Πολιτικη & Οικονομια

Αύριο οι ανακοινώσεις για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Χατζηδάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στην πλατεία Συντάγματος
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Κατώτατος μισθός - Αύξηση: Οι ανακοινώσεις το πρωί της Παρασκευής (17.3) από το Υπ. Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη

Ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο το πρωί (17.3) από τον υπ. Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη

Ο κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής. Μία ώρα νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Mega, ο υπουργός Εργασίας είχε διαψεύσει το σενάριο που ήθελε τον κατώτατο μισθό να αγγίζει τα 800 ευρώ. «Ο κατώτατος μισθός δε θα έχει το ''8'' μπροστά. Τα 800 ευρώ είναι μια αύξηση περίπου 12%. Ο πληθωρισμός ήταν στο 9,5%, προβλέπεται ότι θα είναι 5%, το ΑΕΠ ανέβηκε 5,6%. Όλα αυτά πρέπει να σταθμιστούν. Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και από την άλλη πρέπει και οι επιχειρήσεις να δουν τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού. Θα αποτυπωθεί αυτό στη σημαντική αύξηση που θα δοθεί» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. 

Ποιο το επικρατέστερο σενάριο για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, επικρατέστερο είναι το σενάριο που προβλέπει αύξηση 8% έως 9,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε κατώτατο μισθό μεταξύ 770€-780€.

Στην ανάλυση του το ΚΕΠΕ, στηριζόμενο στα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αριθμούν περί τις 580.000, σχεδόν δηλαδή 1/4 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού επηρεάζει και μια σειρά επιδομάτων και παροχών.= Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αναπροσαρμόζεται αυτόματα και το επίδομα ανεργίας και από τα 438€ σήμερα θα ανέβει στα 473-479€.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cr6bhkkg7wjt)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ