είχαν πει ότι 8ωρη εργασία θα προσφέρω και δεν δικαιούμαι υπερωρίες. Εργαζόμουν από 1/2/2023 και ολόκληρο τον μήνα αναχωρούσα στις 22.15 παίρνοντας το τελευταίο τρένο για Βόλο, όπως μου είχαν πει οι προϊστάμενοί μου. Όταν αναχώρησα από την εργασία μου ήταν όλα τακτοποιημένα. Δεν υπήρχε κάποια εκκρεμότητα»

Επιπλέον, ο επιθεωρητής κυκλοφορίας που τοποθέτησε στις νυχτερινές βάρδιες τον προφυλακισμένο σταθμάρχη, θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή στις 30 Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποστηρίξει: «Δεν είχα ειδοποίηση από κανέναν από τους τρεις σταθμάρχες βάρδιας (μεταξύ 22:00 – 23:00) ότι η IC62 είχε καθυστέρηση 55 λεπτά. Τον σταθμάρχη που προφυλακίστηκε άλλοι τον εκπαίδευσαν, άλλοι τον πιστοποίησαν. Ως πιστοποιημένος σταθμάρχης μπορούσε να μπει βάρδια σε οποιονδήποτε σταθμό. Μετά τις 23.00 το βράδυ που θα ήταν μόνος του, είχε λιγότερη κίνηση. Επτά αμαξοστοιχίες θα περνούσαν, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν εμπορικές και θα έκαναν απλώς διέλευση από τον σταθμό».

Την Τετάρτη η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Τα τρένα ξαναμπαίνουν στις ράγες από την Τετάρτη, σταδιακά σε όλη τη χώρα με νέες γραμμές να προστίθενται ανά πενθήμερο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη χθεσινή σύσκεψη του νεοσυσταθέντος Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας Σιδηροδρόμων για τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας. «Έχουμε στα πολύ άμεσα σχέδια την αναβάθμιση και της επιτήρησης με ηλεκτρονικές κάμερες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης εντάσσονται:

  • Πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας
  • Κανόνες πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης
  • Μόνο μία αμαξοστοιχία εντός των σηράγγων

Η επιβατική γραμμή που αναμένεται να τεθεί πρώτη σε λειτουργία είναι αυτή που εξυπηρετεί τη διαδρομή Αθήνα – Χαλκίδα – Αεροδρόμιο, ενώ το τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη αναμένεται να επανεκκινήσει στις αρχές Απριλίου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cr9rpotoye4h)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ