Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας για Τέμπη: Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί

«Το ρουσφετολογικό, αναποτελεσματικό κράτος δεν το φτιάξαμε εμείς»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Τσίπρας
© Dimitris Kapantais / SOOC

Αλέξης Τσίπρας: «Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί» απάντησε σε ερώτηση για την τραγωδία των Τεμπών στη συνέντευξη στο MEGA - «Το ρουσφετολογικό, αναποτελεσματικό κράτος δεν το φτιάξαμε εμείς» πρόσθεσε

Την πρόθεση του να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης (14/3) στο δελτίο ειδήσεων του Mega.

Ερωτηθείς για την τραγωδία στα Τέμπη και τις ευθύνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη. Την ανέλαβα και την αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτήν όμως που μου αναλογεί».

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε «ευθύνη» σε «κρίσιμες στιγμές» για «υποθέσεις μάλιστα που δεν αφορούσαν τα δικά τους πεπραγμένα».

«Το 2015 ανέλαβα την ευθύνη να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής ότι έκανα κωλοτούμπα. Αργότερα ανέλαβα την ευθύνη για να κάνω αυτό που θεωρούσα πατριωτικό συμφέρον για τη χώρα και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ανέλαβα την ευθύνη και σε τραγωδίες που και 'γώ έζησα με απώλειες ανθρώπινης ζωής, που δεν είχαν όμως ανθρωπογενή αίτια, φυσικές καταστροφές, αλλά βρέθηκα σε ευθύνη και την ανέλαβα» είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρέβαλε ότι τα Τέμπη, με αποκλειστικά ανθρωπογενή αίτια, είχαμε «ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί». «Είναι αδιανόητο, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Επί 12 λεπτά δύο τρένα κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση, στην ίδια γραμμή ενώ υπάρχει διπλή γραμμή», πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως η διαπίστωση του μέσου πολίτη είναι ότι το «κράτος το οποίο έχει στηθεί με τον τρόπο που στήθηκε δεν προσφέρει τη στοιχειώδη ασφάλεια στον Έλληνα πολίτη».

«Εμείς κυβερνήσαμε τέσσερα χρόνια, από τα πιο δύσκολα με τα μνημόνια. Αυτό το κράτος το αναξιοκρατικό, το πελατειακό, το ρουσφετολογικό, το αναποτελεσματικό δεν το φτιάξαμε εμείς. Έχουμε όμως την ευθύνη να το διορθώσουμε», τόνισε.

«Από το 2019 δεν έχουμε πύργο ελέγχου στα τρένα», συμπλήρωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρατήρησε ότι «ήταν σχεδόν εξαναγκαστική η ιδιωτικοποίηση των τρένων» την περίοδο των μνημονίων.

«Έχουμε έναν σιδηρόδρομο που έπρεπε από το 2003 να έχει σύστημα τηλεδιοίκησης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την υλοποίηση της σύμβασης 717, αλλά αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμπληρωματική σύμβαση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε υλοποιηθεί το 72% της εν λόγω σύμβασης. Όπως είπε, τον Φεβρουάριο του 2023 είχε υλοποιηθεί το 77% της σύμβασης. «Τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι τέσσερα χρόνια;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Για τον μοιραίο σταθμάρχη Λάρισας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ήταν άπειρος» και χαρακτήρισε «παράνομη» τη μετάταξή του, ενώ προανήγγειλε ότι εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση «για όποιον χρειαστεί, αν χρειαστεί, θα κάνουμε εξεταστική».

Για τις εκλογές

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να μας πει πότε θα γίνουν οι εκλογές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε, δε, ότι το κρίσιμο για την εκλογική αναμέτρηση είναι ποιοι θα πάνε στην κάλπη για να ψηφίσουν, ενω υπογράμμμισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή».

«Είναι εφικτός ο στόχος να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο δρόμος για μια προοδευτική κυβέρνηση θα ανοίξει μόνο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές», σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών στο μετεκλογικό τοπίο.

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Mega»

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Mega» και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη.

Posted by Alexis Tsipras on Tuesday, March 14, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ